Nové mořské bakterie mohou přinést nová antibiotika

20. 11. 2019

čas čtení 2 minuty
Vědci v Německu a Nizozemsku úspěšně vypěstovali v laboratoři desítky nových mořských baktérií. Předběžná analýza nových kmenů publikovaná v časopise Nature Microbiology naznačuje, že by baktérie mohly vést k novým antibiotikům, upozorňuje Brooks Hays.


Většina současných antibiotik představuje přírodní produkty baktérií. V důsledku nadměrného užívání mnohá z nich ztrácejí účinnost, když si stále více patogenů vyvíjí rezistenci.

Dodnes zkoumání antibiotických látek zahrnovalo jen 1 % známých druhů baktérií. Většina druhů se v laboratoři obtížně pěstuje a vědci hledající nové léky je ignorovali.

Ale vědci pokročili v hledání nových zdrojů antibiotických sloučenin.

I když je baktérií hojnost a jsou extrémně diverzifikované, ne všechny kmeny a druhy se zvlášť hodí vědcům hledajícím antibiotika. Ty které nejpravděpodobněji mohou vést k úspěchu jsou ty, kdo se účastní intenzivních mikrobiologických bojů o omezené zdroje.

"Talentovanými producenty jsou primárně mikroorganismy se složitým životním stylem, nezvyklou buněčnou biologií a rozsáhlými genomy," říká spoluator studie Christian Jogler, mikrobiolog z Schillerovy univerzity v Jeně. "Takové organismy produkují antibiotické látky a nasazují je v boji s jinými bakteriemi o živiny a habitaty."

Pro účely studie vědci využili lidské potápěče i podmořské roboty při hledání bakterií rodu Planctomycetes, unikátního kmene vodních bakterií, na několika lokacích ve Středomoří, Severním, Baltském a Černém moři, stejně jako v Atlantiku, Pacifiku a Severním ledovém oceánu.

"Víme, že Planctomycetes žijí v komunitách s jinými mikroorganismy a soupeří s nimi o habitat a živiny," vysvětluje Jogler.

Výzkum přinesl kultury s 79 novými Planctomycety, celkem 31 nových rodů a 65 druhů.

V laboratoři podrobili vědci nové kultury sofistikované bioinformatické a mikroskopické analýze, která odhalila potenciál každé z nich při produkci malých molekul jako jsou antibiotické sloučeniny.

"Výsledky těchto analýz ukazují, že nově získané Planctomycety mají mimořádně složité životní styly a mají potenciál produkovat nová antibiotika," říká hlavní autorka studie Sandra Wiegandová z Radboud University v Nizozemsku.

A co je možná nejdůležitější, studie také odhalila, že mnoho bakterií považovaných za nevypěstovatelné v laboratorních podmínkách může být ve skutečnosti sbíráno a pěstováno.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6588

Diskuse

Obsah vydání | 26. 11. 2019