Americký velvyslanec vyplísnil polské představitele za útok na média. Diplomatický incident s Německem

10. 7. 2020

čas čtení 1 minuta
Andrzej Duda a jeho personál svými útoky na média vyvolali mezinárodní diplomatický incident. Zatímco americký velvyslanec v Polsku otevřeně kritizoval stranu Právo a spravedlnost (PiS), polské ministerstvo zahraničí zdržuje příjezd nové hlavy německého velvyslanectví ve Varšavě, upozorňuje Bartosz T. Wieliński.


Arndt Freytag von Loringhoven, nově jmenovaný německý velvyslanec v Polsku, měl dorazit do Varšavy minulý týden. (Jde mj. o bývalého velvyslance v ČR, bývalý špičkový kádr NATO a bývalého ředitele služby BND se specializací na "hybridní hrozby" - pozn. BL.) Zaplnění prázdného místa na klíčovém diplomatickém postu spěchalo, původně bylo plánováno dokončit úkol před započetím německého předsednictví v Radě EU k 1. červenci.

Nový velvyslanec dosud čeká na zelenou. Důvod? Polské ministerstvo zahraničí dosud nevydalo povolení k příjezdu diplomata, tzv. agrément. "Vyřídili jsme nezbytné papírování před několika dny. Zprávy, které jsme dostali ve čtvrtek nás ujistily, že vše se dokončuje a že nový velvyslanec může dorazit do Varšavy už tento víkend," sdělil redakci Gazety Wyborczej zdroj v německé diplomacii.

V pátek nicméně tabloid Fakt vlastněný německo-švýcarsko-americkou společností publikoval článek živě líčící, jak zneuživatel dětí omilostněný prezidentem Andrzejem Dudou zneužíval svou dceru. Od té doby se ukázalo, že agrément pro Freytaga von Loringhoven je zadržováno a k jeho příjezdu do Varšavy nemůže dojít.

Vládní strana PiS zuřila. Kampaňový manažer prezidenta Dudy Adam Bielan označil německého velvyslance, aby "v této věci zakročil". Podle něj Německo zasahuje do polské prezidentské volební kampaně. Dokonce obvinil jmenovitě dopisovatele listu Die Welt ve Varšavě Philippa Fritze. Jeho zaměstnavatel a organizace Reportéři bez hranic se postavili na Fritzovu obranu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6093

Diskuse

Obsah vydání | 20. 7. 2020