Donald Trump chce odložit listopadové prezidentské volby. Nemá k tomu ústavní pravomoci

30. 7. 2020

čas čtení 2 minuty


Donald Trump ve čtvrtek navrhl odložení listopadových prezidentských voleb. Znovu ostře zaútočil na hlasování poštou. Tvrdil bez důkazů, že by hlasování poštou v pandemii bylo "katastrofou", která by vedla k podvodným výsledkům.

Americká ústava dává pravomoc regulovat "čas, místo a způsob" voleb americké Sněmovně reprezentantů a Senátu. Kongres má také pravomoci předpisy měnit. Prezident nemá takové pravomoci. Kromě toho, ústava říká jasně, že prezidentovo volební období končí 20. ledna v roce po prezidentských volbách.

 

Trump tweetoval o možnosti odložit listopadové prezidentské volby poté, co byla zveřejněna analýza, že od dubna do června 2020 se americká ekonomika zmenšila o 9,5 procent. Je to nejhorší čtvrtletní úpadek americké ekonomiky od doby, kdy americká vláda začala před sedmdesáti lety publikovat tyto údaje.

Není jasné, zda chce prezident požádat Kongres, aby přesunul datum voleb, anebo zda si myslí, že to smí udělat sám.

Stále větší počet amerických států přechází na hlasování poštou. Trump opakovaně na tuto hlasovací metodu útočí lživými tvrzeními. Od konce března zaútočil Trump na hlasování poštou nejméně sedmdesátkrát, za poslední měsíc sedmnáctkrát.

Demokraté okamžitě poukázali na to, že se Trump zřejmě nyní bojí, že ve volebním souboji s Joem Bidenem prohraje.

"Donald Trump má obrovský strach," napsala na Twitteru senátorka Kamala Harris. "Ví, že prohraje. Bude vyžadovat každého z nás, abychom to způsobili. Setkáme se s vámi u volebních uren 3. listopadu, Donalde Trumpe."

Podrobnosti v angličtině ZDE


Trump: S univerzálním hlasováním poštou (ne hlasováním v nepřítomnosti, což je dobré) 2020 budou NEJNEPŘESNĚJŠÍ AND NEJPODVODNĚJŠÍ Volby v historii. Bude to pro USA velký trapas. Odložme Volby do té doby, kdy budou lidé moci hlasovat řádně a bezpečně?


Pompeo: "O odložení voleb rozhodne ministerstvo spravedlnosti." Útok na ústavu v živém přenosu:



 

0
Vytisknout
6956

Diskuse

Obsah vydání | 7. 8. 2020