PPF jako vepřová (česká klasika)

18. 11. 2020 / Albín Sybera

čas čtení 2 minuty

PPF se z digitálního trhu v Česku daří dělat něco jako RaJ. Nejen, že fakticky jsou jednotlivé restaurace a jídelny závislé na celorepublikové infrastruktuře CETINu. V případě aukce kmitočtů na 5G je situace podobná tomu, jako když dnes přijdete do průměrné české hospody a chcete si vybrat něco k jídlu.


Z menu se na vás smějí popisky pěti, možná i sedmi jídel, ale při bližším ohledání zjistíte, že se ve všech případech jedná o vepřové. Můžete si tak vybrat, zda si dáte guláš (vepřový), anebo řízek (vepřový). Na výběr je taky vepřová klobása, anebo svíčková s vepřovou. Progresivní, vegetariáni a podobní „radikálové“ si pak mohou dát obalovaný sýr smažený na vepřovém sádle.

Obdobně když Český telekomunikační úřad (ČTÚ) zveřejnil výsledky z průběhu dlouho utajované aukce na 5G kmitočty, tak se v novém menu objevila téměř výhradně vepřová, tedy stávají silná trojka operátorů O2 (PPF), T-Mobile a Vodafone, kteří využívají infrastrukturu CETINu (PPF).

Novinkou v menu pak je Nordic Telecom a CentroNet. Při bližším ohledání najdeme za CentroNetem společnost Kaprain blízkého spolupracovníka Petra Kellnera a PPF Karla Pražáka. Ten se kromě sportu věnuje především sbírání společností, které nerozdýchaly obchodní styky s PPF a dostaly se do insolvence jako například bývalý vlastník dopravního a obchodního centra Mercury v Českých Budějovicích Petr Toušek.

Podobně i zakladatel Nordic Investors, kam patří Nordic Telecom, Tomáš Otruba sbíral zkušenosti především jako právník BBH u případů jako Sazka, kde byla PPF skupina jedním z klíčových věřitelů.

Není proto divu, že jednou z ústředních postav, která považuje aukci 5G kmitočtů za úspěch, je superministr Havlíček. Sám zblízka poznal průběh insolvenčního řízení, tedy institutu, který udržuje český RaJ v chodu.



0
Vytisknout
11020

Diskuse

Obsah vydání | 24. 11. 2020