Macao: rozšiřování projektu nepodmíněného základního příjmu

19. 11. 2020 / Markéta Minářová

čas čtení 4 minuty

Letošní rok patří diskuzím nad nepodmíněným základním příjmem, který budí stále více pozornosti, přestože o něm zatím většina lidí, včetně politiků, nemá dostatek informací. Pojďme si tedy jeho smysl více přiblížit na jednom příkladu a zjistit, co od něj můžeme očekávat. Na celém světě byl nepodmíněný základní příjem již experimentálně zaveden v mnoha podobách. V různých zemích ho nazývají různým způsobem, ale vždy se jedná o jeden a týž cíl: pomoci lidem zlepšit jejich životní a sociální podmínky. Jedním takovým místem je i Macao, kde na jednom čtverečním kilometru žije přes dvacet tisíc lidí a základní příjem je zde používán k přerozdělování herních příjmů v oblasti, která se nazývá „Vegas Číny“.

Již od roku 2008 rozděluje každoročně Macao finanční prostředky všem obyvatelům, a to jako součást regionálního systému Wealth Partaking Scheme (WPS). Lidé s trvalým pobytem obdrželi 5 000 pataca (neboli MOP) ročně (cca 630 USD), a 3 000 MOP (cca 400 USD) bylo poskytnuto nerezidentům.

V roce 2017 dokonce schválila vláda zvláštního správního regionu v Macau program s názvem Wealth Partaking Scheme 2017, podle něhož mají místní obyvatelé s trvalým pobytem nárok na roční bezpodmínečný základní příjem ve výši 9 000 MOP (cca 1 128 USD). V roce 2018 tato částka byla zvednuta na 10 000 MOP pro místní s trvalým pobytem a na 6 000 MOP pro nerezidenty, přičemž osoby, které v Macau nemají trvalé bydliště, pobírají 5 400 MOP (cca 672 USD). Od roku 2008 poskytuje vláda v Macau svým státním občanům roční státní bonus. Celkový rozpočet na WPS 2017 je 6 080 milionů MOP, což je přibližně 757 milionů USD. V roce 2018 tato částka byla zvednuta na 10 000 MOP pro místní s trvalým pobytem a na 6 000 MOP pro nerezidenty.

Základní příjem je u seniorů, státních zaměstnanců a lidí pobírající starobní důchod zajištěn bankovním převodem. Většině ze zbytku populace je finanční pomoc udělována šekem zaslaným poštou. Příjemcům WPS mladším 18 let je šek vložen na účet příjemce nebo na účet jednoho z jejich rodičů.

Jeden z důvodů, proč byl v Macau zaveden WPS 2017, byl devastující hurikán Hato, který udeřil v této oblasti v srpnu 2017. To vyvolalo velké sociální nepokoje a WPS měl být způsob jak zmírnit nespokojenost veřejnosti a zastavit rozsáhlé demonstrace. Druhý důvod, proč byl v této oblasti zaveden základní příjem, bylo setření ekonomických nerovností mezi místními obyvateli.

Samozřejmě lze říci, že Česká republika nemá tak velký příjem z herního průmyslu jako Macao. To je sice pravda, ale na druhé straně má Česko velké příjmy z mnoha dalších oblastí ekonomiky, které nemá Macao. Zatímco Macao je jednostranně zaměřené, v porovnání s ním má Česká republika, podobně jako například většina zemí EU, podstatně zdravěji diverzifikovanou ekonomiku.

Nepodmíněný základní příjem může mít mnoho podob. Jak vidíme na příkladu Macaa, v roce 2008 byl takový projekt zaveden a postupně se aktualizoval. Při katastrofě v podobě hurikánu došlo k navýšení a ke speciálnímu programu WPS 2017, který měl za úkol pomoci lidem v nouzi a zabránit chaosu. Z tohoto přístupu by si mohly vzít příklad i jiné státy, které byly zasaženi krizí a nyní hledají způsob, jak pomoci lidem před osobním krachem, například v současné pandemické situaci.

____________

Celoroční informační, diskusní a petiční iniciativa evropských občanů za nepodmíněný základní příjem byla zahájena 25. září 2020 ve všech zemích Evropské unie. Podobné aktivity nyní probíhají také v Norsku, Švýcarsku a dalších evropských zemích. Petici za zavedení nepodmíněného základního příjmu můžete podepsat na webové stránce zde: Podepsat ECI-UBI 2020 (European Citizens' Initiative - Universal Basic Income). Více o nepodmíněném základním příjmu se můžete dozvědět v článcích a rozhovorech v Britských listech zdezde, zde a zde nebo na Novinkách zde.

 

Autorka je doktorandkou na Univerzitě Karlově

 

 

0
Vytisknout
7012

Diskuse

Obsah vydání | 24. 11. 2020