Íránský útok na Izrael má (zatím) slabý dopad na ropné trhy

17. 4. 2024

čas čtení 5 minut
Globální ekonomika zatím nad íránským útokem na Izrael pokrčila rameny. Důležité trhy, jako je ropa, již započítaly možný útok. Vydrží klid?, ptá se Timothy Rooks.

Mnoho investorů zadržuje dech po bezprecedentním íránském útoku bezpilotními letouny a raketami na Izrael, který začal 13. dubna. Letecký útok byl prvním přímým útokem vedeným z íránského území a přišel ve stejný den, kdy íránské revoluční gardy násilně zadržely kontejnerovou loď napojenou na Izrael poblíž Hormuzského průlivu.

Íránský útok byl do značné míry očekáván poté, co Írán obvinil Izrael ze zničení části komplexu íránského velvyslanectví v syrském Damašku 1. dubna.

Experti stále čekají, zda konflikt mezi oběma zeměmi eskaluje, i když OSN a Spojené státy vyvíjejí tlak na Izrael, aby projevil zdrženlivost. Většina podniků nemá ráda nejistotu a možnost širší otevřené války přivádí region na hranu.

Ceny ropy a energií na Blízkém východě

Pokud se konflikt rozroste a zachvátí větší část Blízkého východu, největším rizikem pro globální ekonomiku bude reakce na energetických trzích, zejména v cenách ropy.

"Růst cen ropy by zkomplikoval úsilí o návrat inflace k cíli ve vyspělých ekonomikách, ale bude mít podstatný dopad na rozhodnutí centrálních bank pouze v případě, že vyšší ceny energií se promítnou do jádrové inflace," napsal ve zprávě klientům Neil Shearing, hlavní ekonom poradenské společnosti Capital Economics.

Ceny ropy se však od útoku příliš nepohnuly. Zdá se, že trh již současnou nestabilní situaci vzal v potaz a nenechal se o víkendu vyděsit odvetným úderem.

OPEC+ a jeho volná kapacita

Ve skutečnosti ceny ropy Brent vzrostly z 83 dolarů za barel před měsícem na více než 90 dolarů za barel minulý týden, kde zůstaly, "částečně podnícené obavami o dodávky a geopolitickými riziky konfliktu na Blízkém východě a Ukrajině," napsal Shearing.

Ekonom poukázal na to, že dalším důvodem klidu na trhu s ropou je tlak některých členů OPEC+ na zvýšení produkčních kvót. "Zvýšení nabídky ropy samozřejmě pomůže omezit jakýkoli růst její ceny," ať už kvůli zvýšenému napětí nebo problémům v dodavatelském řetězci, jako jsou nebezpečné námořní trasy v Rudém moři.

Jorge Leon, seniorní viceprezident energetické analytické společnosti Rystad Energy, souhlasí. Ačkoli OPEC+ má komplikovanou práci s koordinací a řízením trhu s ropou, je pravděpodobné, že na červnovém zasedání zruší dobrovolné snížení produkce, napsal v pondělní poznámce. To by mohlo uvolnit 6 milionů barelů denně ve volné kapacitě, aby se omezily cenové tlaky, protože je v zájmu skupiny vyhnout se globální energetické krizi.

Inflace by mohla ovlivnit růst

Pokud by ceny ropy skutečně vzrostly a zůstaly vysoké, mohlo by to podnítit globální inflaci v době, kdy několik zemí trpí dlouhodobě vysokou inflací.

Tato "lepkavá inflace" by mohla centrálním bankám způsobit dilema, jak jsme zjistili i po ruské invazi na Ukrajinu v roce 2022, tvrdí analytici Deutsche Bank v poznámce pro klienty.

"Na jedné straně existuje riziko, že geopolitický šok poškodí růst a uspíší načasování snížení sazeb," uvádí banka.

Investice do všeho, co se třpytí

Pokud jde o akcie, když se trhy v pondělí otevřely, mnoho asijských akciových indexů, jako je Nikkei, bylo níže.

"To však částečně odráží dohánění výprodeje, ke kterému došlo již v pátek po uzavření burzy, kdy se objevily titulky naznačující, že by mohlo dojít k útoku," napsali analytici Deutsche Bank.

Evropské trhy otevřely výše. Celkově analytici nevidí mezi klíčovými aktivy od pátku mnoho změn "a investoři doufají, že jakákoli eskalace se ukáže jako zvládnutá".

Jedním z malých signálů, že investoři hledají bezpečnější investici, je nárůst ceny zlata, která v pondělí vzrostla o 0,51 % na něco málo přes 2 356 dolarů (2 211 eur) za unci.

Je ještě brzy a konflikt by se mohl rozšířit a vtáhnout další země, vést k dalším americkým sankcím vůči Íránu nebo poškodit či zničit ropnou infrastrukturu. Některé západní letecké společnosti dočasně pozastavily lety do regionu, zatímco jiné přesměrovaly lety, aby se vyhnuly vzdušnému prostoru Blízkého východu.

Pokud budou Írán nebo húsijští rebelové pokračovat v útocích na lodě napojené na Izrael na důležité obchodní trase přes Hormuzský průliv, "existuje riziko falešného zacílení a vedlejších škod," uvádí společnost Ambrey, která se zabývá řízením námořních rizik. Tento nebo jiný letecký útok by mohl dále přimět USA zvýšit globální náklady na dopravu a způsobit zmatek ve světové ekonomice.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
1063

Diskuse

Obsah vydání | 18. 4. 2024