Prozrazené vládní emaily: Británie se zřejmě řítí směrem ke katastrofickému brexitu

14. 10. 2018

čas čtení 3 minuty


Theresa Mayová byla informována, že šéfka fundamentalistické severoirské strany DUP Arlene Foster, na podpoře jejíchž několika poslanců v Dolní sněmovně přežití Mayové závisí, je nyní připravena vyvolat vypadnutí Británie z EU bez dohody. Podle Fosterové je to "nejpravděpodobnější výsledek" po "nepřátelské a složité" výměně názorů s Michelem Barnierem, hlavním vyjednavačem EU pro brexit.

 

Vyplývá to ze série soukromých emailů mezi vysokými činiteli britské vlády. Fosterová je nyní "připravena" pro vypadnutí Británie z EU bez dohody. Znamenalo by to naprosto katastrofální situaci, kterou britská vláda podrobně popsala v několika desítkách nedávno zveřejněných analýz: desetikilometrové fronty kamionů blokujících dálnice k anglickým přístavům, nedostatek potravin, nedostatek léků, vypnutí dodávky elektrické energie pro Severní Irsko, zastavení leteckého provozu mezi Británií a Evropou, zastavení železničního provozu pod kanálem La Manche, likvidaci britského automobilového průmyslu, problémy v zemědělství,  nemluvě o tisících dalších nevyřešených problémů.

Fundamentalistická strana DUP ostře odmítá jakoukoliv dohodu Británie s Evropskou unií, v jejímž důsledku by bylo Severní Irsko těsněji připojeno k Irské republice a Evropské unii než k Londýnu. Setrvání Severního Irska v jednotném evropském trhu je však výjimečné privilegium, které Brusel chce Severnímu Irsku poskytnout, aby nevznikla pevná hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou, což by vedlo k obnovení terorismu a k zabíjení lidí.

Mezitím pokračují ohledně brexitu konflikty uvnitř samotné vlády Theresy Mayové. Premiérka v úterý bude naposledy apelovat na svůj vládní tým, aby se za ní jednotně postavil, avšak předpokládá se, že několik fundamentalistických stoupenců tvrdého brexitu z její vlády odstoupí. Vadí jim, že z nynějšího vyjednávání Theresy Mayové vyplývá, že by zřejmě Británie zůstala v evropské celní unii navždy. Což podle nich prý není brexit. Vážně znepokojeno tímto vývojem je prý až devět ministrů ve vládě Mayové.

K novému konfliktu došlo proto, že Evropská unie dala najevo, že nepodepíše dohodu o odchodu Británie z EU, která by měla vést k dohodě o přechodném období a k zahájení rozhovorů o budoucí obchodní dohodě mezi EU a Británií, pokud bude Británie trvat na konkrétním datu, kdy musí skončit členství Británie v jednotném evropském trhu, jehož cílem je zabránit vzniku pevné hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem.

Euroskeptičtí ministři ve vládě Mayové trvají na tom, že toto datum musí být ve smlouvě uvedeno, protože jinak to znamená, že Británie z EU neodchází. Premiérka se snaží o kompromisní řešení, že by se ve smlouvě uvedlo, že Británie odejde z jednotného evropského trhu "co nejdříve", ale nebude specifikovat datum. Mayová se pokusí dojednat podmínky dohody na summitu v Bruselu, která začíná ve středu večer.

Velkým dalším problémem pro Mayovou je, že má-li být to, co v Bruselu dojedná, schváleno v Dolní sněmovně, musí ji podpořit nejméně dvanáct až čtrnáct  labouristických poslanců, nebo, pokud Mayová ztratí podporu strany DUP, až 24 labouristických poslanců.

Labouristická strana má šest "testů", které musí dohoda Mayové s Bruselem splnit, jinak ji v Dolní sněmovně odmítnou. V nynější situaci to vypadá, že je nesplní.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 



0
Vytisknout
12289

Diskuse

Obsah vydání | 17. 10. 2018