Francie obvinila Baku z podpory kampaně podněcující násilí v Nové Kaledonii

22. 5. 2024

čas čtení 2 minuty
Francie znovu obvinila Ázerbájdžán ze zasahování do vnitřní politiky Nové Kaledonie tím, že podporuje dezinformační kampaň, která podle Paříže podněcuje smrtící nepokoje na francouzském území mezi Austrálií a Fidži.

Francouzská vládní agentura 17. května uvedla, že Francie odhalila "masivní a koordinovanou" online kampaň obviňující francouzskou policii ze střelby do demonstrantů za nezávislost. Agentura spojila dezinformační snahy s "ázerbájdžánskými aktéry". Ázerbájdžán tato tvrzení odmítl.

Viginum, který má na starosti dezinformační kampaně na internetu, poukázal na manipulaci s informacemi na platformách sociálních médií v souvislosti s nedávnými nepokoji v Nové Kaledonii.

"Ve dnech 15. a 16. května 2024 Viginum zjistil masivní a koordinované šíření zjevně nepřesného nebo zavádějícího obsahu na různých platformách, který obvinil francouzskou policii ze střelby do demonstrantů za nezávislost," uvedla agentura.

V posledních dnech se Nová Kaledonie zmítá ve střetech mezi zastánci a odpůrci nezávislosti. Protesty začaly kvůli volební reformě, která rozšířila volební práva francouzských občanů žijících v Nové Kaledonii. Odpůrci zákona tvrdí, že oslabí hlasy místních obyvatel a zvýší vliv Paříže.

Francouzské úřady v Nové Kaledonii a ministerstvo vnitra uvedly, že od 13. května bylo při střetech zabito pět lidí, včetně dvou policistů.

Francie vyhlásila výjimečný stav a nasadila vojenské síly na ochranu přístavů a letišť. Vysoký komisař Louis Le Franc oznámil přísná opatření v rámci nouzového stavu, který potrvá nejméně 11 dní, včetně zákazu vycházení od 18 hodin večer do 6 hodin ráno.

Obvinění, které Viginum vznesl 17. května, následuje po komentářích francouzského ministra vnitra Geralda Darmanina, který řekl francouzské televizi, že "někteří vůdci kaledonských podporovatelů nezávislosti uzavřeli dohodu s Ázerbájdžánem".

Ázerbájdžánské ministerstvo zahraničí uvedlo, že slova francouzského představitele jsou "dalším nepodloženým názorem" a 17. května dodalo, že Ázerbájdžán není spojen s protesty v Nové Kaledonii.

Darmaninovy komentáře přišly poté, co delegace z Nové Kaledonie navštívila Ázerbájdžán a setkala se s předsedou parlamentu, poslanci a dalšími představiteli.

Ázerbájdžánský poslanec Asim Mollazadeh řekl, že podle informací poskytnutých hosty z Nové Kaledonie "jsou porušována téměř všechna jejich práva. Není vhodné, aby někdo žil v 21. století s činy 15. století," řekl Mollazadeh.

Mollazadeh, který se v dubnu zúčastnil konference věnované historii, moderním výzvám a budoucnosti Nové Kaledonie, řekl, že Ázerbájdžán může Nové Kaledonii poskytnout morální podporu. Území "bojuje za svou svobodu a práva... Historie si také pamatuje zločiny spáchané Francií," řekl.

V Nové Kaledonii se v letech 2018 až 2021 konala tři referenda o nezávislosti. Žádné z nich neuspělo.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
1271

Diskuse

Obsah vydání | 23. 5. 2024