Průběžné zpravodajství

WHO: Virus se více šíří vzduchem

8. 7. 2020

čas čtení 6 minut
- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  8.7.  bylo v ČR registrováno   12685   nakažených (registrovaný nárůst za posledních 24 hodin  je 119 nových nákaz), v nemocnici bylo 133 osob a údajně celkem zemřelo 351 osob. (Netušíme, jak je možné, že MZČR počet úmrtí v posledních dnech snižoval!)   Potíž je, že v ČR se systematicky netestuje a netrasuje, ani v Karviné, postižené novou vlnou epidemie, takže těžko říct, jak je tomu ve skutečnosti s nákazou. Číslo R  je  v ČR nyní  0.8. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.


- Světová zdravotnická organizace přiznala, že existují nové důkazy, že se koronavirus šíří vzduchem více, než se dosud usuzovalo. Den poté, co skupina vědců poukázala na to, že WHO podceňuje riziko šíření koronaviru vzduchem, konstatovala vysoká činitelka Světové zdravotnické organizace, že "přicházejí důkazy", že se koronavirus skutečně více šíří vzduchem, ale že to není definitivní. Benedetta Allegranzi zdůraznila v úterý v Ženevě, že "Možnost šíření koronaviru vzduchem na veřejnosti, především za velmi specifických podmínek, v přeplněných, uzavřených, špatně odvzdušněných prostorách, nelze vyloučit. Avšak je nutno tyto důkazy shromáždit a interpretovat, a ny to i nadále podporujeme." Světová zdravotnická organizace dosud konstatovala, že se koronavirus šíří především kapénkami vystřelujícími z nosu a z úst nakažené osoby, které rychle padají na zem. Avšak v otevřeném dopise Světové zdravotnické organizaci konstatovalo 239 vědců z 32 zemí, že se nákaza šíří i částicemi koronaviru, které volně plují vzduchem. Vědci chtějí aby WHO v tomto smyslu aktualizovala svá doporučení. José Jimenez, chemik z University of Colorado  poukázal na to, že historicky existuje zuřivý odpor mezi lékaři vůči představě, že by se infekce šířily aerosolem ve vzduchu. Obávají se totiž z vyvolání paniky. "Když se lidé dovědí, že se virus šíří volně vzduchem, zdravotníci začnou odmítat chodit do nemocnic," konstatoval. "Anebo lidi skoupí všechny ty nejefektivnější masky N95 "a žádné nezbudou pro rozvojové země." ZDE 

- Lékaři zřejmě nezaznamenávají vážné a potenciálně smrtelné nemoci mozku, vyvolané koronavirem. Ty vznikají u uzdravujících se pacientů a u pacientů, kteří měli lehký průběh onemocnění. Neurologové ve středu zveřejnili podrobnosti o více než 40 případech britských pacientů nakažených COVIDEM-19, kteří jsou postiženi komplikacemi jako zánět mozku, delirium, poškození nervové soustavy a mrtvice. V některých případech je neurologické onemocnění pacientův hlavní problém.  ZDE  



- Sedmnáctiletá Carsyn Leigh Davis z města Fort Myers na Floridě byla ve dvou letech svého věku vyléčena z rakoviny a měla drasticky potlačenou funkci imunitního systému. Rodiče ji vzali na náboženské shromáždění 100 dětí bez roušek. Nakazila se koronavirem a zemřela. Rodiče jí dávali hydrochlorochin, nefunkční lék proti koronaviru, doporučovaný Trumpem, který její zdravotní stav zhoršil. Carsyn je dosud na Floridě nejmladší obětí koronaviru. Do úterka Florida registrovala více než 206 000 nákaz a 3880 úmrtí. ZDE 

 

- Spojené státy oficiálně oznámily, že příští rok odejdou ze Světové zdravotnické organizace. Washington obviňuje WHO, že "je příliš blízko Číně" a že "včas svět nevarovala před koronavirem". Toto rozhodnutí nemá téměř žádnou podporu od jiných zemí a Joe Biden zdůraznil, že pokud bude zvolen, USA ze Světové zdravotnické organizace neodejde.

- Počet registrovaných nákaz v USA se blíží 3 milionům. Za posledních 24 hodin došlo znovu k ostrému nárůstu nákaz v jižních a jihozápadních státech USA. Jak Kalifornie, tak Texas zaznamenaly každý v úterý více než 10 000 nových nákaz. V úterý večer bylo v USA celkem registrováno asi 2 995 000 nákaz, celkový globální počet nákaz je 11.79 milionů. V USA zemřelo na koronavirus už více než 130 000 osob.


- - Americký stát Florida je nyní jedním z epicenter koronaviru v USA, píše Washington Post. Je tam nakažen každý stý občan. Jednotky intenzivní péče v nemocnicích se zaplňují. Republikánský guvernér DeSantis vyhlásil nedávno vítězství nad koronavirem. Šéfredaktor časopisu The National Review se ptal, kdy se kritikové DeSantisovi omluví.  Dnes to vypadá o hodně jinak. Virus se šíří nejvíce v klimatizovaných místnostech. Florida denně zaznamenává 41 infekcí na 100 000 obyvatel, Arizona 55 infekcí na 100 000 obyvatel, Jižní Karolína 34 infekcí na 100 000 obyvatel, celkový průměr v USA je 15 infekcí na 100 000 obyvatel.  ZDE 

- Brazilský prezident Jair Bolsonaro byl testován pozitivně na COVID-19. "Není důvodu se bát. To je život," řekl Bolsonaro, který systematicky bagatelizuje riziko nemoci, přestože Brazílie registrovala 1,6 milionu nákaz a zemřelo tam nejméně 66 000 lidí.

- V Austrálii byl chaos na hranici mezi státy Victoria a Nový Jižní Wales. Silnice mezi oběma státy byly totiž poprvé za posledních sto let uzavřeny ve snaze izolovat vlnu epidemie v městě Melbourne.

- Izraelská šéfka pro veřejné zdraví rezignovala v protestu proti vládnímu postoji vůči koronavirové krizi uprostřed velkého nárůstu infekcí. "Úspěchy při zásahu proti první vlně nákazy byly rychle zlikvidovány rychlým otevřením ekonomiky, konstatovala Siegal Sadetzki.

- Afrika má nyní více než půl milionu regisgrovaných infekcí. Celkový počet nákaz mezi 1,3 miliardami obyvatel Afriky je ale neznámý, protože 54 afrických zemí nemá k dispozici testy na koronavirus. Většinou se v afrických zemích testuje jen v hlavních městech, ale nákaza se nyní šíří i mimo ně. Zdravotníci v Nigérii, v Zimbabwe, v Kongu a v Sierra Leone stávkují a požadují efektivní ochranné protředky. Afrika má jen 2,2 zdravotníky na každých 1000 lidí.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE



0
Vytisknout
9308

Diskuse

Obsah vydání | 14. 7. 2020