Globální oteplování: Australské lesní požáry jsou příliš velké, nedají se uhasit

7. 12. 2019

čas čtení 1 minuta


Desítky lesních požárů budou hořet po celé Austrálii po řadu týdnů, konstatují tamější hasiči, včetně "megapožáru", rozsáhlejšího než celé město Sidney s okolím, protože jsou příliš velké na to, aby mohly být uhašeny.

V sobotu večer hořelo ve státě Nový Jižní Wales více než sto požárů. 18 z nich ohrožovaly životy a příbytky. Ve státě Queensland hořelo více než 40 požárů.

Během letošní australské sezóny požárů už zahynulo šest lidí a více než 1000 příbytků bylo zničeno.



Dobrovolnické požární sbory, které bojují proti požárům už dlouhé týdny se snaží vytvářet před požáry omezovací linie, avšak podmínky se zhoršují a teplota v Austrálii má tento týden stoupnout na více než 40 stupňů Celsia.

Největší požár u hory Gospers nedaleko severozápadního okraje města Sydney bude zřejmě hořet celé týdny, dokud nezačne výrazně pršet, což se očekává až koncem ledna nebo v únoru.

Vědci upozorňují, že kromě hrozby lidem požáry vážně likvidují biodiverzitu v Austrálii. Požáry mají masivní dopad na zvířecí i přírodní druhy žijící ve volné přírodě. A nejde jen o medvídky koala, jejichž existence je ohrožena. Ohrožen je celý ekosystém.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
7927

Diskuse

Obsah vydání | 10. 12. 2019