Independent: Novináři - i řadoví občané - jsou v USA brutálně terorizováni policií

11. 7. 2020

čas čtení 1 minuta
Toto je titulní strana sobotního britského deníku Independent. Jeho hlavní reportér v USA Andrew Buncombe byl zatčen, když sledoval demonstrace v americkém městě Seattle. Stál na pokraji parku, vyčištěného od demonstrantů policií, který byl uzavřen policejní páskou. Stál mimo tuto pásku, sám. Policista mu nařídil, aby odešel, Buncome mu ukázal svůj oficiální novinářský průkaz a vysvětlil mu, že má právo tam být. Byl brutálně zatčen, spoután, uzamčen do želez a držen bez sociálního distancování v přecpaných celách. V dlouhém článku v deníku Independent líčí otřesnou situaci v amerických věznicích, kde jsou terorizovány tisíce lidí bez jakékoliv pomoci. "Já jsem v pořádku, jsem středostavovský novinář, běloch, Angličan, za něhož se postaví instituce s mocnými právníky. Ale co všichni ti ostatní, jimž nikdo nepomůže? Co všichni ti věznění bezdomovci?"

Buncome byl obžalován z trestného činu, že se "nerozešel". (Stál u policejní pásky sám.) Bude mít v USA soudní proces. Byl propuštěn z policejní vazby po deseti hodinách.

Solidaritu - s odkazem na text děsivého  Buncombova článku - vyjádřil i hlavní reportér televize BBC v USA John Sopel, viz níže:


 Toto je děsivé, znepokojující a deprimující. Abstraktně vzato, nemohu uvěřit, že se tohle tady děje, v zemi, která je mým domovem už šest let. Ale ve skutečnosti, samozřejmě, mohu uvěřit:





Rozhovor s Andrewem Buncomem v Channel 4 News o tomto zatčení v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8606

Diskuse

Obsah vydání | 21. 7. 2020