Trumpova kampaň přerušila styky s právničkou Sidney Powellovou po jejích bizarních tvrzeních

23. 11. 2020

čas čtení 2 minuty
 

Powellová vážně tvrdila, že "podvodné" hlasovací software ve státě Georgia bylo zkonstruováno na příkaz dávno zemřelého venezuelského prezidenta Huga Chaveze.

Právnický tým Trumpovy volební kampaně se distancoval od právničky Sidney Powellové poté, co začala na veřejnosti šířit četné konspirační teorie. Přitom ji ještě minulý týden Trump mnohomluvně chválil.

 
Prohlášení o tom, že se Trumpův tým distancoje od Powellové, naznačuje chaos v tomto týmu právníků poté, co tým prohrál ve svém úsilí změnit výsledek amerických prezidentských voleb z 3. listopadu dosud všechny podané žaloby. Jan Moláček z Deníku N konstatuje v pondělí na Facebooku, že je povzbuzující, že americké soudnictví je pevné a jak se zdá, schopné odolat Trumpovým pokusům zlikvidovat americkou demokracii. Srovnejme to s tím, jak neefektivně se postavilo české soudnictví k Babišově případu Čapí hnízdo, dodává Moláček.

V pátek večer spektakulárně vyhodil Matthew Brann, republikánský soudce v Pennsylvánii, žalobu Trumpovy kampaně, která požadovaal, aby soud zrušil platnost téměř 7 milionů odevzdaných volebních lístků.

"Tento požadavek, jak Frankensteinovo mostrum, byl náhodně spíchnut ze dvou samostatných teorií a pokusil se vyhnout se precedentu kontroly," napsal soudce zdrcující verdikt. Trumpova kampaň se v neděli večer odvolala.

Podobné žaloby selhale v Georgii, v Michiganu a v Arizoně. Jejich cílem bylo zabránit těmto státům, aby volební výsledky certifikovaly.

Prohlášení o tom, že se Trumpova kampaň distancuje od Powellové, je nejnovějším signálem skepse vůči jejím postojům i v konzervativních kruzích. I moderátor Fox News Tucker Carlson uvedl v televizi minulý týden, že požádal Powellovou o důkazy pro její tvrzení, ale že žádné neposkytla.

Powellová ve čtvrtek lživě tvrdila na tiskové konferenci, že server zaznamenávající důkazy o neregulérnosti amerických voleb je v Německu, že hlasovací software bylo pozměněno ve státě Georgia, aby podvádělo, na příkaz zemřelého venezuelského prezidenta Huga Chavéze a že hlasy pro Trumpa byly zřejmě proměněny v hlasy pro Bidena.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
6246

Diskuse

Obsah vydání | 26. 11. 2020