Zkušený reportér Guardianu na Ukrajině potvrdil kritiku ukrajinské armády ve zprávě Amnesty International

11. 8. 2022

čas čtení 2 minuty
Foto: Škola v Rudnycke

Výzkumníci Amnesty zkoumali ruské údery v ukrajinských oblastech Charkov, Donbas a Mykolajiv od dubna do července. Nalezli 19 vesnic a měst, odkud ukrajinské síly buď zahájily údery, nebo v nich měly základnu. V těchto třech regionech Amnesty zjistila pět míst, kde byly nemocnice "de facto" využívány jako základny, a z 29 škol, které Amnesty navštívila, dospěla k závěru, že 22 bylo využíváno jako základny. Zpráva konstatovala, že většina civilní infrastruktury, kterou ukrajinská armáda využila, se nachází mnoho kilometrů  od frontové linie, a poukázala na to, že jsou k dispozici alternativní místa.

Reportéři Guardianu zaznamenali nejméně sedm případů ve třech oblastech Ukrajiny, kdy ukrajinská armáda využívala školy a školky v obytných oblastech jako základny, píše Luke Harding v tomto listě.  Pět ze škol a školek, které Guardian navštívil, bylo bombardováno. Ve všech případech bylo při útoku poškozeno několik okolních budov.

 V jednom případě v Doněcké oblasti zemřeli nejméně tři lidé, když vlna výbuchu, která zničila základnu, zasáhla sousední obytnou budovu.

V jedné škole, která sloužila jako základna ukrajinských sil na střední Ukrajině, velitel uvedl, že školy a školky po celé Ukrajině byly bombardovány, protože byly využívány jako základny. Velitel uvedl, že školy poskytovaly potřebné zázemí: sprchy, několik toalet, velké kuchyně, jídelny, sklepy a pokoje. Řekl, že invaze znamenala, že armáda musela rychle ubytovat masy nových rekrutů.

Reportéři Guardianu se také setkali se třemi případy prázdných škol, které byly po válce znovu využity pro civilní účely, například škola v Charkovské oblasti, která je nyní využívána jako centrum humanitární pomoci, a škola v Kyjevě, v níž jsou ubytováni lidé vysídlení válkou.

Amnesty uznává, že mezinárodní humanitární právo nezakazuje stranám, aby se opíraly o školy, které nejsou v provozu, ale zpráva zdůrazňuje, že "vojenské síly mají povinnost vyhnout se využívání škol, které jsou v blízkosti domů nebo bytových domů plných civilistů ..., pokud neexistuje naléhavá vojenská potřeba".


Zdroj v angličtině ZDE
 

-2
Vytisknout
6360

Diskuse

Obsah vydání | 16. 8. 2022