Ukrajina se snaží vyvolat chaos v ruské armádě, vysvětluje Zelenského poradce

16. 8. 2022

čas čtení 6 minut

 

Mychajlo Podoljak říká, že cílem budou ruské zásobovací linie, a předpovídá podobné útoky, jako byl výbuch na krymské letecké základně minulý týden


Podle klíčového poradce prezidenta Volodymyra Zelenského je Ukrajina zapojena do protiofenzívy, jejímž cílem je vyvolat "chaos uvnitř ruských jednotek" údery na zásobovací linie útočníků hluboko na okupovaných územích.

Mychajlo Podoljak řekl deníku Guardian, že v "příštích dvou až třech měsících" by mohlo dojít k dalším útokům podobným úterním záhadným úderům na železniční uzel a leteckou základnu na Krymu, a zničení  ruských válečných letadel na krymském letišti Saky z minulého týdne.

 18169

Podle nové studie by jaderná válka způsobila celosvětový hladomor, při kterém by zahynulo více než pět miliard lidí

16. 8. 2022

čas čtení 5 minut

 

Podle generálního tajemníka OSN Antonia Guterrese je lidstvo "jen jedno nedorozumění, jeden chybný výpočet od jaderného zničení".


Podle nové studie by v případě plnohodnotné jaderné války mezi USA a Ruskem zemřelo hlady více než pět miliard lidí.

Důsledky takového konfliktu by byly katastrofální pro produkci potravin, zjistili klimatologové z Rutgersovy univerzity v recenzované studii zveřejněné v souvislosti s válkou na Ukrajině.

"Údaje nám sdělují jediné: musíme zabránit tomu, aby k jaderné válce vůbec došlo," uvedl jeden z autorů, profesor Alan Roebuck.

Ruská agrese na Ukrajině. Na Krymu hoří muniční sklad

16. 8. 2022

čas čtení 12 minut

- Na Ruskem okupovaném Krymu došlo v úterý  k řadě útoků: První útok se odehrál v muničním skladu u Džankoje na severu země, kde byla poškozena železniční stanice a dva lidé byli zraněni. Dále se objevily zprávy o výbuchu asi 93 km jižně v Simoferopolu. Nyní přicházejí zprávy o explozích a černém dýmu na vojenské letecké základně v Gvardějsku nedaleko středu regionu. Ukrajina se v tuto chvíli tváří zdrženlivě, zda za těmito útoky stojí její ozbrojené síly, ale ruské ministerstvo obrany plně vystoupilo a označilo je za "sabotážní akce".


-  Po explozích na Ruskem okupovaném Krymu ruské síly udeřily zpět, raketové útoky byly hlášeny v severní Žytomyrské oblasti. Na krátkou chvíli dnes byla na celé Ukrajině vyhlášena pohotovost leteckých sirén.

 19044

Řeka Odra: záhada hromadného úhynu ryb přetrvává, toxické látky prý nebyly nalezeny

16. 8. 2022

čas čtení 2 minuty

 

Polští vědci zjistili zvýšený obsah soli až poté, co byly v řece Odře nalezeny tisíce mrtvých ryb

 

Příčina "katastrofálního" hromadného úhynu ryb v řece Odře zůstává i nadále záhadou poté, co polští vědci uvedli, že laboratorní testy zjistily v této středoevropské vodní cestě zvýšenou hladinu soli, ale žádné jiné toxické látky.

Německé obce zakázaly koupání a rybaření v Odře poté, co byly v řece dlouhé 840 km, která protéká z České republiky do Baltského moře podél hranic mezi Německem a Polskem, nalezeny tisíce mrtvých ryb.

Rozhovor Britských listů 519. Prague Pride: Jak se staví Češi vůči homosexuálům?

15. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta



Jeden mimopražský politik v souvislosti s pražským pochodem Prague Pride napsal: „Jako ateista říkám: Bůh ochraňuj tuto zemi!“ Co to znamená a jaký mají Češi postoj vůči minoritám a homosexuálům? O tom mluví v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík s Bohumilem Kartousem. Tento rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 16. srpna 2022.

 19043

Poznámky k rozhovoru o Prague Pride

15. 8. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

K rozhovoru Jana Čulíka s Bohumilem Kartousem o Prague Pride a postoji Čechů k homosexualitě bych měl několik poznámek.

Např. to že si anglikáni v New Hampshire svého času zvolili homosexuála, který žil otevřeně s mužem, za biskupa (jedná se o člověka jménem Gene Robinson, má heslo na wikipedii), zatímco anglikáni přibližně v té samé době v Ugandě prosazovali návrat kriminalizace homosexuality (homofobní zákony přivezla do těchto zemí paradoxně Británie, kde dnes mají gay marriage, ale kde ještě v 50. letech byl Turing za to, že má milence, odsouzen k chemické kastraci – pokrok, který Británie udělala, je možné docenit jen v tomto kontextu).

 18974

Hospodaření OSBL za červenec 2022

1. 8. 2022

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: V srpnu 2022 se poprvé v historii Britských listů zatím vybralo tak málo finančních příspěvků na provoz, že nebude možné uhradit skromný honorář našim třem redaktorům. Prosíme, přispějte, pokud máte zájem zachovat existenci Britských listů. (JČ)

V červenci 2022 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 42 462.13 Kč výdaje byly  53 176.50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže rychle směřujeme k nule. Zůstatek ke konci července byl 14 660.49 Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci červenci 2022.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 19045

Obyvatelé Hrdlořez bojují proti nesmyslnému mostu nad mostem v přírodním parku

16. 8. 2022

čas čtení 5 minut

 Foto: Vizualizace budoucího nesmyslného mostu

tisková zpráva spolku Hrdlořezská zvonička

Státní organizace Správy železnic v tichosti připravila mnohamiliardové přemostění dvou železničních mostů v jednom z nejmalebnějších pražských zákoutí a oblíbeném rekreačním místě Pražanů - přírodním parku Smetanka v Praze 9 - Hrdlořezích. Modernizace traťového úseku Praha-Libeň - Praha -Malešice, I. stavba usiluje o získání územního rozhodnutí a stavebního povolení a její vznik provází celá řada alarmujících skutečností a vedle mnoha otazníků i indicie možného korupčního jednání.

Ukrajina sděluje, že zasáhla základnu využívanou polovojenskými jednotkami Wagner Group

16. 8. 2022

čas čtení 2 minuty

 
Kyjev tvrdí, že zařízení využívané ruskou skupinou bylo zničeno při "přesném úderu", zasažen byl i most u Melitopolu

 

 
Ukrajina konstatuje, že zasáhla základnu využívanou stínovou ruskou polovojenskou skupinou Wagner a také most u okupovaného města Melitopol.

30689

Dvojvariantní vakcína proti covidu byla v Británii schválena pro posilovací očkování

16. 8. 2022

čas čtení 5 minut

 
Britský regulační orgán dal zelenou vakcíně  Moderna, která je určena proti původní variantě covidu i proti omikronu


Vakcína určená proti dvěma různým formám covidu  bude v Británii nabízena v rámci podzimního posilovacího očkovacího programu poté, co ji schválil britský regulační orgán.

Očkovací látka, kterou vyrábí americká společnost Moderna, útočí nejen na původní koronavirus - jak je tomu u v současnosti používaných vakcín - ale je určena speciálně pro variantu omikron BA.1, která minulou zimu vyvolala v Británii vlnu nákazy.

Spojené království je první zemí, která schválila bivalentní vakcínu známou jako "Spikevax bivalent Original/Omicron", čímž dala zelenou jejímu použití jako posilovací vakcíny pro osoby starší 18 let.

 18817

Ruská agrese na Ukrajině: Musí Ukrajina očekávat zradu Západu?

15. 8. 2022

čas čtení 6 minut

 
- Putin prohlásil, že Rusko a Severní Korea rozšíří své vztahy


. Putin severokorejskému vládci Kim Čong-unovi řekl, že obě země "společným úsilím rozšíří komplexní a konstruktivní bilaterální vztahy", uvedla v pondělí KCNA.

Kim údajně také poslal Putinovi dopis, v němž uvedl, že rusko-severokorejské přátelství vzniklo za druhé světové války vítězstvím nad Japonskem. Od té doby jejich "strategická a taktická spolupráce, podpora a solidarita" dosáhly nové úrovně ve společném úsilí o zmaření hrozeb a provokací ze strany nepřátelských vojenských sil, uvedl Kim v dopise.. KCNA tyto nepřátelské síly neidentifikovala, ale obvykle tímto termínem označovala USA a jejich spojence.

Severní Korea v červenci uznala dvě Ruskem okupované "lidové republiky" na východě Ukrajiny za nezávislé státy a představitelé nadnesli možnost vyslání severokorejských pracovníků do těchto oblastí, aby pomáhali při stavebních a jiných pracích.


- Simon Tisdall upozorňuje, že uvěznění Vladimira Putina je strategickým cílem, o který by měl Západ usilovat:

Strategické cíle Západu na Ukrajině - odrazit ruskou invazi, obnovit národní suverenitu a dosáhnout vítězství globální demokracie nad "silami temnoty" - jasně vytyčil americký prezident Joe Biden v březnu ve Varšavě a následně je podpořili vedoucí představitelé Spojeného království a Evropy.

Méně jasné však vždy bylo, zda upřímně očekávají, že těchto cílů dosáhnou, vzhledem k tomu, že NATO se ne zcela hrdinsky odmítá přímo zapojit. Nyní vyvstává nepříjemná, dokonce znepokojivá otázka: měli by se Ukrajinci připravit na to, že jim v zimě Západ vrazí nůž do zad?

Po téměř šesti měsících války se zvětšující se propast mezi rétorikou a realitou stává potenciálně osudnou. Rozhořčení veřejnosti nad invazí ustupuje obavám hraničícím s panikou z jejího znepokojivého dopadu na ceny energií a potravin a životní náklady.

Jak dlouho bude trvat, než se již tak vratká jednota Evropy rozpadne, pokud a kdy se konečně uzavře ruský plynový kohoutek?

Rozhovor Britských listů 518. Jak teď změní umělá inteligence náš svět?

12. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta

 

O tom hovoří Bohumil Kartous se Sarou Polak, antropoložkou a archeoložkou, absolventkou Oxfordské univerzity, která se svým týmem na ČVUT specializuje na umělou inteligenci a na to, k jakým radikálním společenským změnám dojde v důsledku epochální revoluce, před kterou právě stojíme. Tento rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 12. srpna 2022.

6796

V Německu probíhá léto vlaků. V ČR vlaky stojí

15. 8. 2022

čas čtení 2 minuty

V Německu probíhá  léto vlaků, píše Guardian. V Česku:
V červnu zavedla v Německu koaliční vláda vedená SPD výrazně dotovanou a velmi populární měsíční jízdenku na veřejnou dopravu za 9 eur, která měla lidi dostat z aut a zároveň zmírnit krizi životních nákladů. Jen v červnu si ji koupilo 31 milionů lidí. Nejnovější údaje ukazují, že se zdvojnásobil počet cest vlakem na krátké vzdálenosti mezi 30 a 100 km ve srovnání s obdobím před nástupem této  vlády. Zdá se, že každý pátý cestující poprvé využil možnosti pravidelně využívat veřejnou dopravu.

Podobně odvážné experimenty probíhají i jinde, a to na základě dlouhodobého cíle snížit emise oxidu uhličitého a krátkodobé potřeby zmírnit dopady prudce rostoucích nákladů na pohonné hmoty. Ve Španělsku jiná koaliční vláda vedená socialisty zavádí od září do konce roku bezplatné cestování po železnici pro dojíždějící do zaměstnání a snižuje na polovinu mnoho dalších cen jízdného. Rakousko loni zavedlo roční železniční jízdenku Klimaticket, která stojí přibližně 21 eur na týden. Lucembursko v roce 2020 zavedlo veškeré cestování vlaky a autobusy zdarma. Estonské hlavní město Tallinn má veřejnou dopravu zdarma od roku 2013.

 19042

"Je to šílenství": Ukrajina zadržuje dech, když Putin mění jadernou elektrárnu ve frontovou linii

15. 8. 2022

čas čtení 9 minut

Záporožská jaderná elektrárna, největší v Evropě, slouží jako krytí pro Rusy, kteří odpalují rakety na území ovládané Ukrajinou

 

Na jedné straně Dněpru je v mlze vidět Záporožská jaderná elektrárna. Šest jaderných reaktorů a chladicí věže se tyčí nad nádrží vybudovanou Sověty. Na protějším břehu se nachází Nikopol, město na jihu Ukrajiny známé svou kozáckou minulostí a moderními továrnami na výrobu trubek a hutních materiálů.

Vzdálenost mezi nimi je sedm kilometrů. Nebo, měřeno raketovou technikou, asi 15 sekund: To je doba, za kterou raketa Grad vypálená ruskými vojáky zakotvenými v atomové stanici narazí do kaštanových bulvárů Nikopolu. Je to malý a děsivý interval mezi životem a smrtí, píší Luke Harding a Christopher Cherry z Nikopolu.

Rozhovor Britských listů 517. Jak opravdu cestováním poznat svět a přitom ho nezničit

9. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta



Turistika za účelem dovolených se stala v posledních letech masovým jevem a zvlášť letos v létě - zřejmě je to důsledkem předchozí covidové izolace a zároveň obav z toho, jak lidé zchudnou na podzim - jezdí Češi do zahraničí jako posedlí. Jakým způsobem se ale osvobodit od toho, abych si - třeba na pláže v Chorvatsku - prostě jen nepřinesl svůj domácí, český způsob života a byl schopen poznat, co se v zahraničí vlastně děje a jaké to tam je? O autentickém a ekologickém způsobu poznávání cizích krajů hovoří v tomto prázdninovém Rozhovoru Britských listů s cestovatelem Mikym Škodou Bohumil Kartous. Tento rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 9..srpna 2022.

 17834

Proti destrukci přírody

15. 8. 2022 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 7 minut

Souhlasíme s tím, aby destrukce přírody probíhala v současném rámci nebo napříště každé ráno vstaneme s tím, že tomu svými skutky budeme bránit? (aneb skutečný život nejsou žádná kouzla, jen selský rozum)

Třetím rokem žijeme na venkově, před tím též v domku se zahradou - ve městě. K tomuhle textíku mne vede myšlenka, že každý (dokonce i všechny korporace) by měl nejen v době krize hospodařit přiměřeně zdravě. Kdysi jsme se usmívali přísloví, že „dobrá hospodyňka pro pírko i přes plot skočí“ (zdá se, že smích už nepřichází a možná tomu tak bude docela dlouho). V našem novém domově se snažíme používat často i tvrdě nabyté zkušenosti, přístupy blízké přírodě, dobré rady moudrých lidí, selský rozum... a kašleme na předsudky.

29544

Rozpadnou se Spojené státy americké?

15. 8. 2022

čas čtení 10 minut

Rozhlas BBC v neděli v poledne:


Moderátor:

Bude, nebo nebude kandidovat? Donald Trump rozhodně shromažďuje spoustu peněz a zdá se, že má v úmyslu se v roce 2024 znovu ucházet o prezidentský úřad.

Tuto otázku samozřejmě zmírnila razie FBI v jeho domě na Floridě. Trestní obvinění by mu nezabránilo v kandidatuře, odsouzení však ano a uslyšíte divoce se lišící předpovědi o tom, zda by mohl vyhrát, kdyby znovu kandidoval, ale jedno je jisté, ponouká a motivuje své příznivce.

Jedním z jeho úspěchů bylo, že se současně vykreslil jako muž, který  rozhoduje. Jako člověka, který věci dotahuje do konce, a zároveň jako oběť. Proto se mu v posledních dnech podařilo udělat z FBI, ministerstva spravedlnosti a soudce, který vydal příkaz k prohlídce, agenty washingtonského establishmentu s jediným cílem - zničit Donalda J. Trumpa, to je samozřejmě stížnost, kterou v Trumplandu milují. Poslechněte si Betsy McCoy, bývalou viceguvernérku, když byl stát New York v rukou republikánů:

Betsy McCoy:

"Řeknu vám, že to, co FBI udělala Donaldu Trumpovi, je typické, nikoliv netypické. Když FBI provádí razii, jde do toho s ostrými zbraněmi.

Rozhovor Britských listů 516. Zdravotnictví: Zuří inflace, a tak vláda snížila příspěvky na státní pojištěnce

4. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta



Inflace v ČR se přibližuje dvaceti procentům. Jak v takové situaci přežívá zdravotnictví? Na to se Jan Čulík v tomto Rozhovoru Britských listů ptá Martiny Hvozdenské, odborářky a zdravotní sestry, která pracuje v nemocnici ve Zlíně. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 5.srpna 2022.

 18774

Jak vyhrát opotřebovací válku proti Rusku

15. 8. 2022

čas čtení 21 minut

Průběh této války byl od začátku mapován dvěma způsoby. První je vidět na mapách. Pokrok byl měřen podle získaného území; vyhlídky identifikované podle sporného území; výzvy popsané podle území, které je třeba ještě obsadit. Budeme vědět, že válka skončila, pokud Rusko dosáhne dostatečných zisků, které by uspokojily Putina, nebo si Ukrajina minulé zisky Ruska vezme zpět, napsal Sam Freedman.

Rozhovor Britských listů 515. Vládní pomoc občanům by měla být cílená podle výdajů na bydlení

2. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta



Bohumil Kartous hovoří s ekonomem Filipem Pertoldem z CERGE-EI o prohlubující se ekonomické krizi v ČR a o tom, jak jí čelit. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionalnitelevizi.cz od úterý 2. srpna 2022.

30775

Německo: Rekordní sucho narušuje lodní dopravu na Rýně

15. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta

Zatímco západní Evropa bojuje s přetrvávajícím suchem, hladina vody na nejdůležitější německé vodní cestě, řece Rýn, by mohla ještě klesnout. Sucho způsobuje obrovské narušení s potenciálně masivními důsledky pro ekonomiku.

Zdroj v angličtině: ZDE

Rozhovor Britských listů 514. Proč šíří v Česku dezinformace tolik lidí postižených exekucemi?

29. 7. 2022

čas čtení 1 minuta



"V lednu jsem popsal dílo milionem zadluženého malíře pokojů, který tisíce lidi odrazoval od očkování a na covid jim prodával koňskou pastu. Netík pak fandům na FB odvysílal video, v němž mi vyhrožoval. Teď je za něj u soudu kvůli šíření poplašné zprávy," píše na Twitteru Lukáš Valášek. Jenže dezinformátoři se trestním stíháním od šíření destabilizujících nesmyslů a lží odradit nenechají a česká policie je v té věci v podstatě neschopná. Velmi zajímavou otázkou je, proč je tolik dezinformátorů v Česku v exekuci. Na to v tomto rozhovoru s Janem Čulíkem poukazuje Albín Sybera. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionalnítelevizi.cz od pátku 29. července 2022.


 

29544

NYT: Žaloba pro pomluvu kvůli volebním nepravdám sráží televizi Fox na kolena

15. 8. 2022

čas čtení 13 minut



V týdnech po prohře prezidenta Donalda Trumpa ve volbách v roce 2020 moderátor stanice Fox Business Lou Dobbs tvrdil, že má "obrovské důkazy" o tom, že na vině jsou volební podvody. Tyto důkazy se nikdy neobjevily, ale objevil se nový viník údajného plánu na zfalšování voleb: Dobbs tvrdil, že "algoritmy společnosti Dominion Voting Systems byly navrženy tak, aby byly nepřesné".

Maria Bartiromová, další moderátorka v pořadu, nepravdivě uvedla, že "Nancy Pelosiová má v této společnosti podíl". Jeanine Pirro, osobnost Fox News, spekulovala, že "technické závady" v softwaru společnosti Dominion "mohly ovlivnit tisíce chybějících  korespondenčních hlasovacích lístků".

Tato nepodložená tvrzení nyní patří mezi desítky obvinění uvedených v žalobě společnosti Dominion na ochranu osobnosti proti společnosti Fox Corporation. Žaloba konstatuje,  že společnost Fox opakovaně vysílala nepravdivá, za vlasy přitažená a přehnaná tvrzení o společnosti Dominion a její údajné roli ve spiknutí   ukrást volební hlasy  Donaldu Trumpovi.
 

30683

Rusku hrozí epidemie psychických a neurotických poruch

15. 8. 2022

čas čtení 1 minuta

Někteří Rusové protestují proti Putinově válce na Ukrajině, jiní emigrují, ale mnozí v tichosti trpí psychickým nepohodlím, stále více z nich si kupuje antidepresiva a obrací se na odborníky o pomoc nebo přemýšlí o sebevraždě, upozorňuje psycholog Andrej Pilipenko.

 18489

Rusko a "úpadek Evropy"

15. 8. 2022

čas čtení 1 minuta

Přehnané zaměření na úpadek Evropy je jedním z kréd ruského lidu, které vychází z jejich původně pravoslavného světového názoru, ale které infikuje dokonce i militantní ateisty a zapálené odpůrce ruské autokracie - včetně mnoha lidí, kteří odcházejí do emigrace uniknout tomuto systému, varuje Vladimir Pastuchov.

O stavu dnešní Británie: "Jak je to možné, že jim to prochází"?

15. 8. 2022

čas čtení 9 minut

Takto hovoří k svým posluchačům moderátor londýnského rozhlasu LBC James O'Brien. Na Twitteru ho sleduje milion lidí:


Tak si dnes nalistujme stranu 9 deníku Daily Express, kde výše zmíněný James Cleverly (současný britský minsitr školství) napsal článek. Mám podezření, že pastelkami.

Protože obsahuje tato slova: S rostoucí inflací, nejvyšším daňovým zatížením za posledních 70 let a prognózami recese se může zdát, že v současné době není moc co slavit.

Dovolte mi, abych si půjčil vaši pastelku, Cleverly, a přidal k tomuto seznamu ještě pár dalších věcí. Máme účty za energie, které sahají až do stratosféry, zatímco firmy, které profitují z privatizace, nadále vykazují takové zisky, které nám ostatním připadají jako telefonní čísla, máme vodárenské společnosti, které pumpují odpadní vody do našich řek jako šílenci.

O tom, že každý den nechávají vodárenské firmy unikat miliardy a miliardy litrů vody z děravého potrubí krátce předtím, než oznámí, že v celé zemi bude platit zákaz používání hadic, protože se blíží sucho.

Zdravotnictví  naprosto praská ve švech, než se konzervativci dostali v roce 2010 k moci, průzkum spokojenosti pacientů s NHS vykazoval historicky nejvyšší výsledky, nejvyšší úroveň spokojenosti pacientů v historii.

 19038

Salman Rushdie je odpojen od dýchacího přístroje a může mluvit

14. 8. 2022

čas čtení 5 minut

 

Autor vážně zraněný při pobodání v New Yorku zůstává v nemocnici, Joe Biden chválí jeho odvahu a útočník popírá pokus o vraždu


Salman Rushdie byl odpojen od dýchacího přístroje a v sobotu byl schopen mluvit, potvrdil jeho agent. Americký prezident ocenil spisovatelovu odvahu a vyjádřil zděšení nad útokem na něj.

Britský spisovatel indického původu zůstává s vážnými zraněními v nemocnici, ale jeho kolega Aatish Taseer v sobotu večer na Twitteru napsal, že je "odpojen od ventilátoru a mluví (a žertuje)". Rushdieho agent Andrew Wylie tuto informaci potvrdil, aniž by uvedl další podrobnosti.

V sobotu se Hadi Matar, muž podezřelý z pátečního útoku na literárním festivalu ve státě New York, odmítl  obvinění  z pokusu o vraždu a napadení na krátkém soudním jednání, kde mu byla zamítnuta kauce.

29544

Trump je vyšetřován kvůli potencionálnímu porušení zákona o špionáži, vyplývá ze soudního příkazu

12. 8. 2022

čas čtení 5 minut

Mezitím v ruské televizi: Putinovi propagandisté se posmívají USA ohledně razie FBI v Trumpově domě snažící se zajistit tajné dokumenty. Tvrdí, že jde o informace o nejnovějších amerických jaderných zbraních a škodolibě naznačují, že ty dokumenty už Rusko prostudovalo:




Podrobnosti obsažené ve explozivním příkazu k prohlídce dokazují, že američtí činitelé vyšetřují, zda nedošlo k porušení tří trestních zákonů

Podle příkazu k prohlídce, kterou v pondělí provedli agenti FBI v domě bývalého amerického  prezidenta, je Donald Trump vyšetřován kvůli možnému porušení zákona o špionáži a dalších zákonů týkajících se maření spravedlnosti a ničení federálních vládních záznamů.

Z explozivního příkazu k prohlídce  vyplývá, že FBI hledala důkazy o tom, zda Trumpovo špatné zacházení s utajovanými dokumenty, včetně některých označených jako přísně tajné, představuje porušení tří trestních zákonů.

Především příkaz k prohlídce, který vydal americký soudce Bruce Reinhart a schválil generální prokurátor Merrick Garland, opravňoval agenty FBI k zabavení materiálů, které by mohly tvořit důkazy o tom, že Trump porušil zákon o špionáži podle 18 USC 793 a o maření vyšetřování podle 18 USC 1519.
 

Ruská agrese na Ukrajině: Zelenskij varuje ruské vojáky v jaderné elektrárně; mosty v Chersonu jsou pravděpodobně mimo provoz

14. 8. 2022

čas čtení 8 minut

 

Ukrajinský prezident řekl, že vojáci střílející ze zařízení v Záporoží se stanou "zvláštním cílem"; hlavní mosty na Ruskem okupované území v Chersonu jsou pravděpodobně nepoužitelné, sděluje britská vojenská rozvědka


- Země včetně Ukrajiny, Estonska, Lotyšska, Finska a České republiky vyzvaly EU, aby omezila nebo zablokovala krátkodobá schengenská víza pro ruské občany na protest proti invazi jejich země na Ukrajinu.

O omezení ruských turistických víz nyní uvažuje také Polsko.

"Polsko pracuje na vytvoření koncepce, která umožní nevydávat Rusům víza," řekl v neděli agentuře PAP náměstek ministra zahraničí Piotr Wawrzyk s tím, že rozhodnutí padne v příštích týdnech.

Německý kancléř Olaf Scholz odmítl volání po vízových omezeních s tím, že plošný zákaz vydávání víz Rusům je "těžko představitelný".

- Turecké ministerstvo obrany uvedlo, že v sobotu opustily ukrajinské černomořské přístavy další dvě lodě s obilím, čímž se počet plavidel, která odplouvají ze země, zvýšil na 16 od konce července, kdy byla dohodnuta dohoda zprostředkovaná OSN a Tureckem, jejímž cílem je částečně zmírnit celosvětovou potravinovou krizi.

- Ukrajinské ministerstvo infrastruktury v sobotu uvedlo, že od začátku srpna odplulo z ukrajinských námořních přístavů 16 lodí se 450 000 tunami zemědělských produktů v rámci dohody, která plavidlům zajišťuje bezpečnou plavbu, informovala agentura Reuters.

Loď MV Brave Commander, kterou pronajala OSN, odpluje z Ukrajiny do Afriky v nejbližších dnech poté, co v přístavu Pivdennyj dokončí nakládku více než 23 0000 tun pšenice, uvedl představitel OSN.
Loď směřující do Etiopie bude prvním nákladem humanitární potravinové pomoci do Afriky od začátku války, a to v obavách, že ztráta ukrajinských dodávek obilí by mohla vést k vypuknutí hladomoru.

Zelenskij uvedl, že za necelé dva týdny se Ukrajině podařilo ze tří přístavů vyvézt stejné množství obilí jako po silnici za celý červenec.

Ukrajina doufá, že v blízké budoucnosti zvýší svůj námořní vývoz na více než 3 miliony tun obilí a dalších zemědělských produktů měsíčně.

- Východofínské město Imatra začalo v červenci na protest proti ruské invazi hrát každý večer na významném turistickém místě ukrajinskou hymnu.

V Imatře se nachází peřeje Imatrankoski, jedna z nejznámějších přírodních atrakcí severské země, která je oblíbená zejména u ruských turistů, kteří jsou nyní při návštěvě tohoto krásného místa vítáni ukrajinskou hymnou, píše agentura AFP.

Finsko, které sdílí s Ruskem 1 300 km dlouhou východní hranici a prozatím zůstává jediným sousedem Ruska v EU bez omezení turistických víz pro ruské občany, se chystá turistická víza pro Rusy brzy omezit.

V nedalekém městě Lappeenranta se každý večer nad radnicí s výhledem na nákupní centra oblíbená ruskými turisty také hraje ukrajinská hymna.

"Cílem je vyjádřit silnou podporu Ukrajině a odsoudit agresivní válku," řekl agentuře AFP starosta Lappeenranty Kimmo Jarva.

Mnoho Rusů navštěvuje Lappeenrantu například kvůli nákupům oblečení a kosmetiky a na mnoha autech jsou vidět ruské poznávací značky.

Turistický ruch východního souseda však ve Finsku vyvolává nespokojenost kvůli válce na Ukrajině a nedávný průzkum ukázal, že 58 % Finů je pro omezení ruských turistických víz.

Vzhledem k tomu, že lety z Ruska do EU byly zastaveny, stalo se Finsko pro mnoho Rusů, kteří chtějí cestovat dále do Evropy, tranzitní zemí.

"Mnozí to považují za obcházení sankčního režimu," řekl agentuře AFP finský ministr zahraničí Pekka Haavisto.

Ačkoli schengenský režim a finské zákony neumožňují přímý zákaz víz na základě státní příslušnosti, Finsko může snížit počet vydaných víz na základě kategorie, poznamenal Haavisto.

"[Turistická] kategorie může být omezena, pokud jde o počet víz, o která lze požádat za den," řekl Haavisto a dodal, že věří, že konečné rozhodnutí o přijetí plánu by mohlo být přijato do konce měsíce.

Pochod LGBT: Cameron vs Vondrák

14. 8. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Moravskoslezský hejtman Vondrák se pohoršuje nad tím, že ministr Fialovy vlády, nota bene v roce 2022 a předseda za pirátů, je na Prague Pride. Kdyby byl pan Vondrák v Rusku, bylo by jeho zvolání, které v té souvislosti užil, na svém místě. „Jako ateista říkám: Bůh ochraňuj tuto zemi!“ O Bohu ví asi tolik jako prezident Putin a patriarcha Kirill.

 19039

Když jsou slova vnímána jako zbraně: od Salmana Rushdieho až po Jordana Petersona

13. 8. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 9 minut

 
Když jsme se dozvěděli, že v laboratorní budově na Floridské univerzitě se provádějí hrůzné testy na zvířatech, neváhali jsme: pojďme to tam vyhodit do povětří. S písní Pearl Jam hrající v pozadí začala naše skupina veganských studentů vysoké školy plná adrenalinového nadšení mládí a spravedlnosti Johanky D'Arc kreslit podrobný plán, jak zničit to zlé místo, kde se mučí zvířata.

Salman Rushdie je už desítky let terčem útoků extremistických muslimských dogmatiků, kteří chtějí, aby jeho slova byla zakázána. Poselství zní: jeho zraňující projev je ekvivalentem násilí vůči islámu, tudíž si zaslouží násilí na oplátku. 

21789

Bendo Bend tradiční rodiny

13. 8. 2022 / Petr Haraším, Pavel Haraším

čas čtení 6 minut

Zjevil se nám tady s nástupem Vlády politické lenivosti a vysezené marnotratnosti takový problém. Vláda rozpočtové SPOLUodpovědnosti podle svého ekonokomického předvolebního programu „Spálená zem“, má spadeno, v rámci úspor, především na přeplacené a lenivé státní úředníky. Je jich moc. Příliš je jich a stejně se jenom flákají. SPOLU napraví nevhodnou situaci u státních pobíračů úřednické dávky, přidají máchnutím kouzelného stanjurova proutku pár nul a pronesením zaklínadla: „Skopečku žvaň!“ jsme zachráněni. Státní dluh zmizí, inflace zdeflacuje a prosperita vezdejší bude nastolena záhy po resuscitaci minimálně na sto let.

Jenže ouha. Vymést Augiášův úřednický chlév se od nástupu nové vlády politologa Petra Fialy nějak pořád ne a ne zadařit. Herkules by si jistě poradil, zakroutil by těm hadům krkem. Alfeios a Péneios by tu špínu spláchl ze dvou vod načisto, jenže tady zle narazil. Do služeb státu se vedrali filištínští. V našem případu bendovští.

Ruská agrese na Ukrajině: Tři zranění při novém ostřelování poblíž jaderného reaktoru, OSN vyzývá k demilitarizované zóně

13. 8. 2022

čas čtení 6 minut

 - Ruský "politolog" Nikita Danjuk  se rozčiluje v ruské  televizi, jak je možné, že lidé v Kyjevě žijí normálním životem a nemusejí se před bombardováním skrývat ve sklepech:
- Moskva a Kyjev si vyměňují obvinění kvůli ostřelování okolí elektrárny na jihovýchodě Ukrajiny, Kyjev tvrdí, že zaútočil na ruský muniční sklad

- Rusko varovalo Spojené státy, že případné zařazení Ruska na seznam států sponzorujících terorismus amerického ministerstva zahraničí by mohlo být diplomatickým "bodem, odkud není návratu", a vyvolat naprostý rozpad vztahů mezi oběma zeměmi.

- Dva hlavní silniční mosty, které umožňují přístup do kapsy Ruskem okupovaného území na západním břehu Dněpru v ukrajinské Chersonské oblasti, jsou nyní pravděpodobně mimo provoz pro účely zásadního vojenského zásobování, uvedla v sobotu britská vojenská rozvědka.

I kdyby se Rusku podařilo mosty významně opravit, zůstaly by klíčovým zranitelným místem, uvedlo podle agentury Reuters britské ministerstvo obrany.

Pozemní zásobování několika tisíc ruských vojáků na západním břehu je téměř jistě závislé na pouhých dvou pontonových trajektových přechodech.

Vzhledem k tomu, že jejich zásobovací řetězec je omezený, bude podle aktualizace velikost případných zásob, které se Rusku podařilo na západním břehu vytvořit, pravděpodobně klíčovým faktorem pro odolnost sil.

 19038

Spisovatel Salman Rushdie se stal v USA terčem útoku

12. 8. 2022

čas čtení 4 minuty

Aktualizace:

Sir Salman Rushdie zůstává na umělé plicní ventilaci poté, co byl v pátek ráno napaden na pódiu během akce v západní části státu New York.

Rushdie, autor, kvůli jehož psaní mu v 80. letech vyhrožoval Írán smrtí, byl bodnut do krku a do trupu, když se chystal přednášet v západní části státu New York.

Pětasedmdesátiletý Rushdie byl převezen na operační sál a jeho mluvčí Andrew Wylie v pátek v podvečer v prohlášení uvedl, že autor byl připojen na umělou plicní ventilaci a utrpěl vážná zranění: "Zprávy nejsou dobré. Salman pravděpodobně přijde o jedno oko, má přerušené nervy na ruce a jeho játra byla probodnuta a poškozena."

Autor byl napaden mužem, který vtrhl na pódium, když se chystal přednášet v západní části New Yorku.

Úřady později identifikovaly muže, který Rushdieho pobodal, jako 24letého Hadiho Matara z Fairview v New Jersey, který si na akci koupil vstupenku. Jeho motivace k útoku je dosud neznámá.
 

30689

Vědkyně, která se dostala do povědomí veřejnosti, spáchala sebevraždu. To musí být varovný signál

12. 8. 2022

čas čtení 6 minut

 

Zdravotničtí pracovníci odcházejí z oboru kvůli útokům, jichž se jim dostává ohledně covidu. Naléhavě potřebují podporu

 
Lisa-Maria Kellermayr, rakouská praktická lékařka, zasvětila svůj život pacientům a o nebezpečí covidu-19  hlasitě informovala na Twitteru a v médiích. Měsíce snášela výhrůžky smrtí od zastánců konspiračních teorií ohledně covidu a od odpůrců vakcín. Její kolegové vyjadřovali frustraci z nedostatku podpory, které se jí dostávalo, aby se vyrovnala s každodenními urážkami. Minulý měsíc si Kellermayrová vzala život, píše Devi Shridhar, profesorka veřejného zdraví na univerzitě v Edinburku.

Když se zpráva o  smrti dr. Kellermayrové dostala mezi lékařskou komunitu, lékaři reagovali se smutkem, ale nebyli překvapeni. Během pandemie vědci trpěli obrovským množstvím útoků a obviňování, zatímco se jen snažili dělat svou práci. Já jsem trpěla mnohem méně než mnoho mých kolegů, píše autorka ale přesto jsem si během pandemie si zažila  svůj díl útoků na internetu. Byla jsem terčem útočných tweetů, videí na YouTube, blogů, virálních příspěvků na Facebooku a zlomyslných úprav na mé stránce na Wikipedii. Někdo poukázal na přednášku o globálním zdraví, kterou jsem měla v roce 2018, jako na důkaz, že jsem pandemii  způsobila jako součást "hlubokého státu". Útoky přicházely ze všech stran: antivaxeři, odpůrci roušek, zastánci konspiračních teorií,lidé proti Billu Gatesovi, lidé proti  Wellcome Trustu, lidé proti lékařství,  lidé proti skotské vládě, anti-skotská vláda, lidé proti konzervativním politikům,  vše to bylo  zmatené dohromady záhadným způsobem.

 18530

Ruská agrese na Ukrajině: Zelenskij vzkazuje svým činitelům, aby přestali prozrazovat vojenskou taktiku

12. 8. 2022

čas čtení 7 minut

 

- Podle starosty města Kramatorsk na východě Ukrajiny dopadlo ve dvě hodiny ráno jedenáct raket.

Starosta Oleksandr Hončarenko to uvedl na Facebooku:

:Soukromé domy byly zničeny. O obětech nejsou žádné informace. Okupanti ničí vše, co jim stojí v cestě - teroristická taktika."


- Velká Británie zveřejnila denní aktualizace obranného zpravodajství o situaci na Ukrajině.

Klíčové body jsou následující:

    Dne 9. srpna došlo k výbuchům na Ruskem provozovaném vojenském letišti Saky na západě Krymu.

    Původní příčina výbuchů je nejasná, ale velká hřibovitá oblaka viditelná na videozáznamech očitých svědků téměř jistě vznikla v důsledku detonace až čtyř muničních skladů.

    Nejméně pět stíhacích bombardérů a tři víceúčelové letouny byly při výbuchu téměř jistě zničeny nebo vážně poškozeny. Centrální rozptylová plocha Saky utrpěla vážné škody, ale letiště pravděpodobně zůstává provozuschopné.

    Ztráta osmi bojových letounů představuje zanedbatelnou část celkové flotily letounů, které má Rusko k dispozici pro podporu války. Saky sloužily především jako základna pro letouny Černomořské flotily ruského námořnictva.

    Schopnost námořního letectva flotily je nyní značně oslabena. Incident pravděpodobně přiměje ruskou armádu, aby přehodnotila své vnímání hrozeb. Krym byl pravděpodobně vnímán jako bezpečný týlový prostor.

29544

FBI prohledala Trumpův dům v Mar-a-Lago kvůli tajným dokumentům o jaderných zbraních

12. 8. 2022

čas čtení 4 minuty


Podezření na přítomnost takových dokumentů by mohlo vysvětlit, proč americký generální prokurátor přistoupil ke kroku, kdy nařídil agentům FBI, aby vstoupili do domu bývalého prezidenta

Agenti FBI při pondělní prohlídce domu Donalda Trumpa hledali kromě jiných utajovaných materiálů i tajné dokumenty o jaderných zbraních


Deník Washington Post s odvoláním na osoby obeznámené s vyšetřováním uvedl, že  FBI hledala v Trumpově rezortu Mar-a-Lago utajované dokumenty o jaderných zbraních. Neupřesnili, o jaké dokumenty se jedná a zda se týkají amerického arzenálu nebo arzenálu jiné země.

 18389

dTest: Vysoká inflace a její dopady v oblasti nájemného

12. 8. 2022

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva

 

Neustále rostoucí inflace má podíl na zvyšování cen potravin, pohonných hmot, ale také velmi často i na výši nájemného. Problematika nájmu bytu se týká velkého množství lidí. Ačkoliv pozorujeme vzrůstající trend bydlení ve vlastním, v nájmu žije téměř 1,4 milionu domácností. Výši nájemného však lze měnit pouze za splnění zákonných podmínek, a to dle zákonem stanoveného postupu. Ke zvýšení nájemného tak může dojít na základě nájemní smlouvy nebo písemného návrhu pronajímatele.

 18690

Česká vláda je stále barvoslepá vůči zelené politice

12. 8. 2022

čas čtení 18 minut

 
Robert Anderson  a Albin Sybera pro Intellinews, 11. srpna 2022


Česká vláda se v ekologických otázkách chová opravdu slepě. To by mohla ztížit její současné předsednictví Evropské unii a také jí zabránit v řešení největších problémů České republiky, jako je závislost na ruské energii, prudce rostoucí účty za energie, zhoršující se problémy životního prostředí a zadrhávající se ekonomický model.

Český premiér Petr Fiala od 1. července, kdy převzal rotující předsednictví EU, předsedá dvěma klíčovým cílům EU - přejít na udržitelný hospodářský model a přerušit dovoz ruské energie po invazi na Ukrajinu.

Teoreticky by se tyto dva cíle měly vzájemně posilovat: snaha o snížení závislosti na ruských fosilních palivech by měla napomoci směřování k zelené energii za účelem zmírnění klimatických změn, avšak ze strany některých členských států existuje také tlak na zmírnění zelené politiky EU kvůli prudkému nárůstu cen energií, který vyvolala ruská invaze.

 16588

Dítě z Louisiany bylo vyhozeno ze školky, protože rodiče jsou dvojice stejného pohlaví

12. 8. 2022

čas čtení 2 minuty


Rodičům řekli, že "už tam nebude moci chodit do školy kvůli našemu životnímu stylu".

Manželé Parkerovi uvedli, že po vyloučení Zoey z Bible Baptist Academy se jim dostalo široké podpory ze strany komunity.
 


Pětiletá dívka z Louisiany byla   donucena opustit třídu mateřské školy v náboženské škole, protože její rodiče jsou pár  stejného pohlaví.

 16451

Jak jsme daleko ve věci umělé inteligence?

12. 8. 2022

čas čtení 4 minuty

Ze čtvrtečního zpravodajství rozhlasu BBC:

Moderátor:

Z úst malých dětí a možná i z automatického počítačového chatovacího softwaru vychází pravda. Blender Bot je projektem společnosti Meta, která vlastní Facebook, Instagram a WhatsApp. Dejte  mu otázky a on vás zapojí do něčeho, co se dá považovat za konverzaci. Jeho znalosti jsou shromážděné  z  internetu a jeho schopnost reagovat jako člověk se neustále zlepšuje díky jeho interakci s ubohými Homo sapiens. Blender Bot byl spuštěn v pátek a od té doby se techniologičtí  novináři kochají jeho esoterickými odpověďmi.

BBC jej taky vyzkoušela a zjistili jsme, že Blender Bot poměrně dramaticky útočí  na zakladatele Facebooku Marka Zuckerberga a na společnost Meta, kterou řídí. 

 18985

Vědci objevili protilátky, které vyvolávají širokou imunitu proti virům SARS, včetně vznikajících variant

12. 8. 2022

čas čtení 2 minuty

Vědci ze Scripps Research nyní identifikovali protilátky, které jsou účinné proti mnoha různým variantám SARS-CoV-2 a také dalším virům SARS, jako je SARS-CoV-1, vysoce smrtelný virus, který způsobil vypuknutí epidemie v roce 2003. Výsledky ukázaly, že zvířata jsou překvapivě schopnější vytvářet tyto typy protilátek proti viru "pan-SARS" než lidé, což vědcům poskytuje vodítka, jak vyrobit lepší vakcíny.

30679

V čem se USA po studené válce fatálně přepočítaly

12. 8. 2022

čas čtení 1 minuta

Když skončila studená válka, Washington rozhodl, že dřívější přístup k mezinárodním vztahům prizmatem geopolitických zájmů je zastaralý. Místo toho USA požadovaly řád založený na pravidlech, ale fatálním způsobem se přepočítaly, když se samy vyjmuly z pravidel, na kterých trvaly u chování ostatních, napsala redakce listu Nězavisimaja gazeta.

 18969

V Rusku probíhá "civilizační katastrofa"

12. 8. 2022

čas čtení 1 minuta

Putinova politika nejenže vede k degradaci ruské vědy a zanechává ji stále izolovanější a zaostalejší, ale také zvyšuje pravděpodobnost, že se země stane obětí podvodů, jako byl notoricky známý Trofim Lysenko, který za Stalinových časů propagoval myšlenku dědění získaných vlastností, říká Alexandr Kabanov.

 18984

Studie: Osud východoantarktického ledovce je "v našich rukou"

11. 8. 2022

čas čtení 3 minuty

Osud největšího ledového příkrovu na světě je v rukou lidstva, jak ukázala nová analýza publikovaná v časopise Nature. Jestliže se globální oteplování omezí na 2 °C, měl by rozsáhlý ledový příkrov ve východní Antarktidě zůstat stabilní, ale pokud klimatická krize vyžene teploty výše, mohlo by tání zvýšit hladinu moře o několik metrů, Na východoantarktickém ledovém příkrovu (EAIS) se nachází naprostá většina ledovcového ledu na Zemi. Pokud by roztál celý, hladina moře by se zvedla o 52 metrů. Podle vědců byl považován za stabilní, ale nyní vykazuje známky zranitelnosti, ormuje list Guardian.

 19036

Bývalý britský premiér: Energetické firmy, které nejsou schopny nabídnout nižší ceny, by měly být dočasně znárodněny

11. 8. 2022

čas čtení 3 minuty

Foto: Bývalý britský premiér Gordon Brown

Bývalý britský premiér Gordon Brown požaduje, aby byl zrušen velmi liberální vládní strop pro ceny energií a vláda znovu vyjednala nové nižší ceny



Energetické společnosti, které nemohou nabídnout nižší ceny, by měly být dočasně převedeny do veřejného vlastnictví, prohlásil Gordon Brown v ostré výzvě politickým lídrům v den, kdy kandidátka na premiéra Liz Trussová signalizovala ústupek v otázce finanční pomoci domácnostem.

 18995

Pozor na fake news a ideologickou zaujatost, která hází fakta pod stůl

11. 8. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

 

Myslím, že si musíme dávat dobrý pozor na politickou manipulaci, šířící se na sociálních sítích. Níže máme v Britských listech názor Petra Jana Vinše, který obviňuje Donatellu Roveru, hlavní autorku zprávy organizace Amnesty International ohledně ukrajinského porušování mezinárodního práva i svých vlastních vojenských předpisů, že je "agentkou Ruska" jen proto, že v soukromém tweetu kritizovala Estonsko, že koupí rozsáhlého množství zbraní pro Ukrajinu podporuje západní zbrojovky. To ovšem není důkaz, že je Donatella Rovera "agentkou Ruska".

Petr Jan Vinš šíří také nesmysly, že prý kritizovaná zpráva Amnesty International byla "založena na rozhovorech s ukrajinskými zajatci v ruských táborech". Není to pravda.

Petr Jan Vinš ideologicky zuří proti něčemu, co se mu nelíbí, i když zásadní informací by pro něho mělo být, zda válčící strana dodržuje mezinárodní vojenské právo, anebo zda ho porušuje, a v důsledku toho umírají nevinní civilisté. Tutéž skutečnost zdokumentovala i lidskoprávní organizace Human Rights Watch a totéž, co zaznamenala zpráva Amnesty International, potvrdil z vlastního svědectví i reportér deníku Guardian, což přinášíme v dnešním vydání.

Pozoruhodné je, že Petr Jan Vinš sice cituje kriticky tweet Donatelly Rovery o Estonsku, ale už se neobtěžoval - anebo záměrně potlačil? - další informace na twitterovém účtu Donatelly Rovery.

Pinned tweet - tedy permanentně umístěný tweet v záhlaví jejího účtu je toto (zjevně to plně dokazuje, že Donatella Rovera je ruský agent):

Donatella Rovera: Strávila jsem několik posledních týdnů vyšetřováním bombardování obytných budov a páchání mimosoudních poprav ruskými jednotkami severně od Kyjeva na Ukrajině. Jsou to přímé důkazy o válečných zločinech:


Hned pod tím je tweet inzerující zprávu Amnesty International o ruských válečných zločinech na Ukrajině:

Je velmi deprimující, propadají-li lidé na základě své ideologické zaujatosti nesmyslným fake news na internetu a pomíjejí-li naše varování, že "skutečnost je vždy složitější".

V této souvislosti upozorňujeme na důležité články Karla Dolejšího, že hysterická reakce ukrajinské vlády a armády na důvodnou kritiku jejich nedodržování mezinárodního i jejich domácího vojenského práva, kterou zdokumentovala nejen Amnesty International, ale i Human Rights Watch a například i Guardian, diskredituje jak ukrajinskou vládu a armádu, tak její nekritické stoupence.

Ukrajinská vláda a armáda se měly omluvit a změnit svou praxi - tak, jak to udělaly po ruské invazi v roce 2014, kdy byly také kritizovány za dělostřeleckou palbu do civilistů.

30366

Nové chytré generace

11. 8. 2022 / Wenzel Lischka

čas čtení 3 minuty

Určitě jste si všimli, jak je dnes všechno chytré. Máme například chytré telefony, chytré ledničky, chytré koule a kotle na topení, chytrá osvětlení a jiné chytré nesmysly. Máme ovšem také všelijaké chytré systémy, chytré soustavy, chytré programy, chytré sociální sítě, chytré půjčky a chytré vyhřívané záchody. A především máme chytrou demokracii a chytrou ekonomiku. Starý člověk se v té všudypřítomné chytrosti nijak neorientuje. Utápí se ve všeobecné  chytrosti. Není na využívání chytrosti tak chytrý, aby v ní dokázal komfortně přežít. Je zaostalý. Činí tak svojí hloupostí mladým lidem potíže. Vytváří potíže růstu, a pak se nedivte, že rostou potíže. Starý člověk brzdí chytrost a její trvale udržitelný růst. Lety na Mars jej nezajímají, ale spíše stolice, místo Západu jej zajímá hlavně záchod. Ještě, že dnes máme tak chytré mladší lidi, nové chytré generace, které nezažily děs a hrůzy socializmu, kolektivizace a polistopadové privatizace. Nás staré to naplňuje nelíčenou radostí. Kdo z rodičů by neměl radost, když jejich chytré děti jsou úspěšné a prosperují?

 19037

Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajina sděluje, že při náletu na Krym bylo zničeno 9 ruských letadel

11. 8. 2022

čas čtení 5 minut


Ukrajina uvádí, že po úterních dramatických explozích na letecké základně Saky na Krymu, při nichž podle Ruska zahynul jeden člověk, 13 lidí bylo zraněno a desítky okolních domů byly poškozeny, bylo na zemi zničeno devět ruských letadel.

Rusko si základnu Saky pronajímalo na Krymu od Ukrajiny, od roku 2014 ovšem Krym okupuje.

Politické zdroje na Ukrajině uvedly, že útok provedla Ukrajina  - Kyjev se však k odpovědnosti veřejně nepřihlásil.

Mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ignat řekl státní televizi, že ze studia videozáznamu incidentu bylo jasné, že "byl zasažen sklad leteckých zbraní". 

Letectvo Ukrajiny na své stránce na Facebooku rovněž uvedlo, že   bylo zničeno "devět útočných  letadel", ačkoli v něm neupřesnilo, kde a jak byla  zlikvidována.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij se o útoku zmínil ve svém posledním národním projevu ve středu večer.

"Za jediný den přišli okupanti o 10 bojových letounů: devět na Krymu a jeden další ve směru na Záporoží. Okupanti také utrpěli nové ztráty obrněných vozidel, skladů s municí, logistických tras."

Na letecké základně Saky jsou umístěny stíhačky Su-30M, bombardéry Su-24 a transportéry Il-76, které jsou pravidelně využívány k raketovým úderům na Ukrajinu a k hlídkování v Černém moři a okolí.

Zdroje uvedly, že veřejná zdrženlivost Ukrajiny ohledně útoku má částečně zachovat určitou nejasnost ohledně použitých prostředků, což vyvolalo široké spekulace o tom, jak byl Kyjev schopen udeřit tak hluboko za ruskými liniemi, v jednom z prvních útoků na krymské území od zahájení ruské invaze v únoru.

29765

Budeme zabíjet staré lidi v domovech důchodců zimou?

11. 8. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Když jsem ve středu 10. srpna 2022 poslouchal polední publicistiku Radiožurnálu, jen těžko jsem věřil svým uším. Ministerstvo průmyslu vydalo návrh vyhlášky pro případ stavu nouze v teplárenství (např. zastavení dodávek ruského plynu), konkrétně určilo také maximální teploty v místnostech. Má se to prý vztahovat také na domovy důchodců a podobná zařízení.

 18995

Zprávu Amnesty International předcházela kritika zbrojení proti Rusku ze strany její spoluautorky

11. 8. 2022

čas čtení 1 minuta

Asi jste zaregistrovali kauzu kolem podivné zprávy Amnesty International, která - k radosti ruské propagandy - kritizuje ukrajinskou armádu za to, že se brání v obydlených oblastech.
Kolem téhle zprávy se objevilo už mnoho varovných znamení, Amnesty údajně část svědectví sbírala v ruských zajateckých táborech, které provozuje FSB, celé je to hodně vytrhané z kontextu, interpretace mezinárodního humanitárního práva v té zprávě jsou... kreativní a podobně. Ale budiž, pořád jsem jim dával "benefit of doubt" a doufal, že to je prostě jen dobře míněný a blbě udělaný aktivismus. Nebyl by první ani poslední.

 19028

Allies and partners: Can the West and Ukraine jointly form a "community of values"?

11. 8. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Photo: Volodymyr Zelensky and Ilham Aliyev of Azerbaidjan

There are not many such indiscriminate attacks on human rights defenders as we have witnessed in recent days by the Ukrainian authorities. Probably the closest thing to this was seven years ago, when Amnesty International documented the ethnic cleansing perpetrated by the idol of the Western left, the Kurdish militias, against Arabs and Turkmens in Syria.

YPG/PKK activists then even boasted on social media using  stories of how intimidating the authors of the research with physical violence had worked.

 16879

Kandidát na nejvtipnější projev naprostého kulturního zoufalství

Ruští a srbští imigranti v Irsku protestují proti vstupu země do NATO

11. 8. 2022 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Po Twitteru běhá fotka několika jedinců, kteří na sebe vzali reprezentaci ruské a srbské komunity v Irsku. Protestují proti možnému vstupu země do NATO se sugestivními transparenty "dnes Švédsko a Finsko, zítra Irsko?" Předpokládám, že ruská státní propaganda dala tomuto nicotnému aktu kulturního zoufalství dostatečný prostor..

 19035

Zkušený reportér Guardianu na Ukrajině potvrdil kritiku ukrajinské armády ve zprávě Amnesty International

11. 8. 2022

čas čtení 2 minuty

Foto: Škola v Rudnycke

Výzkumníci Amnesty zkoumali ruské údery v ukrajinských oblastech Charkov, Donbas a Mykolajiv od dubna do července. Nalezli 19 vesnic a měst, odkud ukrajinské síly buď zahájily údery, nebo v nich měly základnu. V těchto třech regionech Amnesty zjistila pět míst, kde byly nemocnice "de facto" využívány jako základny, a z 29 škol, které Amnesty navštívila, dospěla k závěru, že 22 bylo využíváno jako základny. Zpráva konstatovala, že většina civilní infrastruktury, kterou ukrajinská armáda využila, se nachází mnoho kilometrů  od frontové linie, a poukázala na to, že jsou k dispozici alternativní místa.

Reportéři Guardianu zaznamenali nejméně sedm případů ve třech oblastech Ukrajiny, kdy ukrajinská armáda využívala školy a školky v obytných oblastech jako základny, píše Luke Harding v tomto listě.  Pět ze škol a školek, které Guardian navštívil, bylo bombardováno. Ve všech případech bylo při útoku poškozeno několik okolních budov.

 17432

Zpráva: éra po 11. září byla jednou z vojensky nejagresivnějších v historii USA

11. 8. 2022

čas čtení 3 minuty

Podle výzkumu vědkyň Sidity Kushi a Moniky Duffy Toft provedly Spojené státy od roku 1776 téměř 400 vojenských intervencí.

Polovina těchto konfliktů a dalších použití síly - včetně projevů a hrozeb silou, stejně jako tajných a jiných operací - se odehrála mezi lety 1950 a 2019, což je poslední rok zahrnutý v novém souboru dat, který Kushi a Toft představily v článku v časopise Journal of Conflict Resolution. Více než čtvrtina z nich se uskutečnila od konce studené války, píše na webu Responsible Statecraft investigativní novinář Nick Turse. 

 18934

Británie čelí jedné krizi za druhou. Takto se země rozpadá

11. 8. 2022

čas čtení 5 minut

Jak Boris Johnson ukončil svou dovolenou? Těžko říct. Nikdy se neangažoval ve vládě, a to ani během mimořádných situací v zemi, jak ukázala série jaho absencí na schůzkách Cobry na začátku pandemie. Nyní, zatímco se sbíhá několik národních krizí, se zdá, že to vzdal úplně. Jeho odtažitost však není jen patologií. Je to také doktrína. Absence je to, za co ho dárci strany platili, míní George Monbiot.

 19034

Britové nejsou schopni platit účty za energie už teď, hloupá čelná kandidátka na premiérskou funkci nikomu žádnou finanční pomoc "poskytovat nebude"

10. 8. 2022

čas čtení 9 minut

Aktualizace: Ve středu odpoledne prohlásila kandidátka na britského premiéra Liz Trussová, že přece jen bude ochotna dát britským občanům finanční podporu v nynější energetické krizi. Je to další její dramatický obrat o 180 stupňů poté, co to tvrdošíjně trvale odmítala.

Kampaň jejího soupeře v  boji o premiérské místo, Rishi Sunaka, Trussovou za to ostře zkritizovala:

Mluvčí Sunakovy kampaně se vyjádřil:

"Tohle  je zásadní obrat v otázce největšího problému, kterému v současné době země čelí. Je velmi dobré nabízet prázdná slova o tom, že 'děláte vše, co můžete'. Ale neexistuje mnoho různých způsobů, jak v této věci jednat. Jednat znamená poskytovat přímou podporu, kterou Trussová dosud  odmítala poskytnout  jako 'almužnu'.

Již dvakrát se Trussová dopustila závažného morálního a politického omylu ve věci, která se týká milionů lidí, když minulý týden zrušila své plány na snížení platů učitelů a ozbrojených sil pracujících mimo Londýn. Podobné chyby ve vládě by Konzervativní stranu stály příští parlamentní volby."

* * *

V Británii se zintenzivňuje veřejná diskuse ohledně hrozící katastrofální chudoby v důsledku horentního nárůstu cen energií. Liz Truss, favoritka na nového šéfa Konzervativní strany, a tím bohužel i na britského premiéra, která je neuvěřitelně hloupá, znovu zdůraznila, že nikomu žádnou finanční pomoc její vláda poskytovat nebude, a obvinila média, že "formulují své otázky levicově".

Vážným problémem pro britskou demokracii je skutečnost, že po odvolání či rezignaci premiéra ve funkci nového předsedu vládnoucí strany (nyní konzervativců), a tedy i premiéra, nevolí všichni občané, ale jen  hrstka členů Konzervativní strany, což jsou důchodci, běloši, žijící v jižní Anglii, většinou zaměření ultrapravicově. Proto kandidáti na nového šéfa Konzervativní strany se svými šílenými výroky ve volební kampani snaží zavděčit právě těmto ultrapravičákům a ignorují názory a potřeby široké veřejnosti, které jsou někde úplně jinde. Liz Truss je neuvěřitelně ambiciozní a přitom opravdu omezená osoba. Bohužel hrozí nebezpečí, že se stane britskou premiérkou, možná je to ale dobře, protože to bude zřejmě posléze znamenat naprostý volební pád britských konzervativců, kteří od brexitu udělali radikální krok doprava a vyhodil ze své strany všechny rozumné politiky. Průzkumy veřejného mínění opakovaně dokazují, že oba kandidáti na šéfa britských konzervativců jsou zcela mimo.  (JČ) 

 
 
- Dva měsíce před zvýšením účtů za energie  o více než 80 % dluží britské domácnosti svým dodavatelům energií už nyní 1,3 miliardy liber.

 19033

Rusko plánuje propojit jadernou elektrárnu v Záporoží s Krymem, varuje provozovatel

10. 8. 2022

čas čtení 11 minut

 
- Ruské síly, které okupují Záporožskou jadernou elektrárnu na jihovýchodě Ukrajiny, se chystají připojit elektrárnu ke Krymu, který Moskva anektovala v roce 2014, a poškozují ji tím, že přeorientují její výrobu elektřiny,
varoval ukrajinský provozovatel Energoatom.

Záporožská jaderná elektrárna je největší jadernou elektrárnou v Evropě a byla obsazena Ruskem na počátku jeho invaze.

Prezident Energoatomu Petro Kotin řekl tiskové agentuře Reuters, že Rusko chce elektrárnu připojit ke své síti, což je technicky náročný proces, který vyžaduje odpojení zařízení od ukrajinské energetické soustavy, než bude moci být postupně připojeno k ruské.

Jejich plánem je poškodit všechna vedení ze záporožské jaderné elektrárny. Poté nebude připojena k ukrajinské energetické soustavě," uvedl.

Kotin to rovněž řekl ukrajinské televizi a tiskové agentuře Interfax:

Ruská armáda přítomná v Záporožské jaderné elektrárně realizuje program [ruského provozovatele] Rosatomu zaměřený na připojení elektrárny ke krymské elektrické síti.

K tomu je třeba nejprve poškodit elektrické vedení elektrárny napojené na ukrajinskou energetickou soustavu. Od 7. do 9. srpna Rusové poškodili již tři elektrická vedení. V současné době elektrárna pracuje pouze s jednou výrobní linkou, což je mimořádně nebezpečný způsob práce.

Po odpojení poslední výrobní linky budou závod napájet generátory na naftu. Vše pak bude záviset na jejich spolehlivosti a zásobách paliva."

Proces odpojování elektrárny od napětí v rámci přípravy na připojení k Rusku by byl extrémně nebezpečný, varoval Kotin.

V ZNPP jsme již velmi blízko této první fázi Fukušimy-1, protože existuje pouze jedna linka. Jakmile bude vypnuta, přejde elektrárna na diesel a pak už bude vše záviset na spolehlivosti jejich práce a na dostatku paliva, které je v ZNPP pro dieselové motory."

Kotin také hovořil se CNN a zopakoval své tvrzení, že konečným plánem Rusů je odpojit elektrárnu od napájení Ukrajiny a připojit ji k síti pro napájení okupovaného Krymu.

Pokud nebude připojení k síti, nebude možné zajistit elektřinu zvenčí, pak se spustí dieselové generátory. Vše ale bude záviset na spolehlivosti těchto generátorů. ... Je to nebezpečná situace, protože pokud se ty zastaví, můžete mít katastrofu v podobě roztavení jaderných materiálů," řekl a přirovnal možný spád ke katastrofě v japonské Fukušimě.

Pokud se situace zhorší, musíme myslet na naše obyvatele v elektrárně. Plánujeme, jak za válečných podmínek budeme schopni evakuovat personál.

Mohlo by odtud dojít k velkému úniku radioaktivity. Mohl by se objevit mrak, radioaktivní mrak."

V elektrárně, která se nachází nedaleko Krymského poloostrova, je šest z patnácti ukrajinských reaktorů, které jsou schopny zásobovat elektřinou čtyři miliony domácností.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondělí po úderech na elektrárnu varoval před jadernou katastrofou.

Generální tajemník OSN Antonio Guterres varoval, že jakýkoli útok na jadernou elektrárnu by byl "sebevražedný".

"Doufám, že tyto útoky skončí, a zároveň doufám, že MAAE bude mít do elektrárny přístup," řekl v pondělí.

Nedávné boje v okolí elektrárny přiměly Mezinárodní agenturu pro atomovou energii (MAAE), která dohlíží na jadernou bezpečnost při OSN, aby varovala před "velmi reálným rizikem jaderné katastrofy".

Ruská letecká základna na západním pobřeží Krymu byla poškozena výbuchy

10. 8. 2022

čas čtení 6 minut

 

V Novofedorivce, 160 km od fronty, zahynul jeden člověk poté, co ve skladu vybuchla "letecká munice".

Ruskou leteckou základnu hluboko za frontovou linií na Krymu poškodilo několik velkých výbuchů, při nichž zahynul nejméně jeden člověk, ačkoli nebylo bezprostředně jasné, zda to způsobily ukrajinské rakety dlouhého doletu.

Několik videí na sociálních sítích zaznamenalo  v úterý odpoledne exploze a kouř vycházející z vojenské základny Saky v Novofedorivce na západním pobřeží Krymu, což vyvolalo otázky, jak mohlo být toto místo vzdálené více než 160 km od frontové linie napadeno. Později se k odpovědnosti za útok přihlásil vysoký ukrajinský představitel.

Ukrajinské ministerstvo obrany chce všechny upozornit, že přítomnost okupačních jednotek na území ukrajinského Krymu je neslučitelná s vrcholem turistické sezóny:



 18817

Rusofobie, aneb špatně to vidíme

10. 8. 2022 / Petr Haraším

čas čtení 9 minut

Fereira z Leningradu

Ruský odvážný a poctivý a opravdový a hrdina a Čerkasov Ferreira se už nemohl dívat na trapárnu, jak téměř všechny světové mírové organizace sladce chrní jako nalitý mužik po své oblíbené vaně Bojaryšniku. Tiše chrupkají, aby ruského Míšu nevzbudily. Proti nacistické agresi ruského národa na Ukrajině nic nedělají, ani nedutají. Některé dutají, ale dují nevábné větry proti Ukrajině za Půtina.

 19032

Jsme ve válce. Vláda musí krizovým rozpočtem zachránit lidi před smrtí zimou

10. 8. 2022

čas čtení 6 minut

Británie je šokována nejnovějším, v úterý zveřejněným odhadem, že od ledna 2023 budou Britové platit za energie 4200 liber ročně, to je 10 500 Kč měsíčně. Británie v současnosti nemá premiéra, Boris Johnson, který odstoupil, v premiérské funkci nic nedělá, jeho nástupce má přijít do funkce až 5. září, oba soupeřící kandidát, velmi nízké úrovně,  Liz Truss a Rishi Sunak, se dosud nezavázali k žádné konkrétní pomoci.

Stejně se nezavázal ani Petr Fiala a nabízená částka 2000 Kč je směšná. Ten ovšem nemá výmluvu, že by čekal na potvrzení v premiérské funkci, tak jako oba britští kandidáti.

Situace je skutečně apokalyptická. Takto ji prezentovali v úterý večer v Channel 4 News, jenže šokující zprávu o astronomickém zvýšení cen energií řešila v úterý britská média celý den.

V tomto videu z Channel 4 News je rozhovor s Adamem Scorerem, pracovníkem charitativní organizace National Energy Action, od minuty 4.00 Český překlad níže. Situace je opravdu apokalyptická, proč to nikdo v  ČR neřeší?



Český překlad výše uvedeného televizního rozhovoru (od minuty 4) s Adamem Scorerem z National Energy Action:

Británie je absolutně šokována předpověďmi astronomického nárůstu cen energií. V ČR to zjevně nikoho netankuje, kromě odborářského předáka

10. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta

Jenže hrozba destabilizace společnosti úprkem k podpoře extremistů je nesmírně vážná, pokud vláda nebude jednat:



Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
16955