"Je to otázka důvěry". BBC se pochlapila. Odvysílala přímou výzvu zbabělci a lháři Borisi Johnsonovi

6. 12. 2019

čas čtení 4 minuty

Boris Johnson se už dlouhé týdny systematicky vyhýbá účasti v tvrdém půlhodinovém interview s moderátorem BBC Andrewem Neilem v předvolebním pořadu Rozhovory s šéfy politických stran. Ve čtvrtek, po odvysílání rozhovorů se všemi ostatními předáky britských politických stran, mu Andrew Neil, před zraky milionů diváků, adresoval tuto výzvu (další více než 2 miliony Britů mezitím viděly tuto výzvu na Twitteru) :


Andrew Neil: Samozřejmě, ještě zbývá udělat jeden interview. S Borisem Johnsonem. S premiérem. Žádáme ho už dlouhé týdny, aby nám poskytl datum, čas, místo. Zatím jsme nedostali nic. Žádný vysílatel nemůže donutit politika, aby se nechal interviewovat. Avšak interviewy s vedoucími představiteli politických stran jsou součástí hlavního vysílacího času televize BBC během předvolebních kampaní už po dlouhá desetiletí. Děláme je vaším jménem, abychom kontrolovali a k odpovědnosti pohnali ty, kdo nám chtějí vládnout. To je demokracie. Vždycky jsme pracovali v dobré víře, že vedoucí politikové se budou těchto rozhovorů účastnit. A ve všech volbách se jich také účastnili. Všichni. Až na tohoto politika.

Není příliš pozdě. Máme interview, který je připravený. Hotový dát ho do trouby, jak rád říká pan Johnson. Tématem, procházejícím našimi otázkami, je důvěra. A proč tolikrát v jeho kariéře, v politice i v novinářské práci, kritikové a někdy dokonce i lidé, kteří jsou mu blízcí, ho považovali a považují za nedůvěryhodného. Je to samozřejmě relevantní pro všechno, co nám všem slibuje teď.

Dá se mu důvěřovat, že přijme 50 000 nových zdravotních sester? Když už téměř 20 000 z tohoto slibovaného počtu už ve státním zdravotnictví pracuje? Slibuje 40 nových nemocnic. Avšak jen šest jich má být postaveno do roku 2025. Dá se mu věřit, že, jak tvrdí, dalších 34 nemocnic bude postaveno v dalších pěti letech pak? Dá se mu důvěřovat, že bude státní zdravotnictví financovat řádně? Když používá částku dodatečných 34 miliard liber, po inflaci se tyto dodatečné slibované peníze rovnají jen 20 miliardám liber. Slibuje, že britské státní zdravotnictví nebude na stole při žádném obchodním vyjednávání s Amerikou. Ale také přislíbil straně DUP, svým unionistickým spojencům v Severním Irsku, že v Irském moři nebude nikdy hranice. To je pro DUP tak důležité, jak je britské státní zdravotnictví důležité pro všechny z nás. Je to přísaha, kterou jeho dohoda o brexitu, jak se zdá, porušuje.

Teď nám tvrdí, že byl vždycky odpůrcem politiky škrtů. Požádali bychom ho, aby nám pro to předložil důkazy. A chtěli bychom vědět, proč odpůrce politiky škrtů ji natolik integruje do svých budoucích plánů na státní výdaje. Zeptali bychom se ho, proč, jako v jeho navrhovaném zvýšení počtu policistů, tolik jeho příslibů nás jen vrací zpět do budoucnosti. Tam, kde jsme byli, když politika škrtů započala.

Sociální péče je otázkou rostoucího znepokojení. Na schodech před Downing Street v červenci Johnson přislíbil, že vypracuje plán na sociální péči. Zeptali bychom se ho, proč tento plán není součástí jeho volebního manifestu.

Otázky o důvěře. Otázky, které bychom rádi položili panu Johnsonovi, abyste mohli slyšel jeho odpovědi. Avšak nemůžeme. Protože si k nám nesedne.

Neexistuje žádný zákon, žádné rozhodnutí Nejvyššího soudu, které by mohlo pana Johnsona donutit, aby se účastnil Rozhovoru BBC s vedoucími představiteli politických stran. Avšak premiér našeho státu  sebude, občas, muset postavit prezidentu Trumpovi, prezidentu Putinovi, prezidentu Xi z Číny. Takže přece určitě neočekáváme příliš mnoho, aby strávil půlhodinu tím, že se postaví mně.

Dobrou noc.


 

0
Vytisknout
7141

Diskuse

Obsah vydání | 10. 12. 2019