Zástupce ruské státní společnosti Rosatom lže na Seznam Zprávy o politickém napojení na Kreml

23. 11. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty
Dostavba jaderné elektrárny v Dukovanech je zásadním tématem posledních měsíců, byť je překryté epidemií koronaviru. Skupina senátorů přijala před pár dny usnesení, které apeluje na vládu, aby s ohledem na bezpečnostní zájmy ČR vyřadila z připravovaného tendru státní společnosti Ruska a Číny. Důvodem je obava z toho, že participace těchto firem na výstavbě důležitého energetického článku může umožnit státům s autoritářským či totalitním vedením jednodušeji intervenovat do českých zájmů. Tuto senátorskou iniciativu zmiňuje i úvod rozhovoru se zástupcem ruské státní společnosti Rosatom, který vyšel na zpravodajském serveru Seznam Zprávy. V samotném rozhovoru se ale otázky, které se týkají skutečných rizik zapojení takové společnosti, nevyskytují.

Současný postoj české vlády v výběrovému řízení, velmi pravděpodobně ovlivněný postojem státní společnosti ČEZ, je takový, že výběrové řízení má být otevřeno pro všechny, přičemž i později lze některé uchazeče z tendru vyřadit. I to je součástí rozhovoru, v němž zástupce Rosatom připouští riziko, které na sebe společnost bere. Jinak jde ale o netknutou obhajobu faktu, že se ruská státní společnost o tuto zakázku vážně uchází. 

Celý rozhovor působí jako vytvoření prostoru pro nivelizaci možných bezpečnostních rizik.

V rozhovoru například nepadla otázka na nelegitimní lobbing a poskytování informací společnosti Rosatom, jak k tomu došlo v případě  bývalého ředitele jaderné eletrárny v Dukovanech a svého času poradce na Ministerstvu průmysl a obchodu Františka Hezoučkého, nebo v letošním roce při vynášení informací přímo z ČEZ.

Nepadla otázka na to, jak se může společnost Rosatom ucházet o zakázku s vysokými bezpečnostními riziky, je-li zároveň nejvyšší představitel na sankčním seznamu EU.

V rozhovoru nepadla žádná otázka otázka na utajované detaily maďarského projektu Paks 2, včetně financování dostavby a možných finančních závazků Maďarska vůči Rusku.

V rozhovoru je naopak (bez korekce či dalšího dotazu) ponechána následující výpověď zástupce společnosti: „Rosatom je mezinárodní společnost, která pracuje mimo politický kontext.“ Rosatom je státní agentura. Ve vedení má permanentně post “pro výkon státní moci”, která určuje rozpočet Rosatomu. Takový post nutně zastává člověk napojený na rusky stát. Tvrzení, že státní společnost Rosatom "pracuje mimo politický kontext", je v rozhovoru nereflektovaná lež, podporující zájmy společnosti, která je řízena v souladu se zájmy autoritářského vedení Ruské federace.

0
Vytisknout
9871

Diskuse

Obsah vydání | 26. 11. 2020