Zprávu Amnesty International předcházela kritika zbrojení proti Rusku ze strany její spoluautorky

11. 8. 2022

čas čtení 1 minuta
Asi jste zaregistrovali kauzu kolem podivné zprávy Amnesty International, která - k radosti ruské propagandy - kritizuje ukrajinskou armádu za to, že se brání v obydlených oblastech.
Kolem téhle zprávy se objevilo už mnoho varovných znamení, Amnesty údajně část svědectví sbírala v ruských zajateckých táborech, které provozuje FSB, celé je to hodně vytrhané z kontextu, interpretace mezinárodního humanitárního práva v té zprávě jsou... kreativní a podobně. Ale budiž, pořád jsem jim dával "benefit of doubt" a doufal, že to je prostě jen dobře míněný a blbě udělaný aktivismus. Nebyl by první ani poslední.

Včera jsem ale narazil na tenhle tweet paní, která je hlavní autorkou výše zmíněné zprávy (tweet je z 16. 7. 2022, pozn. redakce). Kritizuje v něm Estonsko a další státy za nákup zbraní, čímž je podle ní "ochuzován daňový poplatník", který musí táhnout i rozpočet humanitární pomoci, a profitují krvelační zbrojaři.
Tohle byla fakt poslední kapka. Změnil jsem názor. Tahle paní (a s ní i vedení Amnesty, které za ní stojí a hájí její nezávislost a objektivitu) je buď totálně odtržená od reality a ideologicky zaslepená, nebo má hlavu až po ramena v ruském zadku. Potenciálné obojí.
Mezinárodni vedení Amnesty podle mě páchá reputační sebevraždu v přímém přenosu, dělá Rusům užitečného idiota a pokud se v této situaci dostatečně razantně neozvou národní organizace, jako je Amnesty International ČR, tak opravdu nezaslouží nic jiného, než následovat ruskou válečnou loď na chuj, domnívá se Petr Jan Vinš.

3
Vytisknout
7585

Diskuse

Obsah vydání | 16. 8. 2022