Budeme zabíjet staré lidi v domovech důchodců zimou?

11. 8. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty
Když jsem ve středu 10. srpna 2022 poslouchal polední publicistiku Radiožurnálu, jen těžko jsem věřil svým uším. Ministerstvo průmyslu vydalo návrh vyhlášky pro případ stavu nouze v teplárenství (např. zastavení dodávek ruského plynu), konkrétně určilo také maximální teploty v místnostech. Má se to prý vztahovat také na domovy důchodců a podobná zařízení.

Redaktorka pak mluvila se prezidentem Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiřím Horeckým, zda je reálné snižovat teplotu pro staré lidi v místnostech, kde žijí, dokonce se řešilo, co ještě vydrží na záchodě nebo v koupelně. Bohužel nezaznělo, že je naprosto zvrácené a nepřijatelné šetřit na tepelném komfortu právě starých lidí. To už bychom pak mohli přímo uvažovat o tom, kolik bychom asi ušetřili, kdybychom ty či ony z nich začali zabíjet.

Nechci kritizovat Radiožurnál, ani paní redaktorku, jsem jim naopak velmi vděčen, že téma bylo otevřeno. Ještě více si vážím pana Horeckého, který se snažil trpělivě a věcně vysvětlit, že třeba na záchodě starý člověk asi snese větší chlad, ale v koupelně už ne. Zrůdnost je na straně ministerstva a vlády jako takové, že něco takového vůbec vypustí na veřejnost.

Vybavuji si případ svého otce. Do asi 80 let nesnášel horké počasí, v teplých dnech si pořád stěžoval na vedro, sprchoval se studenou vodou atd. Bylo to oblíbené téma konverzací. Rád tehdy velebil zimní období a hledal na něm všechna plus, včetně absence hmyzu. Pár let po osmdesátce se ale situace dramaticky změnila. Začal být zimomřivý a dokonce, pár let před svou smrtí, chodíval v horkých dnech na balkón na slunce ve svetru, aby si vychutnal teplo.

Cožpak nemá vláda lidi, kteří by jí řekli, že na starých lidech prostě nelze šetřit snižováním jejich tepelného komfortu?

0
Vytisknout
8152

Diskuse

Obsah vydání | 16. 8. 2022