Průběžné zpravodajství:

Nekompetentní britský premiér znovu v karanténě

17. 11. 2020

čas čtení 7 minut
MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Za pondělí 16. 11. je registrováno 5406 nových nákaz. Testování v ČR však radikálně klesá, přitom pouze rozsáhlé testování, trasování, karanténa a pomoc lidem v karanténě je jedinou možností jak zvládnout pandemii.  Celkem registrovala ČR už 465 523 nákaz, tedy už téměř půl milionu. Zemřelo 6416 osob, od včerejška dalších 208. To jsou otřesná čísla, v Británii by to bylo podle počtu obyvatel 1372 denních mrtvých, přitom v Británii zemřelo za posledních 24 hodin 213 osob, a země to považuje za šokující. V nemocnici je v ČR  6592 lidí.  Údaje MZČR o tzv., "vyléčených" jsou pochybné, protože neregistrují tzv. "dlouhý covid", který prý postihuje 10 až 20 procent osob, kteří prošli covidem.


- V Aténách došlo k potyčkám mezi policií a levicovými aktivisty, kteří chtěli vzpomenout 47. výročí povstání na aténské polytechnice proti tedhejší řecké vojenské vládě. Shromáždění je kvůli pandemii zakázáno. Nejméně dvě osoby byly zraněny a desítky byly zatčeny. Stoupenci komunistické strany obvinili policii, že použila slzného plynu a ochromujících granátů, aby jim zabránila v oslavě výročí. Ředitel oddělení intenzivní péče v Soluni, těžce postižené pandemií, informoval, že "lidé u nás umírají každou půlhodinu".

- Írán zaznamenal v úterý rekordní počet denních nákaz, 13 352. Počet úmrtí za posledních 24 hodin dosáhl 482.

- Pfizer zahajuje zkušební distribuci své vakcíny ve čtyřech amerických státech, Rhode Island, Texas, Nové Mexiko a Tennessee. Firma zvolila tyto čtyři státy kvůli jejich rozdílné velikosti, kvůli diverzitě obyvatelstva a imunizační infrastruktuře.

- V Belgii se bude očkovat proti koronaviru zadarmo. Zpřístupní ji asi 70 procentům obyvatelstva.

- Filadelfie zakázala jakákoliv shromáždění v místnostech, ať soukromá či veřejná, jakékoliv velikosti.


 - Americká biotechnologická firma Moderna oznámila, že její vakcína proti koronaviru je účinná v 94,5 procentech případů. Výhoda oproti vakcíně firmy Pfizer je, že se vakcína nemusí skladovat při teplotě -75 stupňů Celsia, stačí normální teplota ledničky od 2 do 8 stupňů Celsia. Podobně jako vakcína firmy P/Pfizer, i vakcína firmy Moderna používá genetického materiálu zvaného mRNA, v reakci na nějž imunitní buňky organismu blokují háček bílkoviny, jímž se virus dostává do buněk. Vakcína firmy Moderna je ale drahá, stojí 1140-1350 Kč, vakcína firmy Astra Zeneca a Oxford University pro srovnání stojí 90 Kč, vakcína firem Johnson and Johnson/Sanofi/GSK 320 Kč. a vakcína firmy Pfizer 900 Kč. ZDE 

- Biden: Bez Trumpovy spolupráce zemře víc lidí. Ve svém projevu v pondělí odpoledne varoval nově zvolený americký prezident Joe Biden, že pokud nebude Trumpova odcházející vláda s jeho týmem spolupracovat na boji proti pandemii, zemře více lidí. "Pokud budeme muset čekat do 20. ledna, než budeme moci začít plánovat, zdrží nás to šest týdnů," řekl Biden.

- Švédsko omezí veřejná shromáždění na 8 lidí. "Zavádíme novou normu pro celou společnost," řekl premiér Stefan Lofven. "Nechoďte do fitek, nechoďte do knihoven, nepořádejte večeře. Zrušte to." Švédsko dosud registruje 177 355 nákaz a 6164 úmrtí. Je to několikrát více než ostatní skandinávské země. Infekce nyní ve Švédsku dále stoupá, premiér se vyjádřil, že je to proto, že Švédové už karanténní opatření nedodržují tak pečlivě jako na jaře.

- Vysoce patogenní verze ptačí chřipky byla nalezena v obchodě s domácím ptactvem a zvířectvem na Korsice. Dánsko vyvraždilo 25 000 kuřat poté, co objevilo na jedné farmě ptačí chřipku H5N8.

- Boris Johnson, poté, co v pátek vyrazil z práce svého hlavního poradce, psychopatického agresivního maniaka Dominica Cummingse a jeho kumpána Lee Caina, nikoliv pro jejich nepřijatelné chování za mnoho měsíců, ale proto, že "urazili jeho milenku",  se prý chystal v nadcházejícím týdnu "zahájit novou éru své vlády". (Přání je tu otcem myšlenky, protože Johnson je zosobněním lenosti, lhavosti a nekompetentnosti a ničeho takového není schopen.) K ničemu takovému nedojde, protože se Johnson znovu musel uchýlit do koronavirové karantény. Ve čtvrtek se totiž setkal s nakaženým poslancem. Nedodržovali dvoumetrový odstup a neměli roušky.

- Moskva zaznamenala největší denní nárůst nákaz. V pondělí Rusko registrovalo 22 778 nových infekcí, Moskva z toho 6360. Celkem je v Rusku registrováno 1 948 603 nákaz. Za posledních 24 hodin zemřelo v Rusku 303 osob, celkový počet mrtvých je v Rusku 33 489.

- Bílý dům je pod rostoucím tlakem, aby dovolil zahájení rozhovorů o předání moci uprostřed děsivého nárůstu koronavirových infekcí, v jejich důsledku se americké zdravotnictví dostává na hranici kolapsu. Trump se v neděli vzdal hlavní části své žaloby, jejímž prostřednictvím chtěl zablokovat certifikaci volebních výsledků v Pennsylvánii.

- Spojené státy zaznamenaly za jediný týden další milion nákaz a nyní počet nákaz v USA dosahuje 11 milionů. V USA dosud zemřelo 246 000 osob. Globální počet nákaz je 54 milionů a globální počet úmrtí je 1,3 milionu osob.


- V Číně v říjnu dále pokračovalo maloobchodní hospodářské oživení.

- Severokorejský diktátor Kim Jong Un nařídil zpřísnění státního protikoronavirového nouzového stavu. V KLDR bylo koncem října prý nakaženo 6173 osob.

- Rakousko bude následovat Slovensko a otestuje celé svě obyvatelstvo, aby mohlo zrušit lockdown před Vánoci, řekl Sebastian Kurz.

- Spojené státy zaznamenaly v sobotu 166 000 nových denních nákaz. Je to už po dvanácté, co počet denních nákaz překročil 100 000. V pátek to bylo 184 000 denních nákaz.

- Uğur Şahin, turecký vědec, jehož německá firma vyvinula účinnou vakcínu proti koronaviru, vyjádřil přesvědčení, že by vakcína měla zabránit polovině nákaz. Vakcína dokáže zabránit až 90 procentům nakažených, aby onemocněli. Zabránění přenosu nákazy zřejmě nebude tak vysoké, ale pravděpodobně bude podle  Şahina asi 50 procent. Na testech účinnosti vakcíny se dál pracuje.

- Británie v neděli registrovala 24 962 nových denních nákaz.

- Itálie registrovala v neděli 546 úmrtí.

- Íránský prezident Hassan Rouhani v neděli vyhlásil "všeobecnou mobilizaci národa a vlády" poté, co zdravotní orgány oznámily nejvyšší počet denních nákaz v zemi.-

- Indie bude dopravovat lékaře z jiných částí země do hlavního města Nové Dillí ve snaze zvládnout tamější ohnisko epidemie.

- Francie v neděli registrovala 302 úmrtí a 27 228 nových nákaz.

- Světová zdravotnická organizace registrovala v sobotu 660 000 nových denních nákaz. V pátek to bylo 645 410 denních nákaz.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
8568

Diskuse

Obsah vydání | 24. 11. 2020