Německá ministryně obrany vyzvala Rusko ke spolupráci na vyšetřování vraždy v Berlíně

9. 12. 2019

čas čtení 1 minuta
Annegret Krampová-Karrenbauerová prohlásila, že vražda gruzínského aktivisty zatěžuje vztahy mezi Berlínem a Moskvou. Vyzvala Kreml, aby zvýšil úsilí podpořit německé vyšetřovatele.


Annegret Krampová-Karrenbauerová v neděli prohlásila, že Rusko musí provést další akce v rámci vyšetřování vraždy gruzínského muže z 23. srpna.

Čtyřicetiletý gruzínský aktivista Zelimchan Changošvili byl zastřelen z bezprostřední blízkosti cyklistou v malém parku v berlínské čtvrti Moabit.

Oběť byla etnickým Čečencem a tvrdí se, že bojovala proti Rusku ve 2. čečenské válce. Má se za to, že udržovala spojení s gruzínskou vojenskou rozvědkou.

Německé ministerstvo zahraničí podezírá z účasti na vraždě ruské zpravodajské služby.

"Důkazy jsou závažné," prohlásila Krampová-Karrenbauerová, která současně působí jako předsedkyně vládní strany CDU, pro list Bild am Sonntag. "Spolu se zabíjením v Británii a dalšími ruskými aktivitami to představuje dosti znepokojivý obraz."

Německý generální prokurátor převzal odpovědnost za vyšetřování vraždy. Ve středu Německo vypovědělo dva ruské diplomaty.

Ale Krampová-Karrenbauerová žádá další akci. "Spolková vláda bude muset diskutovat a rozhodnout o dalších reakcích... Ruská strana musí nyní konečně přispět k vyšetřování tohoto zločinu," prohlásila.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5557

Diskuse

Obsah vydání | 11. 12. 2019