Čína zatkla profesora, který kritizoval prezidenta kvůli koronaviru

8. 7. 2020

čas čtení 1 minuta
Čínské úřady zatkly profesora práv, který publikoval esej kritizující prezidenta Si Ťin-pchinga kvůli koronaviru a obviňující jej z "tyranského" vládnutí. Uvedli to profesorovi přátelé a kolegové.


Sü Čang-žun patřil k nečetným otevřeným kritikům vlády v rámci silně cenzurovaných akademických kruhů. Odvedli jej z domu na předměstí Pekingu v pondělí ráno. Eskortu tvořilo přes dvacet policistů, uvedl jeden z jeho přátel pod podmínkou anonymity.

Podle textové zprávy šířené mezi Süovými přáteli policie také prohledala jeho dům a zabavila počítač.

Profesor v únoru publikoval esej s názvem Virální poplach - když hněv překonává strach, který viní vládní kulturu zastírání a cenzury propagovanou prezidentem z rozšíření koronaviru v Číně, kde první případy onemocnění byly hlášeny v prosinci 2019, než se nemoc globálně rozšířila.

"Příčinou všech těchto lží je nakonec osa a spiknutí kolem něho," napsal profesor v eseji, který se objevil na zahraničních webech. Dodával, že chaos v provincii Chu-pej odráží systémové problémy čínského státu.

"Začalo to uvalením přísného zákazu na přinášení přesných informací o viru, což pomohlo povzbudit zakrývání na všech úrovních vlády," napsal autor.

V květnu, před odloženým parlamentním zasedáním, profesor napsal článek vinící prezidenta, že snaží vrátit Čínu ke kulturní revoluci.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6247

Diskuse

Obsah vydání | 14. 7. 2020