Reportéři bez hranic žalují saúdského korunního prince za zločiny proti lidskosti spáchané pronásledováním novinářů

2. 3. 2021

čas čtení 1 minuta
 

Saúdský korunní princ Mohammed bin Salman a další vysocí činitelé saúdského režimu byli obviněni ze spáchání zločinů proti lidskosti. Žalobu proti nim podali v Německu Reportéři bez hranic. organizace bojující za svobodu tisku.

Pětisetstránková žaloba, podaná německé spolkové prokuratuře v městě Karlsruhe, se soustřeďuje na "rozšířené a systematické" pronásledování novinářů v Saúdské Arábii, včetně svévolného věznění 34 tamějších novinářů a vraždy Džamala Chašákdžího, komentátora listu Washington Post.

 

"Tito novináři jsou obětmi nezákonného zabíjení, mučení, sexuálního násilí, nátlaku a nuceného zmizení," uvedl v úterý na tiskové konferenci Christophe Deloire, generální ředitel organizace Reportéři bez hranic.

Žaloba byla podána pouhých několik dní poté, co Spojené státy zveřejnily výzvědnou zprávu o vraždě Chašákdžího v roce 2018 na saúdském konzulátu v Istanbulu. Tu vraždu podle amerických výzvědných služeb schválil saúdský korunní princ. Spojené státy však saúdského korunního prince odmítly jakkoliv potrestat. Chašákdžího snoubenka Hatice Cengiz požaduje od Joea Bidena, aby prince Mohameda bin Salmána potrestal. Mluvčí Bílého domu Jen Psaki se vymlouvá, že "Spojené státy netrestají vedoucí představitele států, s nimiž máme diplomatické styky."

Reportéři bez hranic podali svou žalobu v Německu, protože německé zákony poskytují tamějším soudům jurisdikci i pro zločiny spáchané v zahraničí, bez vazby na Německo.


Podrobnosti v angličtině ZDE 

0
Vytisknout
6079

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2021