Praha, Terezín, Osvětim…. Konečná stanice jediné naděje: Izrael…

16. 4. 2024 / Pavel Veleman

čas čtení 4 minuty

 

Věnováno všem mým levicovým přítelkyním a přátelům

Čtenáři Vás chtějí mít vždy jasné, čitelné, logické. Hájíš tvrdě a mnohdy i třeba jednostranně občany tzv. sociálně dole, klientky a klienty trýzněné sociálním vyloučením v co nejširší podobě a přitom nepodporuješ demonstrace proti Izraeli ? Nechápeme. Copak nevidíte, pane Pavle, tu strašnou genocidu? Vidím, jen však ještě vidím a hlavně cítím i jiné věci.

Myslíte vůbec vážně tu Vaši sociální kritiku současnosti, když tady spíše mlčíte? Jaká je Vaše pravá tvář? “Nevyznáme se v tom….”

 

A je zase ticho směrem k mé nečitelné osobě…Veleman ztrácí další příznivce…

Nedávno se jedna velmi milá a vzdělaná mladá žena omlouvala své skupině na fb, že nedokázala panu Velemanovi vysvětlit správnými argumenty jeho bludy, kterými hájí neobhajitelné…

Najednou mi zatrnulo, omlouvat se skupině, že nejsem dost přísná a radikální na starého Velemana? Už mi raději více nepsala.

Přátelé a přítelkyně,

přiznávám se bez mučení, že já celý život vlastně nevím, tápu, hledám…

A jsem neurotický na každý projev určité skupinové ideologie a jsem strašně neurotický na každý možný projev třeba nechtěného antisemitismu…

Vnímám středoevropský prostor jako místo, kde budu až do své smrti cítit hanbu, smutek a vinnu za obrovskou zbabělost svých předků, kteří nezachránili ani v nejmenším - smrt svých spoluobčanů třeba v jednom domě…

Psát mi, že Izrael, se kterým na rtech umírali v chuchvalcích zkroucených těl v plynových komorách čeští občané - nikdy neměl vzniknout, je již na samé hraně historické lži.

Divit se často jejich poválečnému radikalismu, je pro mě zase nepochopení tzv. psychologie utrpení, která mne zaráží u lidí - jinak tak citlivých.

Překvapuje mne přísnost, jakou uplatňujete právě na evropské občany, kteří do této vysněné země - přijíždějí po té strašné apokalypse našeho prostoru…Copak tito lidé nemají právo na svou zemi, která má jako většina území naší planety více “majitelů”?

Palestina a Gaza není oddělený problém, vše je součástí strašlivě historicky složitého problému soužití různých skupin obyvatel…Já a bojím se, že ani Vy - nejsme schopni vyhodnotit objektivně celou situaci tohoto území.

A právě v této chvíli jsem se naučil využívat v sociální oblasti právě i určité zkušenosti svého opravdu žitého prostoru, svých vzpomínek od živých lidí. Terezín je kousek od Prahy, vzpomínky mých klientů a klientů mám v živé paměti, když jsem je v rámci projektu česko/německého přátelství pomáhal umístit v úplně jiném levelu domova seniorů než je v Česku možné - Hagiboru.

Žít opravdovou přítomnost, možná neposílat tisíce fotek a článků ze všech utrpením prosáklých koutů světa, ale třeba si jen vzpomenout na paní Goldsteinovou, která přijela zemřít do milované Prahy, tam někde jsem myšlenkově usazen…Upírat ji právo na vznik státu Izrael - by bylo pro mně pokračování holocaustu….

Milí čtenáři a čtenářky, mám Vás moc rád a chápu Vaše zoufalství a zděšení z vraždění mnohdy nevinných lidí - nešťastných Palestinců…

To však nemůže vést třeba k zpochybnění vzniku státu Izrael a nazývaní demokratického státu Izrael fašistickým státem…. Neznám žádný stát na světě, který by měl větší morální právo na svůj vznik…. Omlouvám se, ale tady stojím a nemohu jinak…Vše dobré!


2
Vytisknout
3381

Diskuse

Obsah vydání | 18. 4. 2024