Italská pobřežní stráž nalezla mrtvoly ženy a batolete po ztroskotání dvou lodí v noci u italského ostrova Lampedusa

7. 8. 2023

čas čtení 4 minuty
 
V neděli odpoledne bylo zachráněno 57 lidí a více než 30 jich bylo považováno za pohřešované. Je to další tragická zpráva o  těch, kteří se vydali na nebezpečnou cestu přes Středozemní moře a hledali útočiště v Evropě.

Italská média s odvoláním na výpovědi přeživších uvedla, že dva čluny vypluly ze Sfaxu v Tunisku a   v rozbouřeném moři se potopily.



Na palubě prvního plavidla bylo 48 osob, z nichž 43 přežilo, zatímco na druhém, z něhož se zachránilo 14 osob, bylo 42 cestujících. Podle italských médií se předpokládá, že mnoho z těch, kteří se nacházeli na jednom z člunů, pochází ze subsaharské Afriky.

Přeživší byli zachráněni asi 43 km jihozápadně od Lampedusy, která je již léta prvním přístavem pro tisíce lidí, kteří se vydávají na zrádnou cestu po moři ze severní Afriky. Podle italských zpráv bylo dětské oběti pouhých 18 měsíců.

Italský Červený kříž, který provozuje přijímací středisko pro žadatele o azyl na Lampeduse, v neděli uvedl, že přeživší byli "vyčerpaní" ze ztroskotání lodi a trpěli psychickým traumatem.

Rosario Valastro, prezident italského Červeného kříže, řekl tiskové agentuře ANSA: "Je to další tragická zpráva týkající se životů lidí, kteří se vydávají na dlouhé cesty v neúnosných podmínkách."

Dvacet lidí uvízlo na dva dny na vysokém útesu poté, co loď, na které se plavili, narazila do skal u Lampedusy. Záchranné práce ztěžuje silný vítr, informoval v neděli deník Corriere della Sera.

Podle údajů ministerstva vnitra se od začátku roku vylodilo v Itálii více než 78 000 lidí, kteří připluli na lodích ze severní Afriky, což je více než dvojnásobek příjezdů za stejné období v roce 2022.

Naprostá většina z nich - 42 719 - se vydala z Tuniska, kde EU minulý měsíc podepsala dohodu o poskytnutí 1 miliardy eur na pomoc při zastavení neregulérní migrace. Italská premiérka Giorgia Meloniová, jejíž krajně pravicová vláda zavedla tvrdá restriktivní opatření proti lodím nevládních záchranných organizací, byla klíčovou protagonistkou dohody. Lidskoprávní organizace proti dohodě protestují.

Mluvčí italského ministerstva vnitra se nedávno vyjádřil: "Ti, kdo utíkají před válkou, mají právo požádat o azyl v Evropě - to je svaté - ale ekonomičtí migranti, tedy ti, kteří jsou zde nelegálně, musí být vráceni do zemí svého původu."

Většina příchozích do Itálie se letos zatím vylodila na Sicílii a zejména na ostrově Lampedusa, kam v posledních dnech dorazilo více než 2 000 lidí, které zachránily italské hlídkové čluny a lodě nevládních organizací.

Přijímací středisko na Lampeduse bylo v neděli zaplněno 2 412 lidmi - o více než 2 000 více, než je jeho oficiální kapacita, uvedla agentura ANSA.

Mezi protiimigrační opatření, která Meloniho vláda zavedla od svého nástupu k moci v říjnu, patří pokuta pro záchranné lodě nevládních organizací až do výše 50 000 eur, pokud poruší pravidlo požádat o přístav a plout do něj ihned po provedení jedné záchranné akce, místo aby zůstaly na moři a zachraňovaly lidi z jiných lodí v nesnázích.

Několik záchranných akcí proto vedlo k tomu, že lodím byly uděleny přístavy ve střední a severní Itálii, což je nutilo k delším cestám a zkrátilo tak jejich čas na moři při záchraně lidských životů.

Skupina nevládních organizací Open Arms v neděli uvedla, že po více než dvou dnech plavby na rozbouřeném moři konečně začala s vyloďováním 195 lidí zachráněných na moři v jihoitalském přístavu Brindisi.

Devadesát tři lidí zahynulo, když se loď, kterou cestovali, potopila koncem února na rozbouřeném moři u Cutra, plážového města v Kalábrii. Jednalo se o nejsmrtelnější ztroskotání lodi s migranty, k němuž došlo tak blízko italského pobřeží od října 2013, kdy u ostrova Lampedusa přišlo o život 368 lidí poté, co se potopila loď, na níž se plavili.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2845

Diskuse

Obsah vydání | 10. 8. 2023