Babiši, uzavři montovny. Jedině tak zabráníš navršení hor mrtvol

28. 2. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Česká vláda musí bezodkladně uzavřít montovny, než bude pozdě. Podobně jako britský premiér Boris Johnson po celý minulý rok, česká vláda jednala vůči pandemii dosud vždy pozdě, chaoticky a neefektivně. To musí skončit, jinak dojde v ČR k nezadržitelné katastrofě. Vzhledem k tomu, že při nynějším českém reprodukčním čísle R se počet nákaz za týden zdvojnásobuje, bez uzavření montoven se začnou za týden dva vršit tak obrovské hory mrtvol, že vláda bude muset montovny uzavřít i pak, ale už bude pozdě. Jakmile se vrší mrtvoly, vraždění pandemie už je v plném rozjezdu, protože lidé už jsou nakaženi a k hromadným úmrtím pak dochází až za následující měsíc.

To, že se vrší mrtvoly, je proto už neklamnou známkou, že za dva tři týdny se jich bude vršit ještě daleko víc.

 

Lidé budou právem zákazem cestovat přes hranice okresů během nadcházejících dnů a týdnů rozezleni, protože omezení jejich života bez uzavření montoven nepřinese pokles nákazy. Dospějí tedy docela oprávněně k názoru, že tato karanténa byla zbytečná. V TAKTO globálně nejhorší, havarijní situaci může pomoci jen přísný lockdown VŠEHO, spolu s očkováním. ČR bohužel stále ještě efektivně neočkuje. Ani po proočkování 30 procent obyvatelstva  (20 milionů lidí) není Británie připravena zrušit lockdown. Právem britští epidemiologové varují, že je ještě příliš brzo a že především v důsledku nových variant se pandemická vlna může bez dodržování karanténních opatření zase rozjet.

Bláboly českých ultrapravicových "ekonomů", že si vláda nemůže dovolit uzavřít montovny, protože by to přineslo zemi "nedozírné ekonomické škody" jsou neinformované a nesmyslné. Vláda samozřejmě musí majitelům i zaměstnancům montoven poskytnout plné finanční odškodnění. To je možné proto, že globální úrokové míry jsou na absolutním minimu a státní dluh je proto zatížen naprosto minimálními úroky. Kromě toho, z nejnovější ekonomické teorie vyplývá, že není vlastně důležité státní dluh splácet. Vláda může dluhy odepsat. Ekonomičtí teoretikové nyní přijímají, že lze ekonomiku sanovat tištěním peněz! Samozřejmě je nutno dávat pozor, aby tištění peněz (oficiálně zvané "kvantitativní uvolňování") nezpůsobilo inflaci. Jenže v období hluboké hospodářské krize tištění peněz inflaci nezpůsobí, až do určité míry naopak dokáže cílenými investicemi oživit ekonomiku. O tom se právě na Západě velmi hovoří: po ukončení pandemie (Británie o tom může nyní mluvit, protože je v důsledku masového očkování konci pandemie zřejmě daleko blíže než ČR) je nutno k oživení ekonomiky masově investovat do nejnovější technologické revoluce, tedy bezuhlíkové ekonomiky, založené především na využívání vodíku, a to jene pouhou mechanickou aplikací vynálezů odjinud, ale podporou vlastního výzkumu a vývoje v této oblasti na českých univerzitách.

Naléhavě je v této situaci nutné, aby česká vláda:

- zavedla co nejpřísnější lockdown, včetně uzavření továren a montoven
- poskytla plnou finanční kompenzaci jejich zaměstnancům a majitelům
- zprovoznila vysoce efektivní testování a trasování
- poskytla plnou finanční kompenzaci pro odchod do karantény lidí, o nichž testy zjistí, že jsou nakaženi
- Kriminálně a velkými finančními pokutami trestala firmy i jednotlivce, kteří karanténní zásady nebudou dodržovat
- Konečně začala jasnými, stručnými a srozumitelnými hesly informovat veřejnost před neuvěřitelně vážnou situací.
- efektivně zabránila tomu, aby přesvědčovatelé veřejnosti o tom, že je Země placatá (odpůrci lockdownu či dezinformátoři tvrdící, že pandemie je jen  "chřipečka") neměli přísup do médií a byli za taková veřejná tvrzení, která vedou k hromadnému úmrtí spoluobčanů, trestně stíháni.
- zajistila, aby byly dezinformace ohledně pandemie efektivně odstraněny i ze sociálních sítí.

Bez těchto opatření dojde opravdu ke katastrofě.

0
Vytisknout
10446

Diskuse

Obsah vydání | 3. 3. 2021