ČR díky svým "nadstandardním" vztahům Číně platila, i když jí před tím poskytla dar

Kolik Čína darovala jednotlivým evropským zemím ochranných pomůcek během nástupu koronavirové krize?

9. 7. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta



Analýza - Demaskováno: Pomoc Číny Evropě během koronavirové krize (Masks Off: Chinese Coronavirus Assistance in Europe), kterou vypracovala Alliance for Securing Democracy and Asia Program za podpory German Marshall Fund, ukazuje na datech dostupných z veřejných zdrojů, kterým zemím Čína darovala během března dubna 2020 zdravotnickou pomoc ve formě ochranných potřeb nebo přímé zdravotnické asistence.

Analýza pracuje s daty o darech velkých čínských firem, nepokrývá dary menších společností, nelze ji tedy brát jako vyčerpávající. Přesto z ní lze velmi dobře odvodit hlavní toky pomoci z Číny ve formě darů.

Je velmi zajímavé, že Česko a Slovensko mezi zeměmi, které získaly takovou pomoc, vůbec nefigurují. V rámci EU jde společně s Chorvatskem o jediné země, které darovanou pomoc z Číny, kterou lze z veřejných zdrojů zachytit, neobdržely.

Během té doby však v ČR probíhala kampaň lidí z okolí současného prezidenta Zemana, kteří se snažili sami sebe prezentovat jako zachránce české společnosti. Tento narativ odpovídá propagandě totalitní Číny o tom, kterak pomáhá během koronavirové krize světu.

Lidé z okolí prezidenta Zemana se dlouhodobě snaží předstírat, že Česko udržuje s Čínou nadstandardní vztahy a že Čína bude v ČR investovat. Ve skutečnosti jsou čínské investice naprosto mizivé, mnohem menší než investice Tchaj-wanu.

0
Vytisknout
8808

Diskuse

Obsah vydání | 15. 7. 2020