Bývalý britský premiér: Energetické firmy, které nejsou schopny nabídnout nižší ceny, by měly být dočasně znárodněny

11. 8. 2022

čas čtení 3 minuty
Foto: Bývalý britský premiér Gordon Brown

Bývalý britský premiér Gordon Brown požaduje, aby byl zrušen velmi liberální vládní strop pro ceny energií a vláda znovu vyjednala nové nižší ceny



Energetické společnosti, které nemohou nabídnout nižší ceny, by měly být dočasně převedeny do veřejného vlastnictví, prohlásil Gordon Brown v ostré výzvě politickým lídrům v den, kdy kandidátka na premiéra Liz Trussová signalizovala ústupek v otázce finanční pomoci domácnostem.

 

Gordon  Brown vyzval ke zrušení velmi liberálního vládního stropu pro ceny energií a k tomu, aby vláda vyjednala s energetickými  společnostmi nové nižší ceny, a přirovnal situaci k bankovní krizi v roce 2009, kdy byly některé banky dočasně znárodněny, aby to ochránilo spotřebitele.

Brown varoval, že čas na akci se krátí a že zásadní rozhodnutí musí být učiněna během několika dní. "Krize nečekají. Neberou si dovolenou a zdvořile nečekají na nás, až problém začneme řešit - rozhodně ne proto, aby vyhovovaly pohodlnosti odcházejícího premiéra a rozmarům dvou potenciálních nástupců."

Ve středu udělala kandidátka na britského premiéra Liz  Trussová  svůj další obrat o 180 stunů a lživě prohlásila, že nikdy nevyloučila poskytnutí příméfinanční pomoci domácnostem, i když to až do středy opakovaně vylučovala.

Druhý kandidát na britského premiéra  Rishi Sunak uvedl, že tento obrat dokazuje, že Trussová se dopustila "vážného morálního a politického omylu v politice, která se týká milionů lidí".

V těchto dnech vyšlo najevo, že roční účty za energie do ledna překročí 4 200 liber, tedy 10 500 Kč měsíčně,  a uvedl, že vláda by měla po prozkoumání ziskových marží a dostupných sociálních tarifů vyjednat samostatné dohody s energetickými společnostmi, aby ceny zůstaly nízké.

Uvedl, že vláda by měla zvážit převedení energetických firem, které by tento požadavek nedokázaly splnit, do veřejného vlastnictví, a přirovnal to k tomu, co jeho vláda udělala "v krajním případě" v roce 2009 s bankami.

Uvedl, že než k tomuto kroku přistoupí, měla by vláda nabídnout garantované úvěry a kapitálové financování, ale "pokud to selže, pak jako poslední možnost začít provozovat jejich základní služby z veřejného sektoru, dokud krize neskončí".

Brown napsal: "Rodiny v roce 2022 budou trpět více než v letech 2008-2009 a pouze odvážná a rozhodná opatření, která se přijmou hned,  tento týden, zachrání lidi před těžkostmi a znovu sjednotí naši rozvrácenou zemi."



Brown prohlásil, že existují naléhavá rozhodnutí, která nemohou čekat až do konce souboje v Konzervativní straně ohledně toho, kdo se 5. září stane novým britským premiérem. Toto podle něho je nutno udělat hned:

- Zrušení velmi liberálního  vládního limitu cen energií před jeno oficiálním zvýšením dne  26. srpna.

- Schválení  říjnových plateb pro zranitelné domácnosti

- Naléhavé nalezení nových dodávek plynu a skladování

- Dobrovolné snížení spotřeby energie, jako je tomu v Německu, aby se zabránilo výpadkům proudu.

Finanční podpora domácnostem by podle Browna měla být uhrazena  novou "jednorázovou daní z neočekávaných příjmů" z ropy a plynu a novou daní z astronomických prémií pracovníků britského finančního trhu. To by dalo dohromady  15 miliard liber, což by stačilo na to, aby téměř 8 milionů rodin s nízkými příjmy dostalo každá necelých 2 000 liber.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
5475

Diskuse

Obsah vydání | 16. 8. 2022