Opravdu může mít Indie koronavirovou vakcínu v srpnu?

10. 7. 2020

čas čtení 2 minuty
Nejvyšší indická zdravotnická agentura oznámila, že by země měla mít připravenou vakcínu proti koronaviru v době oslav Dne nezávislosti 15. srpna. Experti varují, že tak krátká časová lhůta je nerealistická a nebezpečná, upozorňuje Murali Krishnan.


Minulý týden ředitel Indické rady pro zdravotnický výzkum (ICMR) Balram Bhargava nařídil 12 nemocnicím zahájit klinické testy indické kandidátní vakcíny Covaxin. Cílem je mít ji k dispozici pro veřejné použití k 15. srpnu.

Bhargavovo nařízení bylo překvapením a indická vědecká komunita zdůraznila, že mimořádně krátká lhůta je neproveditelná. Vývoj vakcíny obecně probíhá několik let.

Dokonce i zkrácená lhůta k počátku roku 2021, o níž se v některých zemích hovoří, by představovala nejrychlejší vývoj vakcíny, jaký kdy byl proveden.

Indická kandidátní vakcína Covaxin je vyvíjena farmaceutickou společností Bharat Biotech se sídlem v Hajdarábádu, ve spolupráci s Národním virologickým institutem, což je laboratoř ICMR.

První fáze klinických zkoušek, která má začít tento týden, bude zahrnovat asi 300 osob. Následující fáze přidá dalších 700.

Lhůta stanovená ICMR pro vývoj Covaxinu byla kritizována experty a vědci jako mimořádně uspěchaná.

Experti tvrdí, že i roční lhůta je mimořádně ambiciózní, pokud jde o dokončení tří fází klinických testů, studií účinnosti, vedlejších účinků a analýz protilátek.

Nejrespektovanější vědecká instituce, Indická akademie věd, v prohlášení uvedla, že lhůta stanovená ICMR vyvolala mezi Indy nerealistické naděje a očekávání.

Někteří experti interpretují nařízení ICMR jako diktát premiéra Narendry Modiho, který se snaží získat politické body během projevu ke Dni nezávislosti.

"Proč ICMR spěchá na nerealistickou lhůtu k 15. srpnu... když globální experti dávají časovou lhůtu 12 - 18 měsíců?," ptá se lídr opoziční Kongresové strany Prithviraj Chavan.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6245

Diskuse

Obsah vydání | 20. 7. 2020