Každé západní rozhodnutí je zpožděné o rok, říká Zelenskyj

22. 5. 2024

čas čtení 2 minuty
Západní partneři zvažují klíčová rozhodnutí o vojenské pomoci Ukrajině "příliš dlouho", řekl prezident Volodymyr Zelenskyj 20. května v rozhovoru pro agenturu Reuters.

"Každé rozhodnutí, ke kterému dospějeme my, později všichni společně, se opozdí asi o rok," řekl Zelenskyj.

Po šesti měsících politických bojů a odkladů schválily USA v dubnu dlouho očekávaný balík pomoci ve výši 61 miliard dolarů, z nichž většina pokrývá vojenskou pomoc. Následující den Pentagon oznámil, že je připraven poslat do Kyjeva zbraně v hodnotě 1 miliardy dolarů z amerických zásob.

Během šestiměsíční přestávky v pomoci ztratila Ukrajina v únoru klíčové frontové město Avdijivka kvůli vážnému nedostatku munice.

Nedostatek protivzdušné obrany na Ukrajině byl také pociťován, protože Rusko zintenzivnilo své údery po celé zemi, zejména zaměřené na energetickou infrastrukturu.

Ruské údery proti ukrajinské energetické infrastruktuře stály stát podle ministerstva energetiky škody ve výši více než 1 miliardy dolarů.

Prezident popsal dodávku pomoci, zejména zoufale potřebné protivzdušné obrany, jako "jeden velký krok vpřed, ale ještě předtím dva kroky zpět".

Zelenskyj očekává, že západní spojenci se budou bezprostředněji podílet na obraně Ukrajiny tím, že pomohou ničit ruské rakety nad zemí a umožní Kyjevu zaměřovat ruskou vojenskou techniku západními zbraněmi.

"Rusové používají na území Ukrajiny 300 letadel," řekl Zelenskyj.

"Potřebujeme nejméně 120, 130 letadel, abychom mohli vzdorovat," dodal prezident s odkazem na stíhačky F-16, které by měly být dodány Ukrajině letos v létě.

Zelenskyj uvedl, že pokud spojenci nemohou poskytnout Ukrajině stíhačky dříve, měli by odrazit ruské útoky, což znamená, že členské státy NATO mohou použít své systémy protivzdušné obrany k ochraně západních regionů Ukrajiny před ruskými útoky.

Zelenskyj také uvedl, že na rozhovorech se západními partnery o použití jejich zbraní k úderům na ruská vojenská zařízení na hranicích a dále na ruském území není "nic pozitivního".

Američtí představitelé opakovaně uvedli, že nepodporují ani nepovzbuzují údery Kyjeva americkými zbraněmi hluboko v Rusku, zatímco ukrajinští představitelé se údajně snaží přesvědčit Washington, aby tento zákaz zrušil.

Washington nezměnil svůj postoj k potenciálním ukrajinským úderům zbraněmi dodanými USA na ruské území, a to ani poté, co Rusko zahájilo ofenzívu v Charkovské oblasti, uvedla mluvčí Pentagonu Sabrina Singhová 16. května.

Zdroj v angličtině: ZDE

2
Vytisknout
1227

Diskuse

Obsah vydání | 23. 5. 2024