Proč Babiš uhání k Neumětelům

24. 2. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Nástup Bidenovy administrativy v USA znamenal návrat politických profesionálů. To znamená lidí, kteří mají znalosti a dovednosti, jež jim umožňují prosadit a zavést nejrůznější opatření zákonným způsobem a ústavně konformně, ale zároveň i tak, aby fungovala. - Přesně tyto dovednosti české populistické vládě národní ostudy a katastrofy pod vedením Andreje Babiše fatálně chybějí.


Donald Trump v hojné míře využíval exekutivních nařízení ("dekretů"), protože on a jeho tým často nebyli schopni v intaktním americkém demokratickém prostředí vypracovat, prosadit a zavádět řádné zákony.

Do podobné situace s možností obcházení parlamentu se dostává v České republice populistický premiér, pokud ovšem dojde k vyhlášení nouzového stavu.

Tato podmínka je důležitá, protože dokonce ani samotný Babiš nepovažuje nutně nouzový stav za čisté pozitivum. Ještě v první polovině roku 2020 došlo k vládnímu pokusu nouzový stav zrušit, aby se kabinet vyhnul nutnosti vyplácet kompenzace.

V současnosti univerzální ministr na klíček Havlíček vyhrožuje, že navzdory enormnímu rozpočtovému deficitu prostředky na kompenzace zavřeným firmám údajně v létě dojdou.

Možná, že by peníze ze státního rozpočtu tak akutně nedocházely, kdyby se ovšem ve Strakovce méně rozkrádaly veřejné fondy, zejména ve prospěch Agrofertu.

Ale zpět k otázce politického profesionalismu.

Pokud vláda nedokáže zavést protipandemická opatření účinně, ale ani zákonně a ústavně konformně, taková opatření trpí deficitem legitimity a prudce tak klesá pravděpodobnost, že se jimi většina občanů bude řídit.

Babiš měl a mohl přinejmenším od května 2020 spolupracovat s opozicí na společném návrhu pandemického zákona, když sněmovna jednostranný vládní návrh zamítla. Tak by to udělal politický profesionál. Místo toho ale s opozicí o návrhu začal jednat ministr zdravotnictví Blatný teprve ve chvíli, kdy vládu podkopli komunisté a řádně vyhlášený nouzový stav 14. února 2021 skončil. Nyní slyšíme kvílení nad faktem, že ke sněmovnímu návrhu má závažné připomínky senát (což je jeho plné právo a smysl jeho existence) - a parlament proto zákon proto zřejmě nestihne schválit včas, tj. dokonce ani před vypršením nezákonně a neústavně vyhlášeného nového nouzového stavu.

Nezávisle na rozhodnutí soudů ve věci "hejtmanského" nouzového stavu se tak Česká republika opět ocitá na pokraji organizačního chaosu.

Protože jednání vlády s opozicí o pandemickém zákonu mají přinejmenším tři čtvrti roku zpoždění.

Hromy a blesky samozřejmě ve Strakovce schytá ministr zdravotnictví, který v době, kdy se na tuto kaši zavařilo, ještě ani nebyl ve funkci. (Nebyl v ní dokonce ani jeho předchůdce.)

Mezitím Babiš vší silou kluše k Neumětelům, aby se vyhnul odpovědnosti za to, co svou neschopností a arogancí zavinil.

0
Vytisknout
7099

Diskuse

Obsah vydání | 2. 3. 2021