Mezitím v Absurdistánu 83:

Výrazné úspěchy polského prezidenta Dudy u Donalda Trumpa

26. 9. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut
Minulý týden hovořili obyvatelé Absurdistánu o několika významných událostech. První z nich byla návštěva Andrzeje Dudy u Donalda Trumpa v Bílém domě. Strana Právo a spravedlnost pravděpodobně očekávala, že to bude velký úspěch v oblasti PR - konec konců, opozice pořád poukazovala na to, že americký prezident nechce brát Polsko vážně, poté, co strana Právo a spravedlnost se rozhodla porušovat ústavu, a tady máme našeho vlastního Andrzeje Dudu, jak hovoří s nejmocnějším mužem na planetě Zemi jako rovný s rovným.

Až na to, že to dopadlo jako obvykle: po mnoha letech úpěnlivého prošení, aby ho pustili do Bílého domu, tam Dudovi konečně otevřeli dveře. Avšak vzhledem k tomu, že Duda nemá vůbec co říci o Polsku (funguje jen jako notář pro stranu vlády Právo a spravedlnost a kromě toho občas řekne něco opravdu stupidního jen sám za sebe), a protože je i v oblasti mezinárodní politiky naprostá nula, nebylo nic, o čem by mohl s Trumpem jednat. Zejména proto, že Američané pořád ještě nejsou nadšeni nedávnými změnami v polské demokracii.

Ovšem strana Právo a spravedlnoste zoufale potřebovala úspěch, tak zorganizovala podepisování nějakých dokumentů. To nikomu nevadilo, zejména vzhledem k tomu, že zmíněný dokument byl v podstatě úplně stejný jako dokument, který před několika lety podepsal tehdejší ministr zahraničí Radek Sikorski, až na to, že nynější, nový dokument byl daleko méně konkrétní a americké přísliby v něm byly rozmělněny.

Ale to, co opravdu zaujalo média v Polsku, byla fotografie, na níž Trump sedí za svým stolem a jeho tvář jasně vyjadřuje, že je nespokojen. Vedle něho je Duda, který se naklání nad krajem Trumpova stolu, na němž podepisuje dokument, a při tom se culí, jako by byl pětiletým dítětem, které právě dostalo v McDonaldu hračku z Happy Meal. Všechno to lezení Trumpovi kamsi, přísliby, že mu Polsko zaplatí obrovské peníze, pokud vyšle americké vojáky do Polska, a všechno to vtipkování, že nová americká základna se bude jmenovat Fort Trump, bylo k ničemu - americký prezident reagoval, že o těchto možnostech "bude uvažovat" (což diplomatickým jazykem znamená "jdi kamsi") - a když nastal čas podepsat ty dokumenty, polskému prezidentu k tomu ani nedali židli.

Mnoho Poláků to považovalo za urážku naší země a obvinilo z této potupy strany Právo a spravedlnost, a tak aktivisté ze strany Právo a spravedlnost rychle přispěchali, aby situaci zachránili,  čímž se zakopali ještě hlouběji.

Nejprve vysvětlili, že skutečnost, že panu prezidentu Dudovi bylo dovoleno se naklonit nad stůl Donalda Trumpa, je samo o sobě obrovskou poctou, a že platí pravidlo, že v Oválné pracovně může být jen jediná židle.

Tuto nejnovější lež rychle odhalili na twitteru fotografií Donalda Trumpa, jak sedí za svým stolem s dvěma mladými ženami (údajně to byly nějaké ultrapravicové bloggerky), a obě ty ženy dostaly židle, na které si mohly sednout. A nakonec pracovník prezidentské kanceláře, na dotaz v rozhlase, čeho vlastně Duda během své návštěvy v Bílém domě dosáhl, řekl, že polský prezident dostal tu fixku, kterou Trump podepsal ten dokument (takže mu konec konců vlastně hračku z Happy Meal dali!) Pokud to měl být vtip, bylo to legrační na poněkud pochybné úrovni.

Mezitím se Duda, už tak v díře, zakopával stále ještě hlouběji. Zveřejnil několik výroků na Twitteru, v nichž se mu podařilo špatně napsat příjmení Ronalda Reagana, jméno plynovodu Nord Stream a navrhovanou americkou vojenskou základnu nazval na Twitteru výrazem "Ford Trump". Lidi na internetu v Polsku už dlouho neměli tak obrovskou legraci - všichni si začali z Dudy dělat posměšky, počínaje Lechem Wałęsou, který Dudu zatroloval tím, že zveřejnil svou vlastní fotografii, na níž skutečný Ronald Reagan a na jiné Trump stojí v podřizujícím se postojí vedle Wałęsy, sedícího v křesle. Řadoví uživatelé internetu měli pré a oznámili, že nový automobil od firmy Ford, Ford Trump, je nyní už  k dispozici v Polsku, a zveřejnili tento obrázek:
 


Nakonec  se strana Právo a spravedlnost rozhodla pokusit se to všechno zamést pod koberec a zapomenout na to. Byli tak horliví, že vykopli ze zaměstnání jednoho novináře z Belsat TV (vládou kontrolované stanice, která se snaží být pro dnešní Bělorusko tím, čím bylo za komunismu pro Polsko Rádio Svobodná Evropa) jen proto, že zveřejnil onen nechvalně známý obrázek z Dudovy návštěvy v Bílém domě na svém soukromém facebookovém účtu:

;

Má to snad něco společného s tím, že matka jeho šéfa je poradkyní polského prezidenta?

Avšak Dudovým cestám do zahraničí se nepodařilo odvést pozornost polské veřejnosti očekávající kulturní událost roku: nový film Wojciecha Smarzowského.  Smarzowski, enfant terrible polského filmu, je dobře znám pro svůj talent vyjádřit nejcitlivější záležitosti přesně. I když jeho filmy bývají považovány za přehnané, lidé si ho cení za to, že má odvahu a nebojí se nastavit Polákům zrcadlo a ukázat jim, jak dokáží být oškliví - ukázal už temnou stránku komunismu (Temný dům / Dom Zły), zabýval se zacházením s Němci, kteří zůstali v Polsku po válce (Róża), natočil film o zkorumpované policii (Dopraváci / Drogówka) a o provinční polské kultuře (Svatba / The Wedding). Poté, co uspokojil pravicovou část polského politického spektra monumentálním velkofilmem Volyň, který "konečně ukázal obrovský rozsah ukrajinských zvěrstev napáchaných na Polácích", se cítil dost pevný v kramflecích na to, aby se mohl dotknout toho, co se normálně považuje za nedotknutelné.

Jeho nový film, který jde do kin tento týden, už vyvolal určité pozdvižení. Aktivisté od mediálního magnáta, samotného faráře Tadeusze Rydzyka až po místní radní v menších městech se snaží udělat všechno, co je v jejich silách, aby lidé nemohli ten film zhlédnout. "Jsme město, v němž je Jan Pavel II. čestným občanem. Ten nazýval katolickou církev svou matkou! A takže jestliže i my jsme katolíci, i my považujeme církev za svou matku, neměli bychom na ni plivat!"  argumentoval jeden místní radní v městě Ełk, když požadoval, aby jeho město zakázalo promítání tohoto filmu v místním kině. Film má být zakázán také v městě Ostrołęka a v městě Grodzisk Mazowiecki  se film nebude promítat, místní úřady tvrdí, že je to v důsledku "nerealistických požadavků" distributora, což je zjevně chabá výmluva. Když se filmu na filmovém festivalu v Gdyni dostalo rekordně dlouhých ovací ve stoje, organizátoři požádali publikum, aby přestalo tleskat, což bylo pak zneužito jako výmluva pro vládou ovládanou rozhlasovou stanici, aby tomuto filmu nedala svou  výroční cenu Zlatého potlesku    - šéf stanice tvrdí, že je to proto, že byl potlesk zastaven předčasně, a tak je nemožné potvrdit, kterému filmu obecenstvo tleskalo nejdéle (což je hlavní a jediné kritérium této ceny). Jeho rozhodnutí se setkalo se zuřivým odporem zaměstnanců jeho rozhlasové stanice.

Pravidelní čtenáři tohoto seriálu už asi uhodli, co je tématem nového filmu Smarzowského - film má název Klérus a zabývá se patologickým chováním v polské církvi.

Stranou PiS ovládaná televize TVP věnovala hovoru o tomto filmu skoro pět minut svého hlavního večerního zpravodajství. Vysvětlila Polákům, že ten film je příkladem boje proti evropské kultuře, který financují Němci, že by se nikdo neodvážil takovýmto způsobem útočit na židy nebo na muslimy, že ten film je vlastně špatný, že pomlouvá kněze tím, že ukazuje nejradikálnější zločiny jako církevní normu, že ten film chválí opozice a nakonec, nikoliv však v neposlední řadě, že lidé, kteří ten film chválí, protestovali proti pokusům USA o vydání Romana Polańského. Protože, přece víte, Polański je ten skutečný pedofil. Můžete se podívat na tuto propagandu zde:



Všechny tyto akce samozřejmě vyvolávají opačný efekt, než je ten, který si přeje strana Právo a spravedlnost, která zjevně stále ještě nic neví o efektu Streisandové, Předpovídám, že film "Klérus" se stane největším kasovním hitem letošního roku.

A tak, navzdory všem těm velkým slibům od vlády před dvěma lety, ohledně toho, jak bude polská kinematografie šířit slávu Poláků po celém světě, nejočekávanějším filmem vzniklým během tří let vlády strany Právo a spravedlnost je totální útok na katolickou církev, nejbližšího spojence strany PiS. Pokud budete čekat na kinematografickou reakci od strany PiS na tento politický narativ, moc nečekejte: jejich lidé nejsou schopni navrhnout ani billboard. Místní oddělení Ústavu národní paměti se rozhodlo oslavit výročí bojů ze září 1939  billboardem, na němž bylo špatně anglicky napsáno “POLAND – FIRST TO FIGTH”. Nejenže tam měli gramatickou chybu, ale také použili plakát z té éry, pro nějž stále ještě platí autorská práva, a oni nepožádali jejich majitele o svolení... Avšak co čekáte, vzhledem k tomu, že jedinou kvalifikací pro práci ve státních firmách je být věrný straně Právo a spravedlnost? Nedávno přišel o zaměstnání ředitel jedné energetické společnosti poté, co vyšlo najevo, že námořnická hudební skupina, jejíž je členem, si na sebe při jednom ze svých koncertů vzala trička s podvratným nápisem "ÚSTAVA!".  Protestoval proti tomu místní poslanec za stranu Právo a spravedlnost. Nelíbilo se mu, že prý státní firmy podporují "protivládní protesty" a "činy vedoucí ke svržení legální vlády a škodící státu". A tak státní energetická společnost rozhodla, že jejímu zaměstnanci se už nedá věřit, a vyhodila ho. Protože jak může strana Právo a spravedlnost důvěřovat někomu, kdo požaduje, aby byla dodržována ústava?

Ani specialita strany Právo a spravedlnost - kopání hrobů a rozbíjení rakví - nejde tak dobře, jak bylo plánováno. Nejenže nucené exhumace obětí letecké katastrofy ve Smolensku nepřinesly žádné nové informace, které by dokázaly, že katastrofa byla ve skutečnosti atentát, ale Polsko nyní prohrálo další případ u evropského soudního dvora. Tentokrát soudci rozhodli, že exhumace obětí navzdory zuřivému odporu jejich rodin byly porušením jejich práva na soukromí a na rodinný život. Stát jim nyní musí zaplatit odškodné ve výši 16 000 euro.

Takže všechno, co zbývá, je propaganda a vymývání mozků. Vymývání mozků je ulehčováno katastrofální reformou školství. V přeplněných školách se žáci učí na směny, od 7 ráno do 18 hodin večer nebo někdy ještě později. Naštěstí, aby nebyly děti příliš přetěžovány, bylo rozhodnuto, že i učebnice jazyka polského se mají stát náboženským vzdělávacím materiálem   - tímto způsobem se děti vyhnou zmatku, způsobovanému, například, tím, že by získali schopnost kriticky analyzovat text. Ne všichni jsou s tím samozřejmě spokojeni, tak rodiče hledají alternativní možnosti. Ale jestliže doufáte, že se vaše děti naučí nějakým hodnotám při skautingu, to taky zřejmě nebude dlouhodobě alternativa. V současnosti běží kampaň proti polské asociaci skautů za to, že údajně šíří  "propagandu homosexuality". Podle autorů této kampaně   "podporuje skautská organizace deviaci" tím, že děti učí toleranci a respektu vůči menšinám, anebo tím, že zdůrazňuje, že hodnota a důstojnost člověka nemá nic společného s jeho sexuální orientací.

Mezitím pana premiéra Morawieckého stále více vzrušuje kampaň pro místní volby a nechává se unášet svými lžemi. Jeho výrok, že "předchozí vláda nestavěla žádné silnice", byl předložen soudu, který rozhodl, že to nebyla lež, protože, zaprvé, pan premiér nemluvil oficiálně jako premiér, a zadruhé, není členem volebního výboru strany Právo a spravedlnost, takže jeho výrok je pouze úsudkem soukromého občana, na něž má soukromý občan právo, zejména pokud se nechá unést neformálním projevem na volebním shromáždění. Takže, v podstatě, Morawiecki má právo pomlouvat předchozí vládu jakýmikoliv lžemi.

Mně ovšem není jasná jedna věc: Jak je možné, že soukromý občan cestuje po celém Polsku a přednáší na volebních shromážděních strany Právo a spravedlnost projevu? Zejména, jak na to poukázal jeden karikaturista, vzhledem k tomu, že údajně neexistují žádné silnice, jimiž by mohl cestovat? 

0
Vytisknout
11557

Diskuse

Obsah vydání | 2. 10. 2018