Palestinský kongres v Německu: Zákaz vstupu pro Varufakise – demonstranti zaútočili na policii

17. 4. 2024

čas čtení 2 minuty
Protože německé úřady chtěly zabránit "antisemitské a protiizraelské propagandě", uvalily na Janise Varufakise zákaz cestování. Obávali se, že se objeví na Palestinském kongresu. Během demonstrace po jeho rozehnání byli napadeni policisté.

V souvislosti s Palestinským kongresem v Berlíně uvalily německé úřady zákaz cestování také na bývalého řeckého ministra financí Janise Varufakise. "Aby se zabránilo antisemitské a protiizraelské propagandě na akci," bylo vydáno několik zákazů vstupu, dozvěděla se v neděli tisková agentura AFP z bezpečnostních kruhů. Jedna z nich se týká Varufakise. Za prvé, deník Handelsblatt v neděli informoval o informacích z bezpečnostních kruhů ohledně zákazu vstupu.

Varufakis, spoluzakladatel levicové panevropské strany Diem25, v sobotu na internetové síti X napsal, že německé ministerstvo vnitra proti němu vydalo "zákaz činnosti", tedy "zákaz jakékoli politické činnosti". To platí i pro účast na online akcích, například prostřednictvím sítě Zoom. Podle informací z bezpečnostních kruhů se však jedná o zákaz vstupu.

Berlínská senátorka Iris Sprangerová (SPD) v pondělí odmítla Varufakisovo prohlášení, že byl vydán zákaz jeho činnosti. Obhajovala také rozhodnutí akci zrušit a neumožnit její pokračování v následujících dnech. "Naše hodnocení předem potvrdilo, že nejde o kritickou diskusi o izraelské politice, ale o vytváření sítí mezi protiizraelskými a antisemitskými jednotlivci a skupinami," řekla senátorka. Kongres označila za "ostudnou událost", které se nedalo zabránit.

200 demonstrantů – použití pepřového spreje

Po pátečním rozpuštění Palestinského kongresu v Berlíně zaútočili demonstranti v neděli večer na policii. Až 200 demonstrantů se shromáždilo kolem 18:00 poblíž spolkového kancléřství, uvedla v pondělí policie. Devětadvacetiletý muž ve svém projevu použil zakázané slogany, načež ho policie zatkla. Poté se dav pokusil muže osvobodit, plival na policisty a zaútočil na ně. Policisté se bránili pepřovým sprejem. Několik policistů a demonstrantů bylo zraněno. Osm demonstrantů bylo zatčeno.

Berlínská policie přerušila kontroverzní "Palestinský kongres" krátce po jeho zahájení. Organizátoři zatkli řečníka, který měl zákaz politické činnosti, uvedla policie jako důvod. Akci ukončila a také vydala zákaz na sobotu a neděli.

Podrobnosti v němčině: ZDE

1
Vytisknout
1016

Diskuse

Obsah vydání | 18. 4. 2024