Přečetli jsme jinde

Politika Edvarda Beneše ve své mstivosti podobná té Zemanově?

22. 2. 2018

čas čtení 1 minuta

Následují citace z rozhovoru s Petrem Pithartem pro Aktuálně.cz, které prostřednictvím profilu na Facebooku zveřejnil Jiří Zlatuška.


Petr Pithart: “Víte, jaký je nejsilnější hnací motiv některých politiků?”

Touha po moci?

P. P.: “Ano, jistě. Moc některé z nich doslova opájí. Já ovšem přidávám ještě jeden motiv, který může být silnější než ona touha po moci. A tím je msta. Nedávno jsem na toto téma vedl diskusi a jmenoval jako názorný příklad Miloše Zemana nebo bývalého slovenského premiéra Vladimíra Mečiara. Teď k nim přidávám i Edvarda Beneše, který byl absolutně mstivý.

“Tři politické strany, které byly vůči Benešovi v opozici, kritizovaly ho anebo nabízely jiné varianty zahraniční politiky, tento prezident po válce vyřadil z politické soutěže. Zakázal je. Agrárníky, živnostníky a národní demokraty.

“Beneš také po mnichovské smlouvě zlikvidoval své kritiky - tehdejší významné československé politiky Štefana Osuského, Lva Prchalu a Milana Hodžu (odsuzovali mnichovskou dohodu, kapitulaci nebo poválečnou orientaci na spolupráci se Sovětským svazem - pozn. red.).

“Lidem, kteří Beneše kritizovali, se prezident mstil. Vytlačoval je, organizoval aféry. Přitom o Benešově mstivosti se zatím moc nemluví. Po válce zkrátka opustil lidi, jako třeba Moravce, kterým měl být vděčný, a mstil se těm, kteří ho kdy kritizovali.

“Tohle nemohu Edvardu Benešovi odpustit. Msta by neměla být v politice ani tím nejmenším motivem.”

0
Vytisknout
8462

Diskuse

Obsah vydání | 23. 2. 2018