Ruská letecká základna na západním pobřeží Krymu byla poškozena výbuchy

10. 8. 2022

čas čtení 6 minut
 

V Novofedorivce, 160 km od fronty, zahynul jeden člověk poté, co ve skladu vybuchla "letecká munice".

Ruskou leteckou základnu hluboko za frontovou linií na Krymu poškodilo několik velkých výbuchů, při nichž zahynul nejméně jeden člověk, ačkoli nebylo bezprostředně jasné, zda to způsobily ukrajinské rakety dlouhého doletu.

Několik videí na sociálních sítích zaznamenalo  v úterý odpoledne exploze a kouř vycházející z vojenské základny Saky v Novofedorivce na západním pobřeží Krymu, což vyvolalo otázky, jak mohlo být toto místo vzdálené více než 160 km od frontové linie napadeno. Později se k odpovědnosti za útok přihlásil vysoký ukrajinský představitel.

Ukrajinské ministerstvo obrany chce všechny upozornit, že přítomnost okupačních jednotek na území ukrajinského Krymu je neslučitelná s vrcholem turistické sezóny:



 
Ruské ministerstvo obrany sdělilo tiskové agentuře RIA Novosti, že k výbuchům došlo přibližně v 15.20 hodin místního času a že "několik kusů letecké munice explodovalo" ve skladišti. Uvedlo, že se snaží zjistit příčinu incidentu.

Bylo vidět, jak ruští turisté, kteří trávili dovolenou na nedalekých plážích, ve strachu odjíždějí. Je to jeden z mála případů, kdy byl poloostrov, který Rusko okupuje od roku 2014, přímo zasažen posledními boji. Místní lidé jednomu ruskému zpravodajskému webu řekli, že výbuchy trvaly hodinu.

Sergej Aksjonov, Ruskem jmenovaný šéf okupovaného Krymu, uvedl, že jeden člověk zemřel.Natočil poblíž místa, kde v dálce stoupal kouř, video s prohlášením, že na místě jsou posádky sanitek a zdravotníci.

Ukrajinští představitelé se k incidentu vyjadřovali později, ale v podvečer se zdálo, že jeden z poradců prezidenta, Michail Podoljak, naznačil, že úder by mohl předznamenat novou fázi konfliktu.

Podoljak uvedl, že dlouhodobým cílem Kyjeva je "demilitarizace Ruské federace". Dodal: "Budoucnost Krymu je být perlou Černého moře, národním parkem s jedinečnou přírodou a světovým letoviskem. Nikoli vojenskou základnou pro teroristy. Toto je teprve začátek."

Ukrajinské ministerstvo obrany uvedlo, že nedokáže určit příčinu výbuchů, ale ironicky dodalo, že lidé by měli dbát na pravidla požární bezpečnosti a na  "zákaz kouření na blíže neurčených místech".

Letecká základna, kde v únoru 1945 přistáli Franklin Roosevelt a Winston Churchill na cestě na Jaltskou konferenci, je příliš daleko - asi 160 km - od frontové linie, než aby ji mohly zasáhnout konvenční ukrajinské rakety s pozemní hlavicí. Mohla by však být v dosahu jiných systémů delšího doletu.

V předchozích 24 hodinách se množily spekulace o raketovém potenciálu Ukrajiny poté, co USA poprvé potvrdily, že Kyjevu dodaly protiraketové střely dlouhého doletu, které se používají k vyřazení systémů protivzdušné obrany.

Mluvčí Pentagonu v pondělí uvedl, že USA již dříve dodaly Ukrajině několik těchto zbraní, ale odmítl sdělit, kolik a jakého typu. Všeobecně se má za to, že se jedná o vysokorychlostní protiradiolokační střely AGM-88 (Harm), jejichž koncovou plochu v neděli šířili ruští blogeři. Obvykle se odpalují z letadla a mají maximální dolet asi 150 km.

Během posledního měsíce Ukrajina dokázala, že je schopna zasahovat stále hlouběji na Ruskem drženém území pomocí raketového dělostřelectva Himars, které má dosah asi 80 km.

Objevily se však i další náznaky, že základna Saky byla zasažena při partyzánské operaci. Margarita Simonjanová, šéfredaktorka státní televize Russia Today, ve svém tweetu zřejmě naznačila, že exploze byly způsobeny sabotáží - ačkoli později uvedla, že výbuch byl způsoben detonací "několika kusů munice" ve skladu.

Ve svých pozdějších příspěvcích Simonjanová uvedla, že k žádným raketovým úderům nedošlo, a dodala, že tvrzení, že kyjevské síly mohou zasáhnout objekty až na vzdálenost 300 km,  je "ukropropaganda". Doporučila lidem, aby "vydechli a klidně šli na pláž". Jiná videa však ukazovala dopravní zácpy, které se tvořily, když se lidé snažili uprchnout z Krymu.

Letecká základna Saky se nachází asi 260 km  od ukrajinského města Oděsa, což vyvolalo spekulace, že mohla být cílem střel Neptun, které byly dříve použity k vyřazení ruské válečné lodi Moskva. Tyto protilodní střely mají dolet asi 300 km a mohou být použity k zasažení pozemních cílů.

Ukrajinský představitel, který hovořil anonymně, řekl deníku New York Times, že při útoku bylo použito "zařízení výhradně ukrajinské výroby". To by mohlo naznačovat, že šlo o Neptun, řízenou střelu vyvinutou Ukrajinou, která byla poprvé operačně dostupná v počátečních fázích války.


Předtím v úterý úřady oznámily, že během 24 hodin byli při ruském ostřelování zabiti nejméně tři ukrajinští civilisté a 23 jich bylo zraněno, mimo jiné při útoku nedaleko Ruskem okupované Záporožské jaderné elektrárny.

Gubernátor Dněpropetrovské oblasti Valentyn Rezničenko uvedl, že ruské síly vypálením více než 120 raket na město Nikopol, ležící za řekou Dněpr od elektrárny, poškodily několik obytných domů a průmyslových objektů.

Premiéři Estonska a Finska vyzvali ostatní evropské země, aby přestaly vydávat turistická víza ruským občanům s tím, že by neměli mít možnost trávit dovolenou v Evropě, zatímco ruská vláda vede válku na Ukrajině.

Estonská premiérka Kaja Kallasová v úterý prohlásila, že "návštěva Evropy je výsadou, nikoliv lidským právem" a že je "načase ukončit turistiku z Ruska hned", den po podobné výzvě její finské kolegyně Sanny Marinové.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij šel v pondělním rozhovoru pro Washington Post ještě dál a vyzval k úplnému zákazu cestování a vyhoštění Rusů, kteří se přestěhovali na Západ. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že tato myšlenka se rovná "iracionálnímu uvažování".

1
Vytisknout
4844

Diskuse

Obsah vydání | 16. 8. 2022