V Británii už zemřelo na streptokok A 15 dětí

9. 12. 2022

čas čtení 2 minuty
 
Předpokládá se, že nárůst případů je způsoben vysokým množstvím cirkulujících bakterií a zvýšeným společenským stykem
 
Podle údajů zemřelo ve Velké Británii na invazivní onemocnění streptokokem A již patnáct dětí mladších 15 let.

Z údajů britské Agentury pro zdravotní bezpečnost (UKHSA) vyplývá, že od září zemřelo v Anglii na streptokoka A 13 dětí mladších 15 let. 

Bakterie streptokoka skupiny A mohou způsobovat mnoho různých infekcí, od lehčích onemocnění až po smrtelné choroby. Mezi onemocnění patří kožní infekce impetigo, spála a streptokok.
 
Zatímco naprostá většina infekcí probíhá relativně mírně, někdy bakterie způsobí život ohrožující onemocnění nazývané invazivní onemocnění streptokokem A.

 

Úřad UKHSA uvedl, že neexistují žádné důkazy o tom, že by koloval nový kmen, a že nárůst počtu případů je s největší pravděpodobností způsoben vysokým množstvím kolujících bakterií a zvýšeným sociálním kontaktem ve společnosti.

Lékárníci si prostřednictvím sociálních médií stěžují na nedostatek antibiotik, včetně tekuté verze penicilinu, který se často podává dětem.

Od října a zejména v minulém měsíci došlo k nárůstu počtu receptů na amoxicilin a penicilin.

Praktičtí lékaři a lékárníci konstatují, že mají problém sehnat antibiotika na infekce včetně streptokoka 

Dr. Leyla Hannbecková, vedoucí Asociace nezávislých lékáren, uvedla, že od října a zejména v listopadu došlo k nárůstu počtu předepsaných antibiotik, jako je penicilin a amoxicilin, a dodala, že se používají nejen k léčbě streptokoka A, ale i jiných infekcí.

Když si lékárníci objednají zásoby přes internet prostřednictvím velkoobchodu, "přijde jim v podstatě zpráva, že zásoby nejsou k dispozici", uvedla.

Dodala, že pokud jsou antibiotika k dispozici, jsou na příděl a během několika minut jsou pryč, přičemž se zvýšily i ceny.

Zdroj v angličtině  ZDE      ZDE

0
Vytisknout
5451

Diskuse

Obsah vydání | 13. 12. 2022