Amnesty International: Populismus ohrožuje lidská práva po celém světě

23. 2. 2018

čas čtení 1 minuta
"Rétorika plná nenávisti" používaná americkým prezidentem Donaldem Trumpem a dalšími populistickými politiky v globálním měřítku ohrožuje lidská práva, konstatuje ve výroční zprávě organizace Amnesty International.


Organizace se rozhodla zveřejnit letošní výroční zprávu ve Washingtonu, vzhledem k tomu, "jak se rétorika prezidenta Trumpa naplněná nenávistí přeložila do reality", vysvětluje David Griffiths.

"Existují složité vazby mezi porušováním lidských práv a sociální nerovností," dodává Griffiths. "Ale jeden ze způsobů, jakým je vidíme se spojovat, je to, jak mnoho lídrů využilo obav lidí z křehkosti ekonomiky k prosazování nenávisti a strachu."

Podobně jako Trump se ale chovají i jiní politici, například v Turecku, Maďarsku a Myanmaru (Barmě).

V roce 2017 bylo zabito nejméně 312 lidskoprávních aktivistů. Také novináři a mediální pracovníci se stále častěji stávají terči státních aktérů. Ale nejde jen o zabíjení; stále častější jsou také pomluvy a obtěžování. Hrozby přicházejí také od ozbrojených skupin nebo soukromých firem.

Rupert Colville, mluvčí vysokého komisaře OSN pro lidská práva, konstatuje, že situace v oblasti lidských práv "se alarmujícím způsobem zhoršuje na mnoha místech" po celé planetě.

"Zdá se, že lidé na to teď zapomínají, a to je velmi znepokojivé, protože riskujete opakování mnoha hnusných věcí, které se staly v nedávné historii," varuje Colville.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5987

Diskuse

Obsah vydání | 23. 2. 2018