Nechá se Írán vlákat do pasti?

24. 9. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

O víkendu v íránském městě Ahváz zaútočili uniformovaní ozbrojenci na dav přihlížející vojenské přehlídce i na samotné vojáky a usmrtili téměř 30 osob včetně žen a dětí. Íránští političtí představitelé z útoku bez důkazů obvinili arabské země a Spojené státy. Ačkoli je vždy třeba posuzovat výroky politiků s patřičným nadhledem, tento incident je nutno chápat v širším kontextu, a to na pozadí arabsko-íránského či sunnitsko-šíitského zápasu o hegemonii na Blízkém východě.

K ozbrojenému útoku se přihlásili arabští separatisté z Ahvázského národního odporu, mající podle Íránců vazby na Saúdskou Arábii, a posléze džihádisté z Daeše, avšak pádné důkazy o jejich vině prozatím nejsou k dispozici. Tento incident by však mohl být rozbuškou většího konfliktu, jak dokládají ukvapené reakce íránského prezidenta Hasana Rúháního, ajatolláha Sajjida Alího Chameneího a ministra zahraničí Mohammada Džaváda Zarífa.

Íránský prezident bez důkazu ukázal prstem jak na své arcinepřátele v Rijádu a Abú Zabí, tak na americkou vládu. Rúhání doslova prohlásil: „Malé loutkové země v regionu jsou podporovány Amerikou – a Spojené státy jim k tomu dodávají nezbytné prostředky. Washington svět zastrašuje a realizuje svoje unilaterální kroky.“ Chameneí rovněž naznačil, že za incidentem může být Washington: „Tento zločin je dalším spiknutím regionálních vlád, které jsou loutkami Spojených států, jejichž cílem je vytvoření nejistoty v naší drahé zemi.“ Íránský ministr zahraničí Zaríf bez obalu tweetoval, že Írán požene k zodpovědnosti jak regionální sponzory terorismu, tak jejich pány v Bílém domě. 

Teherán má sice v nejednom ohledu pravdu, nicméně nemá v rukou nezbytné důkazy. Vrcholní íránští představitelé si navíc neuvědomují, že tato ramenatá stanoviska jsou vodou na mlýn těch, kdo si dlouhodobě přejí změnu režimu v Íránu. Tito proslulí jestřábi, jmenovitě Trumpův poradce pro národní bezpečnost John Bolton a ministr zahraničí Mike Pompeo, hledají jakoukoliv záminku, aby byl jejich záměr vposledku realizován. Pozadu nezůstává ani Trumpův advokát Rudi Giuliani, který se nechal v den, kdy došlo k útoku v Ahvázu, slyšet, že Spojené státy teheránský režim jednoho dne svrhnou; může to být otázka několika dnů, měsíců nebo i let.

I když Trumpova administrativa obvinění Teheránu vehementně popírá a oficiálně se staví za nekompromisní sankční politiku vůči této šíitské velmoci, některé indicie naznačují, že za útokem v Ahvázu skutečně mohou stát regionální arabští nepřátelé Íránu. Poradce korunního prince Spojených arabských emirátů zveřejnil tweet, v němž incident v Ahvázu označil za „útok na vojenský cíl“, přičemž „přesunutí bitvy hlouběji na íránské území je deklarovanou volbou“.

Není žádným tajemstvím, že regionální rivalové Teheránu, zejména Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty, dlouhodobě na Spojené státy tlačí, aby na Írán zaútočily. Tyto země však nechtějí spoléhat pouze na USA, ale jsou samy připraveny eliminovat údajnou íránskou hrozbu, jak konstatuje analytik Trita Parsi. To dokládá i loňské prohlášení saúdského korunního prince Mohameda bin Salmána, podle nějž by se jakákoliv bitva o sunnitsko-šíitskou dominanci na Blízkém východě měla odehrát v Íránu, a nikoliv v Saúdské Arábii.

Je dost pravděpodobné, že hlavy íránských předáků nakonec vychladnou a Teherán své rétorické hrozby nepromění v činy. V sázce je totiž příliš mnoho a jeho nepřátelé jsou příliš mocní. Leč to nemění nic na faktu, že odhodlanost arabských monarchií porazit jejich šíitského nepřítele jen tak nepoleví a budeme zřejmě svědky dalších vysoce riskantních střetů.

 

 

 

 

0
Vytisknout
10147

Diskuse

Obsah vydání | 26. 9. 2018