Koalice humanitárních organizací tvrdí, že k odvrácení katastrofické války na Blízkém východě je nutné příměří v Gaze

18. 4. 2024

čas čtení 3 minuty

Koalice více než desítky humanitárních skupin v úterý zdůraznila potřebu okamžitého zastavení palby v pásmu Gazy po odvetném útoku Íránu na Izrael, který již více než půl roku vede zničující válku proti palestinské enklávě, jak tato koalice  - včetně Mezinárodního záchranného výboru,  Norské rady pro uprchlíky, Save the Children a ActionAid - uvedly ve společném prohlášení. Podle jejich mínění je nedávná eskalace situace na Blízkém východě bezprecedentní a hrozí, že bude mít za následek zhoršení situace na Blízkém východě, informuje Jake Johnson.

"Aby se bezpečnostní situace nevymkla kontrole, je třeba vyvinout veškeré úsilí k zajištění deeskalace pouze politickými a diplomatickými prostředky," uvádí se v prohlášení. "Regionální válka by měla pro Blízký východ, kde jsou již miliony lidí postiženy stávajícími krizemi v důsledku dalších konfliktů, vysídlování, chudoby a změny klimatu, katastrofální následky."

Koalice argumentovala, že eskalace napětí mezi Izraelem a Íránem úzce souvisí s probíhajícím konfliktem v Gaze", a zdůraznila potřebu okamžitého a trvalého příměří, aby se zabránilo dalšímu lidskému utrpení a přistoupilo k deeskalaci napětí v regionu.

Prohlášení přichází několik dní poté, co Írán o víkendu vypustil na Izrael stovky bezpilotních letounů a raket v reakci na bombardování teheránského konzulátu v hlavním městě Sýrie izraelskou armádou na začátku tohoto měsíce, Při tomto útoku, při němž zahynuli diplomaté a vysoký velitel islámských revolučních gard.

Experti OSN v úterý uvedli, že jak izraelský útok na konzulát, tak íránská odveta porušily mezinárodní právo. Experti rovněž uvedli, že izraelská vojenská odpověď na íránský raketový útok by byla nezákonná. "Toto poslední kolo násilí bylo předvídatelně podpořeno desetiletími beztrestného porušování nejzákladnějšího globálního pravidla: zákazu použití síly," uvedli experti.

Do širšího blízkovýchodního konfliktu, který vznikl v důsledku izraelského útoku na pásmo Gazy, je nyní zapojeno nejméně 16 zemí a íránská odveta proti Izraeli vedla válečné jestřáby v USA k výzvě k další eskalaci - včetně přímého amerického útoku na Írán.

Izrael se zase zavázal, že v reakci na vypálení raket a bezpilotních letounů, z nichž většina byla zachycena s pomocí USA, "zaplatí Írán náležitou cenu".

Humanitární koalice v úterý varovala, že jakákoli další vojenská výměna by znamenala riziko katastrofy, a vyzvala všechny zúčastněné strany, aby okamžitě usilovaly o deeskalaci.

"Na základě našich rozsáhlých kolektivních zkušeností v regionu chápeme, že krize na Blízkém východě mají často dalekosáhlé důsledky za jeho hranicemi," uvedla koalice. "Regionální konflikt by pravděpodobně vedl k významným globálním důsledkům, včetně nuceného vysídlení a migrace, narušení globálních dodavatelských řetězců a dopadů na dodávky energie."

 

Celý článek v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
1231

Diskuse

Obsah vydání | 22. 4. 2024