Thabo Mbeki: Africký národní kongres se stává "stranou černých"

26. 9. 2018

čas čtení 2 minuty
Bývalý jihoafrický prezident Thabo Mbeki odsoudil vládní stranu Africký národní kongres (ANC) za to, že se podle něj stává "stranou černých". Toto prohlášení učinil v rámci kritiky rozhodnutí ANC vyvlastnit půdu patřící bělochům, a to bez náhrady.


ANC se zaměřuje na bílé a opustil svůj závazek vůči "nerasismu", varoval Mbeki.

Strana tvrdí, že sleduje politiku odstranění rasové nerovnosti ve vlastnictví půdy.

Takřka čtvrt století po ukončení rasistického systému apartheidu vlastní bílí, kteří tvoří 9 % obyvatelstva, 72 % výměry soukromě vlastněné orné půdy.

Donedávna bylo oficiální politikou přerozdělit půdu na principu dobrovolného odprodeje, ale to se změnilo, když ANC podpořil vyvlastnění bez náhrady jako způsob, jak napravit historické nerovnosti.

Mbeki učinil své prohlášení v pamfletu, který unikl do místních médií. Pamflet byl publikován jeho nadací Thabo Mbeki Foundation a panuje široce sdílené přesvědčení, že jej napsal bývalý prezident osobně.

Text sleduje historický závazek strany ANC vůči nerasismu a tvrdí, že se "stavěla za svobodu celého lidstva, černého a bílého".

Mbeki uvádí, že nucené odebrání půdy bílým a předání černým znamená opuštění tohoto principu.

"Už není zástupcem lidu Jižní Afriky. Spíše, jak prohlásil jeho bývalý prezident Jacob Zuma, je to strana černých", tvrdí pamflet.

Někteří z Jihoafričanů s bývalým státníkem souhlasí, zatímco jiní tvrdí, že se snaží chránit zájmy bílých.

ANC se nachází uprostřed volebního cyklu a snaží se předkládat jednotnou platformu. Mnozí budou sledovat jeho reakci na Mbekiho kritiku. Pro některé půjde o test skutečného charakteru osvobozeneckého hnutí.

Prezident Cyril Ramaphosa slíbil řádnou a urychlenou pozemkovou reformu spolu s ústavním dodatkem, který nastaví jasné podmínky.

Mnozí se však obávají, že složité, potenciálně výbušné téma je využito k politickým ziskům. Podle Mbekiho musí být reforma provedena tak, aby neohrozila práva různých ras v JAR.

Mbeki byl prezidentem země v letech 1999-2008, kdy ho z funkce vytlačil Jacob Zuma.

Strana ANC vznikla v roce 1912, aby vedla kampaň proti nadvládě menšiny. Chopila se moci v roce 1994.

Po ukončení apartheidu v roce 1994 ANC prohlásil, že si přeje do roku 2014 navrátit 30 % půdy bývalým vlastníkům.

Odhaduje se, že došlo k redistribuci 10 % komerční orné půdy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7630

Diskuse

Obsah vydání | 2. 10. 2018