30649

Průběžné zpravodajství:

ČR se propadá do hrůzy. Denní rekord 16 642 nakažených, dalších 240 denních mrtvých, 1113 nově za den hospitalizovaných osob

3. 3. 2021

čas čtení 6 minut

V úterý 2.3. bylo v ČR zaznamenáno dalších  16 642  nových denních nákaz.  Zemřelo 20 701 lidí, to je denní nárůst o 240 mrtvých.   V nemocnicích je 8162 lidí, to je nárůst od včerejška o  1113 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 269 058  osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

Jak epidemiologové varují, Česku hrozí exponenciální nárůst nákaz i úmrtí. Problémem je, že vláda odmítá uzavřít továrny a montovny, což jsou hlavní ohniska nákaz. Nedokáže komunikovat obyvatelstvu, že karanténní opatření nejsou pro vládu, ale pro záchranu životů. Sdělovací prostředky, šokujícím způsobem dávají neustále prostor i "opačnému, (tj životu nebezpečnému, iracionálnímu) názoru", že karanténa je zbytečná". Nedokáží vyvolat v zemi solidaritu. Vláda nepodniká žádné kroky proti lžím na internetu, které přesvědčily velkou část obyvatel, že neexistuje problém a koronavirus je hoax.

V úterý bylo v ČR očkováno 25 084 osob. Ukončeno bylo očkování jen  u 2782 osob! (Celkem bylo od začátku očkování proočkováno 702 023  dávek, to je přibližně tolik dávek kolik se v Británii očkuje za cca dva dny.) 

- ČR a Slovensko dostanou každá 100 vakcín od EU. Česká republika a Slovensko, které v posledních týdnech tvrdě zápolí s koronavirem, dostanou každá od Evropskou unii 100 000 vakcín navíc. Slovensko zaznamenáívá v posledních dnech globálně nejvyšší úmrtnost, 112,39 mrtvých na milion, Česká republika je globálně druhá nejhorší, s 95,5 mrtvými na milion.

- Británie ve středu očkovala dalších 208 968 osob. Je to útlum, do minulého týdne Británie denně očkovala kolem půl milionu občanů. Tento týden je totiž v Británii nedostatek vakcín. Od příštího týdne se má však očkování znovu zrychlit a daleko přesáhnout počet půl milionu očkovaných denně. 

Rozhovor Britských listů 368. Povede děsivá nekompetence státu k ozdravění společnosti?

2. 3. 2021

čas čtení 1 minuta



Psycholog David Unger nachází v katastrofálně neefektivní reakci českých úřadů a české společnosti na koronavirovou pandemii některé typické problémy, které vidí u svých pacientů. V diskusi s Janem Čulíkem se pokouší o návrh konstruktivního řešení, jak by se nynější rozval českého státu dal napravit. David Unger vidí v nynější totální krizi optimisticky pobídku k radikální nápravě nefunkčnosti českých státních struktur v blízké budoucnosti. Má pravdu? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 3. března 2021.


Rozhovor Britských listů 367. Uzavřete montovny, nebo bude apokalypsa

25. 2. 2021

čas čtení 1 minuta



"Montovny, to je součást českého náboženství, tak jako v Polsku jsou to kostely, na které nemůže nikdo sáhnout, tak v Česku se zdá, že jsou to montovny. Škoda, že neexistuje mistrovství světa v tom, proč něco nelze udělat, protože v tom by Češi určitě vyhráli."

Jan Čulík mluví s matematikem a dramatikem Reném Levinským z CERGE-EI o stále se zhoršující apokalyptické koronavirové situaci v České republice. Vyhlídky jsou opravdu chmurné: Vláda jedná nekompetentně pokud jde o lockdown i o očkování. Co teď? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 26. února 2021.

 16596

Sputnik v Česku? Tunel na konci tunelu

3. 3. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Zdroj: Wikimedia Commons. Licence: Attribution 4.0 International.

Hrad a komunisté nadále tlačí na dovoz řádně neotestované a v EU neschválené ruské vakcíny do České republiky. Zatímco v první fázi se proti takové možnosti postavil ministr zdravotnictví Blatný a pod vlivem jeho stanoviska i většinového postoje expertů premiér Babiš otočil, s avízovaným pádem Blatného a ministra zahraničí Petříčka nastává další kolo.

 16739

Třeba tolik lidí nemuselo zemřít …

3. 3. 2021 / Vít Klíma

čas čtení 3 minuty

Foto: Rezidence Korunní

Naši dědové vybudovali Ústav očkování a sér, abychom my, jejich vnuci nebyli závislí na dodávkách vakcín ze zahraničí, ale mohli si je doma vyrobit sami. Škoda, že Češi neprojevili vůči práci svých předkům ani špetku úcty, třeba by teď tolik lidí nemuselo zbytečně zemřít!

Nechali jsme vymřít celý „Beroun“ a nikdo za to nemůže?

Rozhovor Britských listů 366. Chtějí v ČR skutečně vyvraždit všechny starší lidi?

23. 2. 2021

čas čtení < 1 minuta



O neuvěřitelně katastrofální koronavirové situaci v ČR a neschopnosti a nečinnosti českých úřadů hovoří Jan Čulík s imunologem Václavem Hořejším. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 24. února 2021.

5867

Proti apoštolům nenávisti

3. 3. 2021

čas čtení 3 minuty

Počátkem února byli Španělé v Madridu svědky něčeho, co se nedávno v Evropě stalo až příliš běžným. Ve stínu mnohem temnějších časů pochodovali ulicemi neonacisté, aby "uctili" Modrou divizi, španělské vojáky, kteří bojovali na straně nacistů. Chvíli se nad tím zamyslete. Koho ti pochodující uctili doopravdy?, ptá se Ronald S. Lauder.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

 16735

Skotsko: Jsme v tom všichni. Záleží na každém z nás

3. 3. 2021

čas čtení < 1 minuta

Vítězství nad nákazou závisí na jasných, stručných informacích, které zdůrazňují, že ochranné kroky neděláte pro vládu, ale pro sebe a pro komunitu.

Toto je reklama na autobusových zastávkách v Glasgow:

(Zdravější Skotsko. Skotská vláda. Státní zdravotnictví, Skotsko:)

- ROUŠKU NA OBLIČEJ
- VYHÝBEJ SE DAVU
- MYJ SI RUCE
- DVA METRY
- SEBEIZOLACE DOMA

Přihlaš se na test, máš-li příznaky

ZASTAVIT ŠÍŘENÍ, TO ZÁVISÍ NA NÁS VŠECH

#MyJsmeSkotsko
gov.scot/coronavirus




 16738

Konzumace masa zvyšuje riziko srdečních chorob, cukrovky a zápalu plic

3. 3. 2021

čas čtení 2 minuty


Pravidelné pojídání masa zvyšuje riziko srdečních chorob, cukrovky, zápalu plic a dalších vážných nemocí, vyplývá z nového výzkumu.

Už dříve bylo zjištěno, že konzumace červeného a zpracovaného masa zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva. Nová zjištění však dokazují, že pojídání masa vyvolává  i 25 různých, nerakovinových nemocí, na něž většinou lidé končí v nemocnici.

Rozhovor Britských listů 365. Koronavirus: Vás léčit nebudeme, protože tu máme potřebnější

18. 2. 2021

čas čtení 1 minuta



Česká republika se opět dostala do palcových titulků mezinárodního tisku. V ČR je s vážným covidem hospitalizován rekordní počet lidí, píše list Guardian. Situace se skutečně drasticky zhoršuje. Nemocnice jsou přehlceny a lékaři rozhodují, kdo smí dál žít a kdo musí zemřít. Přitom mnoho lidí nebere covid-19 vážně. Nedodržují karanténní opatření "na protest proti Babišovi". Jenže Babiš pandemii nevlastní. Dodržujte karanténní opatření, nechcete-li zemřít. Rozhovor Jana Čulíka s Bohumilem Kartousem v nyní už opravdu kritické situaci v ČR se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 19. února 2021. 



Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

 16524

EU: Vstoupily v platnost nové sankce proti Rusku

3. 3. 2021

čas čtení 1 minuta

Sankce EU proti Rusku uvalené kvůli uvěznění opozičníka Alexeje Navalného vstoupily v platnost v úterý. Týkají se mj. šéfa ruského Vyšetřovacího výboru, generálního prokurátora, velitele Národní gardy a šéfa věznic.

 16637

Průběžné zpravodajství:

Vědci varují, že kolem 15 procent dětí trpí dlouhým covidem!

2. 3. 2021

čas čtení 7 minut

SITUACE SE ZHORŠUJE. ZŮSTAŇTE DOMA! BABIŠ MUSÍ UZAVŘÍT MONTOVNY


- Britští vědci varují, že je nutno vzít v potaz skutečnost, že z dat zveřejněných britským vládním statistickým úřadem  vyplývá, že až 13 procent dětí pod 11 let a asi 15 procent dětí ve věku 12-16 let trpělo pět týdnů  po potvrzené nákaze covidem nejméně jedním koronavirovým symptomem. Britský statistický úřad ovšem testuje domácnosti podle náhodného vzorku. Tyto informace jsou alarmující, pokud by se děti měly vrátit do školy, vzhledem k tomu, že vakcína pro děti neexistuje. ZDE  

- - Brazilská varianta koronaviru P1, která se rozšířila v tamějším městě Manaus a byla nyní identifikována u šesti lidí v Británii, dokázala znovu nakazit v městě Manaus 25 až 61 procent lidí, kteří už covid-19 měli. ZDE  


Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 252 242  osob. V pondělí 1.3. bylo v ČR zaznamenáno dalších  12 150  nových denních nákaz.  Zemřelo 20 701 lidí, to je denní nárůst o 232 mrtvých.   V nemocnicích je 7049 lidí, to je nárůst od včerejška o  668 osob.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

V neděli bylo v ČR očkováno jen 18 852 osob! Ukončeno bylo očkováníjen  u 2941 osob! (Celkem bylo od začátku očkování proočkováno 674 040  dávek, to je přibližně tolik dávek kolik se v Británii očkuje za cca den a půl.) Pro srovnání: V Británii bylo naočkováno první dávkou více než 20 milionů lidí, tedy 30 procent obyvatelstva.


"Kráva nejsem..."

2. 3. 2021 / Milan Kohout

čas čtení < 1 minuta

Nechápu, proč pořád Češi někam v době pandemie létají a cestují, proč nejsou doma a tím nepomůžou zabránit šíření viru po celém světě, píše Milan Kohout.

Zde je můj komentář k článku z nějakých českých novin:

"Na ostrově koronavirus není, já jsem jim ho přivezla, ale kráva nejsem...”

Mezitím v Absurdistánu 165:

Polská politická, soudní, církevní i podnikatelská korupce

2. 3. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut

Foto: Daniel Obajtek

Zdá se, že plán vytvoření nového superhrdiny strany PiS v naději, že se z něj stane nový předseda vlády, byl vykolejen, poté, co generální ředitel firmy Orlen Daniel Obajtek obdržel ocenění od provládních novin i z trapně slizkých projevů chválících jeho manažerskou genialitu (více v kapitole z minulého týdne). Je pravda, že se začalo mluvit o jménu Daniela Obajtka, ale zdá se, že ne tak, jak by strana  PiS očekávala. Média a internet pečlivě zkoumaly Obajtkovu obchodní genialitu a kladly nepříjemné otázky jako „jak je možné, že ušetřil více peněz, než vydělal, pokud věříme jeho finančním prohlášením?“ nebo „jak to, že se firmě Orlen pod tak skvělým vedením už se nedaří tak dobře jako dřív?“.

Reportéři bez hranic žalují saúdského korunního prince za zločiny proti lidskosti spáchané pronásledováním novinářů

2. 3. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Saúdský korunní princ Mohammed bin Salman a další vysocí činitelé saúdského režimu byli obviněni ze spáchání zločinů proti lidskosti. Žalobu proti nim podali v Německu Reportéři bez hranic. organizace bojující za svobodu tisku.

Pětisetstránková žaloba, podaná německé spolkové prokuratuře v městě Karlsruhe, se soustřeďuje na "rozšířené a systematické" pronásledování novinářů v Saúdské Arábii, včetně svévolného věznění 34 tamějších novinářů a vraždy Džamala Chašákdžího, komentátora listu Washington Post.

 16730

Jemen: 16 milionů lidí hladoví a 400 000 dětí je ohroženo smrtí hladem

2. 3. 2021

čas čtení 2 minuty

Foto: Jedenáctiletá Sadia Ibrahim Mahmud, která zemřela na podvýživu

Jedenáctiletá Sadia Ibrahim Mahmud byla tak slabá, že nemohla ani posunout přikrývku, na svém vyzáblém těle.

"Chci se uzdravit, a chci chodit do školy," řekla, její hlas nebyl silnější než šepot. Později se mnou promluvila na chodbě její matka: "Saida nikdy nebyla ve škole. V naší vesnici škola není. Ale přísahám Bohu, jestli přežije, postavím školu sama."

To se nestalo. Sadia za několik dní zemřela.

Tento strašlivý příběh se po celém Jemenu opakuje každý den. 16 milionů lidí - polovina obyvatelstva země - hladoví.

Čím více se situace v Jemenu zhoršuje, tím více britská vláda snižuje svou humanitární pomoc. Na rok 2021 ji snížila o 50 procent. Británie však prodává zbraně Saúdské Arábii, která jimi Jemen bombarduje:

Geniální úspěch brexitu

2. 3. 2021

čas čtení < 1 minuta

Toto je nyní papírování, jakého je zapotřebí k odeslání jediné zásilky zboží z Británie do EU. Dřív nebylo papírování žádné. Veterinární inspekce nyní stojí 100 000 liber ročně, dříve nebyly. Velmi nákladné pro zavedené podniky, ochromuje to malé firmy. Napsali jsme stížnost vládě, žádná reakce...


.

 16727

Reuters: Babiš odmítá uzavřít montovny

1. 3. 2021

čas čtení 2 minuty


Takto v pondělí odpoledne cituje mezinárodní list Guardian tiskovou kancelář Reuters o Babišově novém, nedostatečném lockdownu:


Přísnější lockdown zaveden v České republice uprostřed nejhoršího  nárůstu případů na celém světě


ČR v pondělí zpřísnila uzavření země a posílila policejní přítomnost k omezení pohybu po zemi. Česká vláda zápolí s nejhorší vlnou covidových infekcí na celém světě.

Premiér Andrej Babiš oznámil přísnější opatření minulý týden. Uvedl, že nemocnice se blíží kolapsu, protože počet vážně nemocných pacientů rychle dosáhl rekordů.

30372

Uzrál čas na generální stávku

Kdo vlastně řídí zemi: Strakovka, anebo průmyslové koncerny a jejich poskoci?

1. 3. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Česká republika po chaotickém hašteření celé politické reprezentace vstupuje do děravého třítýdenního lockdownu. Proč děravého? Protože ti, kdo žijí v podzámčí, musí opět zatnout zuby a volky nevolky se novým opatřením podrobit, zatímco průmyslové koncerny a jejich podržtašky včetně prezidenta Zemana mohou slavit triumf. Montovny, kde se viru tak náramné daří, pojedou bez jakýchkoliv omezení dál, jako by se nechumelilo.

Více než 75 procent uprchlíků ze Sýrie trpí posttraumatickým syndromem

1. 3. 2021

čas čtení 1 minuta


Britská charitativní organizace Syria Relief požaduje větší investice do psychologických služeb pro uprchlíky v řadě zemí světa poté, co zjistila, že většina uprchlíků ze Sýrie, deset let po začátku tamější občanské války, trpí posttraumatickým syndromem (PTSD). Syrští uprchlíci v zahraničí i lidé, kteří jsou stále v Sýrii, ale byli vyhnáni ze svých domovů, nemají žádnou podporu od psychologů.

O temnotě středověku a jeho moderním dědictví

1. 3. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut


Středověk bývá často považován za „dobu temna“. Je to osvícenský přístup, který vidí dějiny tak, že se do temnoty středověku vlomila vzdělanost antiky, která postupně porazila křesťanství a dala vzniknout moderní vědě a osvětě. Ve skutečnosti jde z velké části o sebepotvrzující se propagandu v politickém boji galileovské a osvícenské vědy s církví.

Jak z pandemie? Rozsáhlými investicemi do ekonomiky, především v ekologické oblasti

1. 3. 2021

čas čtení 4 minuty

Moderátorka: Covid na mnoha úrovních odhalil drsnou sociální nerovnost v této zemi. A dnes zveřejněná analýza to jen potvrzuje, že?

Miatta Fahnbulleh, ředitelka New Economic Foundation: Přesně. Už před pandemií  jsme měli situaci, kdy téměř polovina černošských a etnických menšinových rodin žila v chudobě. V bělošských rodinách je to dvacet procent. Tito lidé už před pandemií měli pravděpodobněji špatně placená a nejistá zaměstnání. A pandemie to jen zhoršuje. To, čeho jsme svědky, je, že nejzranitelnější lidi, ti, kteří mají největší problémy, jsou těmi, na které to dopadá nejtvrději.

Od minuty 3.00:

 

 16637

Frustrace, vztek i dezinformace. Zdravotníci se během pandemie stali terčem

1. 3. 2021

čas čtení 21 minut

Nenávistné útoky míří na nemocnice i personál zdravotnických zařízení. Veřejné výzvy k agresi vůči zdravotníkům se stále častěji objevují na dezinformačních webech i v řetězových emailech. Opakovaně k nim vyzývá také poslanec Lubomír Volný, který již dříve na svém facebookovém profilu tvrdil, že lékaři pečující o pacienty s covid-19 „vědomě vraždí“, pokud nepoužívají neschválenou a neověřenou léčbu v podobě přípravku Isoprinosine, antiparazitika pro zvířata ivermectin nebo infuze s vitamínem C. V zahraničí již došlo na výhrůžky smrtí nebo dokonce fyzická napadení zdravotníků právě v souvislosti s pandemií, píše Ludmila Hamplová.

Obrovské fyzické i psychické vyčerpání, velký příval pacientů ve vážném stavu, jejichž počet se nesnižuje, omezený počet lůžek, ale také velký počet odsloužených hodin navíc, často za hranicí zákoníku práce, to je každodenní realita práce zdravotníků v době pandemie covid-19. K řadě stresových faktorů se přidává další. Zdravotníci se stali terčem frustrace a vzteku ze strany veřejnosti a jako katalyzátor nenávistných reakcí působí dezinformace, které se snadno a rychle šíří po sociálních sítích i v řetězových emailech. Intenzita agresivních zpráv v češtině v posledních týdnech narůstá a je možné, že spolu s tím, jak roste frustrace společnosti se současnou situací, ještě bude narůstat.

 16578

Sebevražedné myšlenky a jak vyhledat pomoc

1. 3. 2021 / Kateřina Duchoňová

čas čtení 7 minut

 

V posledních týdnech se ve své praxi u pacientů čím dál více setkávám se sebevražednými myšlenkami nebo s lidmi, kteří již mají nedokonané sebevražedné pokusy za sebou. Netýká se to jen dospělých, ale i adolescentů a dětí!

Současná pandemická situace je sama o sobě velkým náporem na psychiku a nezlehčují to ani chaotická a nedůsledně dodržovaná vládní opatření. Koronavirus se šíří dále, včetně nových a mnohem nebezpečnějších mutací, očkování vázne a nejistota zatím nebere konce. I v těch nejtěžších chvílích se vždy dá najít nějaké řešení!

Jestliže se u vás objeví výrazně zhoršená psychika včetně sebevražedných myšlenek, potřebujete okamžitou pomoc a bojíte se, že si nedokážete pomoci sami, potom udělejte následující kroky:

 16518

Případ ivermektin: Serendepity je šťastná náhoda

1. 3. 2021 / Michal Giboda

čas čtení 11 minut

K tomu však: Frustrace, vztek i dezinformace. Zdravotníci se během pandemie stali terčem

Ta ve vědě přináší neočekávatelné a nepředvídatelné objevy. Serendipita (též serendipity) označuje „šťastnou náhodu“ či „příjemné překvapení“. Výraz vytvořil Horace Walpole roku 1754. V dopisu příteli vysvětloval neočekávaný objev, který učinil, a odkazoval se na perskou pohádku Tři princové ze Serendipu. Princové v ní dílem náhody i své prozíravosti objevovali věci, po kterých nepátrali. Slovo serendipita se obvykle objevuje v dějinách vědeckých objevů. Učinili je jedinci, kteří jsou schopni vidět mosty tam, kde ostatní vidí díry, a spojovat věci kreativně na základě postřehnutí významných vazeb. V medicíně to může být nový lék nebo aplikace dávno známého léku v léčbě nových onemocnění.

 16724

Neumlčené svědomí podmanivého básníka

1. 3. 2021 / Pavlína Antošová

čas čtení 7 minut

 

Když 1. března 1971 v Českých Budějovicích zemřel šedesátiletý František Hrubín, uzavřel se vroucný život, prostoupený nepřeberným vnitřním bohatstvím. Zároveň však setrval otazník nad rozporem, který volal po otevřeném vyjádření bohemistů i historiků (a samozřejmě špičkových novinářů) – ale ti jej v té době veřejně zhodnotit nemohli.

 16723

COVID a čtvrté znevolnění

1. 3. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Foto: Wikimedia Commons. Licence: Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International.

Zhruba polovinu současných sociálních kontaktů lidé realizují v soukromí, druhou polovinu v zaměstnání. Ačkoliv omezování soukromých kontaktů vykazuje v ČR stále značné rezervy, největší rezervoár pro "skřípnutí" pandemie nalezneme v oblasti pracovních kontaktů. Avšak univerzální ministr Havlíček spolu s Hradem tvoří ohromné hlásné trouby lobbistů, kteří si nepřejí uzavřít průmyslové podniky, i kdyby to mělo znamenat konec světa. - A premiér Babiš navíc označil odborářského předáka Středulu, který prosazuje lockdown v průmyslu, za "největší ohrožení české ekonomiky".

 16518

Průběžné zpravodajství:

Británie registrovala brazilskou variantu koronaviru z města Manaus

1. 3. 2021

čas čtení 5 minut

SITUACE SE ZHORŠUJE. ZŮSTAŇTE DOMA! BABIŠ MUSÍ UZAVŘÍT MONTOVNY

Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 240 051  osob. V neděli 28.2. bylo v ČR zaznamenáno dalších  4557  nových denních nákaz (o víkendu se řádně netestuje, je to neuvěřitelné, vzhledem ke krizi).  Zemřelo 20 469 lidí, to je denní nárůst o 130 mrtvých.   V nemocnicích je 7049 lidí, to je nárůst od včerejška o  51 osob.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

V neděli bylo v ČR očkováno jen 2608 osob! Ukončeno bylo očkování u 799 osob! (Celkem bylo od začátku očkování proočkováno 653 206  dávek, to je přibližně tolik dávek kolik se v Británii očkuje za cca den a půl.) Pro srovnání: V Británii bylo naočkováno první dávkou téměř 20 milionů lidí, tedy 30 procent obyvatelstva.

Počet nákaz na milion obyvatel - posledních 7 dní:



Počt úmrtí na milion obyvatel - posledních 7 dní:


- Brazilská varianta, objevená nyní v Británii, zřejmě znamená, že ani v létě nebude možno cestovat do zahraničí. Objevení šesti případů brazilské varianty v Británii vyvolává požadavky, aby bylo ještě více omezeno cestování do zahraničí z Británie. Už nyní musejí cestují ze 33 nejpostiženějších zemí se po příletu do Británie uchýlit do vládních hotelů na čtrnáct dní a zaplatit za to 1750 liber. Ve Skotsku to platí pro cestující ze všech zemí světa.

- Vakcína firem Pfizer/BioNTech je zřejmě méně účinná pro lidi trpící obezitou. Organismus obézních zdravotníků vyprodukoval v reakci na druhou vakcínu jen asi polovinu imunitních protilátek než zdraví lidé, zjistili italští výzkumníci. Může to znamenat, že lidé trpící imunitou budou potřebovat třetí dávku vakcíny. Z předchozího výzkumu vyplývá, že lidé s BMI vyšším než 30 jsou ohroženi úmrtím na covid o téměř 50 procent více než ostatní nakažení a jejich riziko hospitalizace se zvyšuje o 113 procent. ZDE

- Koronavirová pandemie v Británii silně podpořila vzájemnou solidaritu mezi lidmi. 12,4 milionu lidí se účastnilo dobrovolnických akcí na pomoc spoluobčanům. Navzdory tomu, že před pandemií byla Británie v důsledku brexitu absolutně rozhádaná, pandemie lidi sjednotila a vyvolala mezi nimi obrovskou vlnu vzájemné solidarity. ZDE  
 

 16447

Koronavirus: Situace ve Španělsku

1. 3. 2021

čas čtení 3 minuty

 


Podle listu El País a jeho mimořádného zpravodajství o covidu 19, „Španělsko se dostalo s covidem 19 do extrémě riskantní situace, když četnost nákaz dosáhla 235 případů na sto tisíc obyvatel (2021).: Ačkoli Španělsko neustále čelí nebezpečí, které tento virus představuje: „Ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo v posledních 24 hodinách 7 461 nových nákaz a 443 úmrtí“ (El País, 2021). Z tohoto důvodu, ačkoli Španělsko se necítí být v extrémně riskantní situaci, je pravdz, že „31,5% lůžek JIP zabírají pacienti s coronavirem (El País, 2021), napsala pro nás Irene Sánchez Perez. Do češtiny přeložil František Řezáč.


 16521

CNN: Jak se ČR propadla do covidové katastrofy, v důsledku postupných chybných kroků

28. 2. 2021

čas čtení 4 minuty

 

Česká republika má míru nákazy šestkrát vyšší než USA

Podle expertů dělá vláda obrovskou chybu, že odmítá uzavřít továrny a montovny. "Nová varianta zcela změnila situaci. Továrny jsou otevřené a lidé cestují do práce veřejnou dopravou. To může vést ke kolapsu celého zdravotnictví," varuje Maďar.

Na epidemiologické mapě světa je vidět Česká republika jako ostrůvek naprosté deprese. Zatímco globální počet nových koronavirových nákaz už šest týdnů klesá, tento středoevropský národ 10 milionů osob zaznamenává téměř rekordní míru nových infekcí.

Nová, nakažlivější varianta viru se rozšířila po celé zemi a dostala české nemocnice na samou hranici kolapsu. Počet mrtvých v ČR právě překročil 20 000. Počet mrtvých per capita je mezi nejvyššími na světě.

30649

Babiši, uzavři montovny. Jedině tak zabráníš navršení hor mrtvol

28. 2. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty


Česká vláda musí bezodkladně uzavřít montovny, než bude pozdě. Podobně jako britský premiér Boris Johnson po celý minulý rok, česká vláda jednala vůči pandemii dosud vždy pozdě, chaoticky a neefektivně. To musí skončit, jinak dojde v ČR k nezadržitelné katastrofě. Vzhledem k tomu, že při nynějším českém reprodukčním čísle R se počet nákaz za týden zdvojnásobuje, bez uzavření montoven se začnou za týden dva vršit tak obrovské hory mrtvol, že vláda bude muset montovny uzavřít i pak, ale už bude pozdě. Jakmile se vrší mrtvoly, vraždění pandemie už je v plném rozjezdu, protože lidé už jsou nakaženi a k hromadným úmrtím pak dochází až za následující měsíc.

To, že se vrší mrtvoly, je proto už neklamnou známkou, že za dva tři týdny se jich bude vršit ještě daleko víc.

 

 16637

Průběžné zpravodajství:

Vakcíny nepostihují plodnost žen, dezinformace však dál trvají

28. 2. 2021

čas čtení 3 minuty

 

Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 235 480  osob. V sobotu 27.2. bylo v ČR zaznamenáno dalších  7798  nových denních nákaz (o víkendu se řádně netestuje).  Zemřelo 20 339 lidí, to je denní nárůst o 145 mrtvých.   V nemocnicích je 6998 lidí, to je nárůst od včerejška o  90 osob.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

V sobotu bylo v ČR očkováno jen 3238 osob! Ukončeno bylo očkování u 543 osob! (Celkem bylo od začátku očkování proočkováno 649 868 dávek, to je přibližně tolik dávek kolik se v Británii očkuje za cca den a půl.) Pro srovnání: V Británii bylo naočkováno první dávkou téměř 20 milionů lidí.

SITUACE SE ZHORŠUJE. ZŮSTAŇTE DOMA!



- Některé mladé ženy stále váhají nechat se očkovat proti koronaviru, protože se šíří dezinformace, že vakcína ochromuje jejich plodnost. Navzdory tomu, že lékaři a gynekologové upozorňují, že neexistuje žádný mechanismus, jak by proticovidové vakcíny mohly ovlivnit plodnost žen, dezinfomace trvají.  Channel 4 News přinesly znepokojující reportáž, že ženy jsou vážně ohroženy koronavirem v pozdní fázi těhotenství a nedostává se jim ochrany, na kterou podle zákona mají právo, zde svědectví, jak to vypadá v české nemocniční praxi.  

- Británie proočkovala první dávkou téměř 20 milionů svých občanů. První dávku vakcíny obdrželo v Británii 19,6 milionů lidí, druhou dávku 770 000. Začalo se očkovat 8. prosince 2020.  ZDE 

30717

Šmejdství a ubohost dezinformátorů nemají hranice

COVID-19 jako paralela protektorátu a koncentračních táborů

27. 2. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Současná situace zdravotnictví v pohraničí přirovnávaná k okupaci Sudet v roce 1938. Přednostně léčíme "nácky" a naši pacienti jsou převáženi do vnitrozemí a lékaře a sestry posíláme jako za "Hitlera do Reichu". Už zbývá jen zbudovat koncentrační tábory."

Toto je jeden z posledních dezinformačních narativů, které zachytili Čeští elfové a které se šíří mezi lidmi obecně zranitelnými nedostatečnou mírou informační gramotnosti.

Nepochybně najde adresáty (a distributory) i mezi covid-disidenty typu paní Lukáčové.

Nestane se zřejmě dominantním vláknem diskursu, nicméně samotný fakt, že se tento lživý blud, za nímž je nepochybně záměr povzbudit odpor vůči Německu a nepřímo i proti EU (obecný cíl dezinformací), šíří zcela "svobodně", by měl být dalším varováním lidem, kteří doposud vnímají dezinformace jako druhořadý problém.

Distorze rozumu, vkusu i etiky v těchto blábolech je sice do očí bijící, nicméně to neznamená, že by u části společnosti - dnes často aktivní v odporu vůči covid opatřením - nenašla své nadšené příznivce.

 16719

Průběžné zpravodajství:

Šíření nákazy v ČR se zrychluje, vláda montovny stále odmítá uzavřít

27. 2. 2021

čas čtení 4 minuty

 
Kdy budou odbory v ČR stávkovat? Jde o porušování zákona o bezpečnosti práce a o ohrožení života.

Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 227 595  osob. V pátek 25.2. bylo v ČR zaznamenáno dalších  14 676  nových denních nákaz.  Zemřelo 20 194 lidí, to je denní nárůst o 195 mrtvých.   V nemocnicích je 7266 lidí, to je nárůst od včerejška o  90 osob.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.


https://twitter.com/dan_prokop/status/1365297469282783232?s=20

- Česká vláda omezila pohyb osob mimo okres a nařídila povinné nošení respirátorů. Provoz montoven, kde jsou největší ohniska nákazy, však nezastavila.

Česko je stále globálně NEJHORŠÍ co do počtu nových nákaz per capita:



Počet mrtvých per capita:

Slovensko má nyní 19,6 mrtvých na milion obyvatel, ČR 15,3, Maďarsko 12,7, Peru 12,5, Černá Hora 11,1, Libanon 7,3, Bulharsko a Německo 7,1, Španělsko a Albánie 7,0, Moldova 6,9, Polsko 6,8, Slovinsko 6,7,  USA 6,5, Brazílie 6,3, Mexiko 6,1, Estonsko 6,0, Litva a Irsko 5,9, Portugalsko 5,7, Británie 5,1, Itálie 4,2, Kanada 1,2


„Člověk se tomu nemůže poddávat,“ shrnuje většinový názor starší muž na vozíčku bez respirátoru před obchodem v Dolním Rychnově. Je přesvědčený, že  roušku ani respirátor nosit nemusí. Víru v to, že lidem zas tolik nehrozí, sdílí i   oslovení lidé v Kraslicích.  „Čeho se máme bát?“ vrací otázku jeden z mužů. „To se zbytečně medializuje.“  Václav má jasno v tom, že je to „všechno byznys“. Nejpříkladněji dodržuje povinnost nosit zakrytá ústa a nos skupinka romských dětí.


V pátek 25.2.  bylo v ČR očkováno 17 761 osob. Celkem se v ČR dosud uskutečnilo jen 644 321 očkování.    Oběma dávkami bylo dosud proočkováno jen 237 911 osob.  Ve pátek bylo dokončeno očkování  jen u 4638 osob. Pro srovnání: Jen v pátek 25.2. bylo v Británii očkováno 485 720 osob...

Bolsonaro zneužil německého onlinového průzkumu jako vědeckého důkazu o tom, že roušky prý škodí zdraví dětí

27. 2. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty

 

Prezident Jair Bolsonaro ve svém pravidelném týdenním televizním projevem znovu odrazovall od používání roušek proti covidu-19. Ve stejný den, kdy Brazílie zaregistrovala více než 1500 denních úmrtí na covid,  prezident se zmínil o „německé univerzitě“, která údajně ve „studii“ poukázala na to, že roušky „škodí dětem“.

„Začínají se objevovat vedlejší účinky masek,“ řekl Bolsonaro. „Německá univerzita tvrdí, že jsou pro děti škodlivé. Poukazuje na několik problémů: podrážděnost, bolesti hlavy, potíže s koncentrací, snížené vnímání štěstí, odmítání chodit do školy nebo do školky, odrazování od čehokoliv, zhoršenou schopnost učit se, závratě a únavu,“ dodal prezident.

Vládní poslanci smetli motivační příspěvek pro lidi v covidové karanténě. Piráti a Starostové předloží klíčový návrh znovu v legislativní nouzi

27. 2. 2021

čas čtení 4 minuty

Tisková zpráva

Praha 26. února 2021 - Vládní poslanci v pátek odmítli příspěvek až 370 korun pro lidi v karanténě kvůli covidu, když nepodpořili senátní verzi zákona. Piráti a Starostové přitom dlouhodobě kabinet upozorňují, že je bezpodmínečně nutné občany pozitivně motivovat. Dnes se totiž řada z nich bojí chodit na testy nebo nahlašovat rizikové kontakty, protože jim i jejich blízkým hrozí bolestivý propad příjmů. „Je v zájmu celé země, aby lidé, kteří se necítí dobře, chodili na testy, hlásili kontakty, které mohli nakazit, a hlavně zůstávali doma v karanténě či izolaci. Jen tak se může dařit snižovat počty nakažených, což je v současné situaci, kdy jsou přeplněné nemocnice a máme tu agresivní mutaci koronaviru, naprosto klíčové. Vládní poslanci ale zcela nepochopitelně prosazovali k potřebnému zákonu ještě dva významné přílepky: evidenci veškerých dohod pod hrozbou pokuty až 1 milionu korun a povinnost hlásit volná místa na Úřad práce s pokutou nad 50 tisíc korun. O tyto přílepky očištěnou senátní verzi podpořit odmítli. Piráti a Starostové proto předloží senátní verzi zákona znovu ve zkráceném legislativním procesu,“ uvedla Olga Richterová, 1. místopředsedkyně Pirátů. 

Prosba

26. 2. 2021

čas čtení 1 minuta

V Liberci dne 25.2.2021

V roce 2000 mi bezohledný řidič způsobil těžký úraz, po kterém jsem zůstal trvale ochrnutý a na invalidním vozíčku. Současně mám problémy s řečí a s tím spojené problémy v běžné komunikaci.

Velice obtížně zvládám hradit neustále rostoucí náklady na potřebné služby, dopravu, rehabilitace a celou řadu dalších souvisejících činností nutných k zajištění života s těžkým tělesným handicapem. I přes snahu mých nejbližších nejsem schopen sehnat potřebné finanční prostředky. Z tohoto důvodu si Vás dovoluji oslovit a zdvořile požádat, zda by jste mne mohli nějakou formou podpořit a alespoň trochu mi pomoci zpříjemnit nelehkou životní pouť- nejlépe finančním darem. Lze samozřejmě dohodnout i jiné formy pomoci. Věřte, že se mi o pomoc nežádá snadno. Veškeré podstatné informace vč. fotek a příslušných dokumentů naleznete na mých webových stránkách

https://www.ivan-drlik.cz/

 16637

Vážný průběh nemoci covid zřejmě způsobuje gen od Neandrtálců

27. 2. 2021

čas čtení 3 minuty



Pokud to vědci dokáží určit, Neandrtálci vyhynuli asi před 40 000 lety. Jenže nedávno se zjistilo, že z planety Země úplně nezmizeli. V posledních deseti letech vyšlo najevo, že se Neandrtálci pářili s předky moderních lidí a že měli s nimi potomky. Důsledkem toho je, že téměř polovina genomu Neandrtálců přeživá dodnes, rozprášená v malém množství v DNA většiny současných lidí. (Výjimkou jsou lidé s africkými předky, protože Neandrtálci nežili v Africe.)

Tyto geny se často spojují s přehnanou chlupatostí některých lidí či s metabolismem způsobujícím tloušťku. Mnoho z nich má vazbu na imunitní systém a působí riziko nemocí, včetně nemoci lupus (kdy imunitní buňky útočí na vlastní buňky lidského těla), Crohnovy choroby a cukrovky. A nedávné studie zjišťují, že do tohoto seznamu patří i covid-19. Dvě dlouhé sekce DNA, obě zděděné od Neandrtálců, dávají organismu buď odolnost proti vážnému covidu-19, anebo naopak vážný průběh nemoci posilují.

 16622

Hospodaření OSBL za leden 2021

13. 2. 2021

čas čtení 1 minuta

V lednu 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 57 121.39 Kč výdaje byly  61 731.50  Kč. Zůstatek ke konci ledna byl 86 808.55 Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci lednu 2020. Bohužel (trochu předvídáme) v únoru 2021 zatím počet příspěvků docela výrazně poklesl. Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 

Digitalizace sdělovacích prostředků | Vánoce, svátky míru a konzumerismu | Itálie | Indie | Socialistická politika a ekonomika | Rozhovor Britských listů | Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let | Imigrace do Evropy | Kontroverze Klaus kontra europoslanci, prosinec 2008 | Klaus versus Švejnar - prezidentské volby 2008 | Klausovo tažení proti ekologům | Novoroční projev Václava Klause, leden 2005 | Energetické úspory | Katolická církev | Hospodaření Občanského sdružení Britské listy | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Wikileaks | Brexit | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Sýrie | Očkování a racionalita | Americký dokumentarista Michael Moore | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Turecko | Norsko | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Globalizace | Sociální poměry | Korupce | Občanská společnost | Identita | Rasismus | Extremismus | Srbsko | Vietnam | Libye | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Psychiatrie | Psychologie | Brazílie | Léková politika, zdravotnictví | Oligarchie | PPF | Ekonomika | Životní prostředí | Ekologie | Jemen | Španělsko | Maďarsko | Teroristická hrozba a politické hry | Ústava | Babiš | Německo dnes | Velká Británie - politika a společnost | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Afrika | Chudoba | Bezdomovectví | Brexit - vše | Česká literatura | Joe Biden | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Rozhovory Britských listů | Česká politická scéna | Lidské zdraví | Donald Trump | USA | Lidská práva | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Francie | Írán | Severní Korea | Bělorusko | Budoucnost NATO a OSN | Evropská unie | Česká republika | Školství | Čína | Polsko | Spam a šíření dezinformací na internetu | Rusko za Vladimíra Putina | Sdělovací prostředky | Dánsko | Koronavirus | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Demokratický proces se zasekl | Řádění exekutorů v České republice
24457