Jak komunistická diktatura zničila levici

21. 11. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Jedno z nejodpornějších dědictví komunistických diktatur je naprosté zdeformování politické levice. Ty režimy se chápaly jako levicové, sociální, ačkoli ožebračovaly právě i dělníky. A ačkoli levice je tradičně antiautoritářská, komunisté za levici vydávali diktaturu, která odmítla svobodné odborové organizace, aby dělníci, v jejichž jménu komunisté vládli, nemohli na vládu vznášet své požadavky a vynucovat si je.

Na íránské mizérii se značnou měrou podepisuje také Trumpova vláda

21. 11. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Jestliže je na místě nekompromisní odsudek represálií íránských bezpečnostních složek, které během protivládních protestů usmrtily více než sto osob (Al Džazíra naopak informuje o šesti zabitých civilistech a pěti vládních ozbrojencích), je jako obvykle zapotřebí reflektovat širší okolnosti. Nikdo samozřejmě nezpochybňuje totalitní podstatu klerikálního režimu, ani fakt, že se s obyčejnými Íránci nikterak nemazlí, avšak destabilizační vnější vlivy nejsou pouhou chimérou vousatých ajatolláhů. Střílení do demonstrantů, jejich bití a věznění přirozeně nemůže ospravedlnit vůbec nic. O tom není pochyb. Jenže nepokoje v perské velmoci názorně ilustrují mizérií, již do značné míry způsobila politika maximálního tlaku Trumpova Bílého domu.

Rozhovor Britských listů 246. O deziluzi z vývoje po roce 1989

15. 11. 2019

čas čtení < 1 minuta



Mohl být vývoj v České republice za posledních třicet let jiný, když lidi neměli osobní, individuální zkušenost, jak moderní demokratická společnost funguje? O tom a o stavu dnešní české společnosti po třiceti letech hovoří Bohumil Kartous s pamětníkem Janem Čulíkem. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 15. listopadu 2019.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Dnešní úroveň britské Konzervativní strany: "Protestovat proti lhaní politiků je levicové!"

21. 11. 2019

čas čtení 13 minut

Produkční televizního zpravodajství Channel 4 News Ben de Pear: Interviewovaný člen Johnsonovy vlády Michael Gove a Konzervativní strana si stěžovali na tento rozhovor s otevřenými i skrytými hrozbami...

Kam se to posunuje dnešní britská politika.... (JČ)





Ciaran Jenkins, reportér, Channel 4 News: Budeme hovořit o brexitu, ale nejprve: hodláte se omluvit za to, že Konzervativní strana předstírala, že je službou FactCheck, ověřující fakta, a tak oklamala voliče. Jste ochoten slíbit, že to neuděláte znovu?

Michael Gove, člen Johnsonovy vlády: Ne. Myslím, že je naprosto správné, že poskytujeme faktografickou opravu toho, co Jeremy Corbyn říkal v té debatě. Byla tam celá řada věcí, které pak Corbyn říkal, které prostě nebyly pravda. Takže jsme na to upozorňovali. Říkal chybné věci o naší strategii vůči britskému státnímu zdravotnictví, a je zásadně důležité, aby on byl pohnán k odpovědnosti za svá politická selhání, zejména za to, že není schopen říci, jak on sám bude hlasovat v novém referendu o brexitu, které tak intenzivně chce uspořádat. Nechce říct, zda by v tom druhém referendu podpořil brexit nebo by byl proti brexitu.

Ciaran Jenkins:
Takže vy nevylučujete, že to uděláte znovu.

Británie: Další podvod Konzervativní strany

21. 11. 2019

čas čtení < 1 minuta



Britská Konzervativní strana založila internetovou stránku, která předstírá, že je stránkou volebního manifestu Labouristické strany, má URL labourmanifesto.co.uk. Udělala to tři dny poté, co jí Twitter pohrozil, že zruší účet tiskového úřadu Konzervativní strany, který byl po dobu pondělní televizní debaty Johnson-Corbyn přejmenován na údajkně nadstranické stránky "factcheckUK". 

Oficiální twitterový účet Konzervativní strany zveřejnil odkaz na tyto stránky, na nichž je fotografie zmateného Jeremyho Corbyna a URL Labourmanifesto.co.uk. Stránka má červenou barvu Labouristické strany a tvrdí: Volební manifest labouristů 2019: Žádný plán pro brexit. Vyšší daně. Dvě další referenda." 

Konzervativci si zaplatili reklamu na Googlu, která způsobuje, že uživatelé internetu jsou směrováni na tyto stránky, pokud dají do vyhledávače "Labour". 

I když se na stránce uvádí, že je to stránka Konzervativní strany, stala se terčem ostré kritiky na sociálních sítích. 

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Má jít Milion chvilek pro demokracii do politiky?

21. 11. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 4 minuty

I slavný Timothy Garton Ash říká, že ano - že mají přijmout plnou odpovědnost za budoucnost země, přetvořit se v politickou sílu a kandidovat. Chcete něco změnit? Tak kandidujte!

Dovolím si věhlasnému politologovi oponovat. Ovlivňovat veřejnou sféru lze jak z politiky, tak i z prostoru mimo ni. Z politiky to jistě jde lépe, ale jsou věci, ke kterým je jako stvořené právě hnutí stojící mimo politiku. Zatímco politika je uplatňování moci, mimopolitické aktivity představují například kultivaci společnosti, veřejného prostoru, hlídání demokracie, diskuse z občanských, nikoli politických pozic.

30549

Pozvánka

No Future – diskuze o budoucnosti vzdělávání

21. 11. 2019

čas čtení < 1 minuta

Při příležitosti vydání knihy Boba Kartouse „No Future? Vezeme děti na parním stroji do virtuální reality?“ vás zveme na diskuzi o budoucnosti vzdělávání.

Má společnost budoucnost? A jak k tomu může přispět výchova a vzdělávání? Jsme schopni vychovávat a vzdělávat pro budoucnost, nebo zůstáváme v zajetí minulosti? Přijďme o tom diskutovat.

Problém tkví v nízkých mzdách

21. 11. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Nechce se mně tomu ani věřit. Rozdíl mezi délkou dožití u osob s nízkým a vysokým vzděláním je u nás 14 let - podobnou hodnotu mají i další země V4, ale například v Kanadě jen tři roky, Izrael čtyři, Rakousko pět let. Zdroj dat a metodika je níže (Je to z loňska, upozornil Jan Rovenský, díky).

Kam s ním?

21. 11. 2019 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 4 minuty

Naše vláda se pere s „odpadářskou“ legislativou. Vůbec jí ten boj nezávidím. Nejvíc se zřejmě zadrhla o problematiku komunálních odpadů (KO - terminologie v katalogu – třeba zde). Je pravda, že stávající předpisy vykazují prostoročasové trhliny, ať už v návaznosti na místní praxi nebo legislativu EU. Novelizační snaha je tak určitě na místě. Z informací, které jsou dostupné, se ale zdá, že návrhy neřeší dvě zcela základní otázky.

Občanské hnutí Rebelie proti vyhynutí pořádá protestní happening v obchodním centru Stromovka

21. 11. 2019

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Aktivisté hnutí Extinction Rebellion (XR – Rebelie proti vyhynutí) pořádají ve čtvrtek 21. 11. 2019 v 18.00 hodin v obchodním centru Stromovka v Praze 7 protestní happening.

Bude se jednat o nenásilnou protestní akci v prostorách obchodního centra, v němž budou aktivisté „nakupovat“ převlečeni do odpadkových pytlů.

Groteskní formou se snaží upozornit na negativní vliv konzumerismu na životní prostředí, na surovinovou a energetickou náročnost průmyslu fast fashion a fast food a jejich dopad na biodiverzitu, na souvislosti spotřební elektroniky a válek o suroviny a na neetické chování kosmetického průmyslu vůči zvířatům.

29864

ČR boduje v udržitelném rozvoji, v Evropě jsme na 8. místě

21. 11. 2019

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva Ministerstva životního prostředí ČR 



Srovnání států Evropské unie v rámci Evropské zprávy o udržitelném rozvoji (Europe Sustainable Development Report) ukazuje, že Česká republika zůstává na špici i ve srovnání s nejrozvinutějšími státy světa. Česká republika je v tomto srovnání nejen první mezi zeměmi střední a východní Evropy, ale zanechala za sebou také některé původní země Evropské unie, například Velkou Británii, Belgii nebo Nizozemí.

Analýza: Válka proti teroru si vyžádala více než 800 tisíc přímých obětí

21. 11. 2019

čas čtení < 1 minuta

Nový výzkum Costs of War Project at Brown University přichází s aktualizovanými údaji týkajícími se takzvané války proti teroru, kterou po islamistických útocích z 11. září 2001 zahájila administrativa George W. Bushe.

Spojené státy za válečné operace utratily zhruba 6,4 bilionu dolarů. V těchto válkách bylo zabito 801 tisíc lidí. Výzkumníci se ale domnívají, že o život přišlo mnohem více osob, jsou-li započítána i nepřímá úmrtí.

Profesor David Vine na webových stránkách amerického deníku The Hill píše, že skutečný počet obětí americké války proti teroru, tedy těch, kdo zahynuli ve válečných konfliktech v Afghánistánu, Iráku, Sýrii, Pákistánu a Jemenu, pravděpodobně dosahuje 3,1 milionu nebo i více.

Zdroj v angličtině ZDE a ZDE

Jak západní dehumanizace Palestinců umožňuje Izraeli beztrestně zabíjet v Gaze

21. 11. 2019

čas čtení 2 minuty

Izraelský útok na Gazu, k němuž došlo v polovině tohoto měsíce, nebyl proveden v odvetu za provokace palestinských militantů. Vojenská eskalace se dala snadno předvídat a její inspiraci hledejme na rozhádané izraelské politické scéně. Bylo jen otázkou času, kdy k vojenskému úderu na obléhané Pásmo dojde, píše na webu middleeastmonitor.com americko-palestinský novinář Ramzy Baroud.

30548

Uplynulo 15 let od větrné smrště v Tatrách

Patnáct let nerušeného vývoje v Tiché a Koprové dolině ve Vysokých Tatrách

21. 11. 2019

čas čtení 2 minuty

Foto: Karol Kaliský

Vetrová smršť z 19. novembra 2004 na nepoznanie zmenila tvár Tatier. Silný vietor za dve hodiny doslova sfúkol 12 000 hektárov lesných porastov. Víchrica vyvracala a lámala stromy ako zápalky.. Boli to prevažne umelo vysadené smrekové monokultúry v tatranskom podhorí, ktoré nemohli odolať tak silnému náporu vetra. Ten dosahoval rýchlosť cez 150 km/h. Popadané a zlámané stromy odhalili dovtedy pred zrakmi turistov ukrytý rozsah a nevkus Mesta Vysoké Tatry, rozpínajúceho sa po území národného parku. Smršť spôsobila veľké materiálne škody a vyžiadala si aj ľudský život. Svojou intenzitou a silou šokovala milióny ľudí, niektorí sa dodnes celkom nedokázali zmieriť s predstavou že Tatry aké poznali už nikdy neuvidia, píše na Facebooku filmař a bývalý lesník Karol Kaliský.

Soudruhu Zimolo, netunelujte sociální demokracii!

20. 11. 2019 / Richard F. Vlasák

čas čtení 6 minut

Tak, jak je to? Chcete kandidovat za sociální demokracii nebo za Změnu 2020? Chcete pokračovat ve své spolupráci dál stavět chatky u Lipna nebo už konečně přiznat barvu a sdělit Jihočechům to, co už občané Vaší obce dávno vědí, že jste jenom jeden z mnoha politiků? Že Vám nejde o obyčejné lidi, ale o velká auta a bývalé missky. Vždycky jste si pletl stranu, vstupte už konečně do ODS, Martin Kuba Vás tam rád přivítá. Vám jde o to položit jedinou stranu, která se může zastat lidí práce kvůli Vašemu osobnímu prospěchu.

Gordon Sondland potvrdil Trumpův nátlak na "něco za něco"

20. 11. 2019

čas čtení 2 minuty



Čelný svědek při vyšetřování zločinů Donalda Trumpa, velvyslanec USA u Evropské unie Gordon Sondland, potvrdil, že při jednání s Ukrajinou vyžadoval Trump "něco za něco" a dodal: "Plnili jsme prezidentovy příkazy." Sondlad dodal, že byl donucen spolupracovat s Trumpovým právníkem Rudym Giulianim proti jeho vůli a kritizoval Bílý dům a ministerstvo zahraničí za to, že k věci neposkytly oficiální dokumentaci.

Sondland je bohatý hoteliér, který daroval Trumpovu inauguračnímu výboru milion dolarů. Je to svědek, který podle amerických médií nejvíce znepokojuje Bílý dům. Byl charakterizován jako jeden ze "tří přátel", které používala Trumpova vláda k tomu, aby se vyhnula normální komunikaci amerického ministerstva zahraničí s Ukrajinou.

17973

Ovce

20. 11. 2019 / Jan Sláma

čas čtení 4 minuty

Koncem roku 2012, tedy před sedmi lety, jsem se v článku Ještě k principu skromnost zamýšlel nad tím, jak je snadné s námi, lidmi vychovanými minulou i současnou společností bezostyšně manipulovat. Jednalo se tenkrát o stejnou věc jakou je nám vyhrožováno dnes.

Kupte si nový televizor nebo stávající vybavte doplňky. Když to neuděláte, máte utrum. „Pozor, doba ukončení vysílání ve stávajících frekvencích se blíží.“ „Nenechávejte to na poslední chvíli!“ „Mohli byste přijít o skvělé zážitky z nového vysílání.“

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Obamovo dědictví, aneb Irangate 2.0

20. 11. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Nově zveřejněné zpravodajské dokumenty ukazují, že kromě úplného ovládnutí sousedního Iráku se íránskému režimu za Obamovy administrativy podařilo také zpravodajsky proniknout velmi vysoko na americké ministerstvo zahraničí ZDE. Souběžně s tím přicházejí čerstvé zprávy, že lidové protesty proti drahotě řádově ve stovkách íránských měst si za tři dny vyžádaly mezi demonstranty nejméně 160 obětí na životech - a klerikální režim kvůli nim od 15. listopadu blokuje v zemi internetové připojení ZDE.


Twitter pohrozil britské Konzervativní straně, že jí za lhaní zruší účet

20. 11. 2019

čas čtení 2 minuty



Firma Twitter obvinila britskou Konzervativní stranu, že se pokusila oklamat veřejnost. Ústředí Konzervativní strany totiž během úterní večerní televizní debaty Johnson-Corbyn změnilo název jednoho oficiálního stranického účtu Konzervativní strany na Twitteru tak, aby to vypadalo, že je to neutrální, nezávislá služba, ověřující fakta a uvádějící na pravou míru lhaní politiků.

Británie: Poněkud plytká předvolební televizní debata Johnson - Corbyn

20. 11. 2019

čas čtení 5 minut



V úterý 19. listopadu ve 20 hodin britského času se v britské komerční televizi konala první, hodinová předvolební televizní debata šéfů Konzervativní a Labouristické strany Borise Johnsona a Jeremyho Corbyna. (Skotská nacionální strana a strana liberálních demokratů si u soudu v pondělí stěžovaly, že v nadcházejících volbách jde o soutěž několika stran, ne jen labouristů a konzervativců, a požadovaly také účast v této debatě. Soud to odmítl: Rozhodl, že nemá právo určovat, co má vysílat komerční televize, a že si postižené strany mohou až po vysílání stěžovat u Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Komerční televize ITV dodatečně přistoupila na kompromis, že ve 22 hodin v  úterý večer odvysílala rozhovory s šéfy liberálnědemokratické strany, skotských nacionalistů, Brexit Party a Strany Zelených.)

V čem obdivuji Václava Klause staršího

19. 11. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Stále více si myslím, že dívat se na polistopadový politický vývoj jen optikou dobra a zla není plodné. Je jistě důležité, ptát se, kde se staly chyby, proč jsme dopadli tak, jak jsme dopadli třeba v oblasti exekucí, sociálního bydlení nebo ekonomické kriminality. Na druhou stranu je hned na začátku 90. let zřejmé, jak důležité v politice je nikoli jen to, že máme morální nebo intelektuální pravdu, ale zejména to, co vlastně dokážeme prosadit.

Nové mořské bakterie mohou přinést nová antibiotika

20. 11. 2019

čas čtení 2 minuty

Vědci v Německu a Nizozemsku úspěšně vypěstovali v laboratoři desítky nových mořských baktérií. Předběžná analýza nových kmenů publikovaná v časopise Nature Microbiology naznačuje, že by baktérie mohly vést k novým antibiotikům, upozorňuje Brooks Hays.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

O mužích, kteří "to" neudrží v poklopci

19. 11. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Foto: Princ Andrew v roce 2001 se sedmnáctiletou Virginiou Robertsovou. Prý netuší, jak ta fotografie vznikla. Robertsovou nezná.

Pozornost Británie byla v minulých dnech částečně odvedena od brexitu dvěma neuvěřitelně trapnými incidenty, týkajícími se nechvalně známých osobností - arogantního idiota prince Andrewa a lháře a arogantního idiota Borise Johnsona.

Pověst prince Andrewa byla zničena skutečností, že se intenzivně přátelil s odsouzeným pedofilem, americkým miliardářem Geoffreym Epsteinem, který nedávno spáchal v newyorské věznici sebevraždu. Andrew se účastnil četných Epsteinových luxusních mejdanů, na nichž Epstein a jeho kamarádi sexuálně zneužívali nezletilé dívky.

Ruští žoldnéři "zbili a sťali" Syřana

20. 11. 2019

čas čtení 1 minuta


Objevilo se video údajně zachycující ruské žoldnéře, jak mučí a pak setnou hlavu syrskému dezertérovi. Jde zřejmě o vzácné záběry ruské polovojenské skupiny působící v Sýrii.

“Když si nezachováme zkušenosti, dětství trvá navždy”:

Sametová revoluce po třiceti letech

17. 11. 2019 / Muriel Blaive

čas čtení 12 minut

 


“Ta země, která byla ze všech nejkomunističtější,” divili se začátkem devadesátých let mezinárodní pozorovatelé, “je teď nejantikomunističtější!” Nedlouho předtím se odehrála sametová revoluce. Čeští disidenti, v čele s Václavem Havlem, okouzlili svět heslem, podle něhož pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí. Ve snaze zajistit, aby revoluce zvítězila, a že je komunismus nenávratně poražen, včetně jeho reformistické varianty, disidenti předložili jediný argument, který je odlišoval od všech ostatních (včetně Slováků): možná jich není zrovna mnoho, ale žádní komunisté to nejsou. Vlastně to byli jediní skuteční odpůrci komunistů. Byli to antikomunisté.


Naše země už nemá prezidenta

17. 11. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 7 minut

Níže je řeč, kterou jsem měl včera na Letné; tam jsem se dvakrát hloupě přebreptl, tak zde je to v originálním znění. Ale chci se tu hlavně věnovat větě z projevu, kterou jsem hodně zvažoval a diskutoval, protože vnímám, že je kontroverzní: "naše země už nemá prezidenta". Stojím si za tímto tvrzením a zdůvodním je.

Samozřejmě, vzato přísně formalisticky, země prezidenta má. Jenomže prezident není socha na orloji, která někde stojí a jednou za hodinu kývne; prezident je "činnost", funkce od slova fungovat. Prezident má obrovskou agendu, domácí i zahraniční; je to práce jako každá jiná, která vyžaduje plné nasazení, desítky jednání, schůzek a telefonátů denně. Prezident je člověk, pro kterého pracuje stočlenný tým - pro něj, jediného člověka, jsou tam kvůli němu, kdyby nebyl, není jich potřeba. Je to práce na víc než na plný úvazek.

Prosba Amnesty International

Řecko: za pomoc uprchlíkům jim hrozí 25 let vězení. Zastavme to!

19. 11. 2019

čas čtení 2 minuty

Sarah a Sean pomáhali migrantům a uprchlíkům v nouzi na řeckých ostrovech. Za to byli obviněni ze špionáže a dalších absurdností a hrozí jim až 25 let vězení. Sarah je sama uprchlice ze Sýrie a její příběh byl dokonce zfilmován – člun, na kterém plula z Turecka do Řecka, se dostal do potíží a ona a její sestra, obě profesionální plavkyně, ho pak několik hodin táhly ke břehu. Poté, co se vzpamatovala ze svých traumat ze Sýrie a strastiplné cesty, rozhodla se Sarah pomáhat dalším uprchlíkům přímo na řeckých ostrovech.

Podpořte Sarah a Seana v rámci Maratonu psaní dopisů! Jak? Napište dopis…

Uprchlíci z Libye se nevydávají na riskantní plavbu přes Středozemní moře, že by doufali v záchranu

19. 11. 2019

čas čtení 2 minuty


Neexistuje žádná statistická vazba mezi pravděpodobností, že by byli uprchlíci uprostřed Středozemního moře zachráněni a počtem lidí, kteří se pokoušejí přeplavit se přes Středozemní moře. Vyplývá to z nové studie, která zpochybnila často v Evropě opakované lživé tvrzení, že přítomnost nevládních záchranných lodí ve Středozemním moři vede k tomu, že se na moře vydává více uprchlíků.

Tyto lživé obavy jsou důvodem, proč se státy snaží omezit záchrannou činnost lodí nevládních organizací, nebo jim dokonce brání vyplout z jejich přístavů.

Švédsko zrušilo vyšetřování Assangeova obvinění ze znásilnění

19. 11. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Prokurátorka Eva-Marie Persson uvedla, že důkazy žalujících žen úřady považovaly za důvěryhodné a spolehlivé, jenže téměř po celém desetiletí už nejsou vzpomínky svědků spolehlivé.

"Po zhodnocení toho, co bylo zjištěno během předběžného vyšetřování jsem rozhosla, že důkazy nejsou dostatečně silné na to, aby bylo možno podat žalobu," konstatovala Perssonová. Proti tomuto rozhodnutí je možno se odvolat.

Assange, který se snaží bojovat proti vydání do USA, které ho obviňují ze zveřejnění tajných dokumentů na WikiLeaks, čelil potenciální žalobě za znásilnění od roku 2010. Toto obvinění vždycky popíral. 

Vyšetřování bylo však obnoveno letos v květnu, kdy byl Assange náhle odstraněn z ekvádorského velvyslanectví v Londýně. Byl okamžitě zatčen a v současnosti je vězněn na 50 týdnů ve vězení Belmarsh v Londýně za porušení podmínek kauce. 

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Média nekorigují lži Borise Johnsona

19. 11. 2019

čas čtení 5 minut



Velkým problémem je, že britská média prostě nekorigují lži Borise Johnsona. Jestli to bude takto pokračovat, rozloží se integrita britské politiky

Vysocí činitelé BBC mi sdělili, že si osobně myslí, že je chybné odhalovat Johnsonovy lži, protože to ochromuje důvěru v britskou politiku

V pátek znovu tvrdil Boris Johnson v televizi, že staví 40 nových nemocnic. Je to ale lež, která už bylam odhalena aktivisty ověřujícími faktickou pravdivost či nepravdivost jeho výroků. Johnson pak řekl divákům, že "máme v ulicích o 20 000 policistů více, kteří bojují proti zločinnosti". Je to také lež. Noví policisté budou naverbováni během tří let a jen nahrazují škrty v policii, které konzervativci provedli od roku 2010. K zvýšení počtu policistů v Británii nedochází, píše známý konzervativní novinář Peter Oborne.

Je načase přehodnotit kapitalismus?

19. 11. 2019

čas čtení 8 minut

Foto: Nedávná titulní strana deníku Financial Times, bible finančního sektoru, s titulkem: KAPITALISMUS. JE NAČASE HO ZMĚNIT

I mezi dosud ortodoxními zastánci tržní ekonomiky a kapitalismu v poslední době sílí názory, že kapitalismus selhává a že ho bude nutno přehodnotit a změnit. V pondělí večer se tímto tématem zabývala reportáž Channel 4 News:

Moderátorka: "Neustále revolucionizace výroby, trvalá nejistota a destabilizace, všechny fixní vztahy jsou zlikvidovány, všechno, co je pevné, se rozpustí ve vzduchu." Zní to jako popis našeho non-stop vysoce technologizovaného věku, ale je to ve skutečnosti popis kapitalismu od Karla Marxe, z doby před 170 lety. Avšak dnešní kritikové kapitalismu nejsou jen na ultralevici. Někteří tradiční stoupenci tržní ekonomiky nyní také požadují nový přístup, přehodnocení.



Reportér Gary Gibbon: Atmosféru toho, jak se doba mění, jsme zaznamenali na právě probíhající konferenci Konfederace britského průmyslu. Vystoupil tam Boris Johnson, v předvolební kampani, a oznámil tam, že ruší snížení daní pro podniky, které předtím přislíbil.  A také vzal zpět argument, který britští konzervativci užívali pro to snížení daní - že se po jeho snížení prý vybere těch daní víc. Přiznal, že tím, že nesníží daně, vybere na daních víc.

Zjišťujeme ale, že od roku 2008 se ozývá stále větší množství hlasů, které zpochybňují základní poučky kapitalismu. Tyto hlasy pochybují o tom, zda kapitalismus v dnešní formě opravdu dokáže zajistit existenci efektivní konkurence a zda skutečně šíří svůj prospěch všem, anebo zda vydělané peníze poskytuje jen šéfům podniků. Kapitalismus se začíná v této opravdu nezvyklé době stávat terčem pozoruhodné kritiky. 

Boris Johnson: Kdy mám skončit?

Předseda konference: Co nejdříve, pane premiére.

Dvě batolata zázračně přežila ruské bombardování. Jiní ne

18. 11. 2019

čas čtení 1 minuta

Dva andílci Salama a Rafif al-Ibrahim zázračně přežili ruské bombardování města Shnan. Otci se podařilo zachránit tu holčičku a naše týmy vyhrabávaly jejího bratra déle než hodinu a půl z hromady trosek.

Další rodina pohřbená v troskách jejich domu. Hledání raněných a jejich záchrana pokračuje ve vesnici Milaja, další tragédie pro městys. Holčička, kterou jsme zachránili živou, později zemřela. Při tomto útoku také byly usmrceny čtyři ženy a jeden muž.

Připomínka třicátého výročí pádu komunismu ve skotském Edinburku

17. 11. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta



V sobotu 16. listopadu 2019 odpoledne se v edinburském kostele St Stephen's Comely Bank Church pod záštitou reverenda George Viditse konaly veřejná diskuse a další akce k připomínce třicátého výročí pádu komunismu v Československu. Součástí akce bylo i taneční vystoupení ve Skotsku dvou nedávno vzniklých slovenských folkloristických tanečních skupin Lípa a Studnička.

Byla to nesmírně povzbuzující akce, kterou zorganizovali schopní a aktivní lidé. Duchem akce byly zakladatelka české školy v Edinburku, Veronika Macleod, Kristýna Vágaiová a další spolupracovnice. Akce se účastnilo kolem stovky lidí, nejen Čechů a Slováků.

Do české školy, kterou s kolegyněmi v Edinburku vede Veronika Macleod,  chodí sto dětí! Druhou českou školu otevřely dámy nedávno i v nedalekém Glasgow.

Jejich práce je nesmírně záslužná, je naprosto nepochopitelné, že je české ministerstvo školství  prostě nefinancuje. Že prý se neplatí ředitelům českých škol v zahraničí nic. 





?

Je načase poslat ty existenční hrozby do postele

18. 11. 2019

čas čtení < 1 minuta

Poté, co Netanyahu charakterizoval palestinské občany žiijící v Izraeli jako "existenční hrozbu", palestinský poslanec Ayman Odeh zveřejnil na Twitteru tento snímek: "Je načase už poslat tyto tři existenční hrozby do postele."


Jsou ti advokáti blbí, nebo je to záměr?

18. 11. 2019

čas čtení < 1 minuta

Česká advokátní komora pokutuje Petra Němce, který se ironickým tweetem rázně postavil proti xenofobům, nenávidějícím uprchlíky. Neuvěřitelně, česká advokátní komora Němcův ironický výrok vzala vážně a pokutuje  Němce, který se postavil proti xenofobii, za údajnou xenofobii. Nevyvolává to zrovna velkou důvěru v českou advokacii. To tedy ne... (JČ)





Čína: "Absolutně neprojevovat žádné milosrdenství". NYT získal z Číny brutální, více než 400 stránkovou příručku útlaku

18. 11. 2019

čas čtení < 1 minuta

Čínské úřady určily číselné cíle, kolik Ujgurů musí být posláno do koncentračních táborů v Xinjangu. To dělal Stalin v Sovětském svazu r. 1937. Deník New York Times získal rozsáhlý, více než čtyřsetstránkový manuál pro útlak statisíců Ujgurů. To je režim, s nímž se bratříčkuje póvl z ODS, jako je Jan Zahradil.

Muslimští studenti v Číně se vrátili domů a zjistili, že jejich rodiče a příbuzní zmizeli do koncentračních táborů, protože měli "nezdravé myšlenky".


Pompeo: Izraelské osady na okupovaném území "nejsou protizákonné"

18. 11. 2019

čas čtení 2 minuty


Spojené státy odmítly rezoluci OSN z roku 2016, podle níž je výstavba izraelských osad na okupovaném Západním břehu Jordánu "flagrantním porušením" mezinárodního práva

Spojené státy oznámily, že izraelské osady na okupovaném palestínském území nejsou nutně ilegální. Dramaticky se tak distancovaly od dlouhých desetiletí mezinárodního práva, dosavadního amerického postoje a trvalého postoje většiny amerických spojenců.

“When Experience Is Not Retained, Infancy Is Perpetual”:

The Velvet Revolution After Thirty Years

17. 11. 2019 / Muriel Blaive

čas čtení 10 minut


“The country that was the most communist of all”, marveled international observers in the early 1990s, “is now the most anticommunist!” The Velvet Revolution had just taken place. Czech dissidents led by Václav Havel had enchanted the world with the slogan according to which truth and love would prevail over lies and hatred. To ensure that the revolution succeeded, and that communism was irremediably defeated—including in its reformist variant—these dissidents showcased the only argument that differentiated them from everyone else (including the Slovaks): they might not be numerous, but they were no communists. In fact, they were the communists’ only real opponents. They were anticommunist.

Hospodaření OSBL za říjen 2019

2. 11. 2019

čas čtení 2 minuty

V řijnu 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 58 520,96 Kč, výdaje byly 91 931.50 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


21946