Netanjahu: Izrael bude pokračovat v protiíránských operacích v Sýrii

26. 9. 2018

čas čtení 2 minuty
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že Izrael bude pokračovat ve vojenských operacích v Sýrii, poté co Rusko oznámilo, že dodá syrskému spojenci moderní systémy protivzdušné obrany.


"Budeme dál jednat tak, abychom předešli upevnění vojenské přítomnosti Íránu v Sýrii a budeme pokračovat ve vojenské koordinaci mezi IDF a ruskou armádou," sdělil Netanjahu reportérům před odletem do New Yorku na zasedání Valného shromáždění OSN.

Rusko v pondělí oznámilo, že během dvou týdnů dodá Sýrii systém protivzdušné obrany S-300, navzdory silný námitkám Izraele. Před týdnem Moskva obvinila Izrael z toho, že nepřímo zavinil sestřelení ruského vojenského letadla Sýrií.

Rusko, které v Sýrii podporuje režim Bašára Asada, tvrdí, že syrské protivzdušné baterie sestřelily ruský výzvědný letoun Il-20 omylem krátce poté, co izraelské stíhací bombardéry zasáhly nedaleký cíl. Moskva obvinila Izrael, že vytvořil nebezpečné podmínky, které k incidentu vedly.

Izrael, který během syrské občanské války provedl v Sýrii řadu náletů, poté prohlásil, že bude pracovat na zlepšení opatření, která mají zabránit konfliktu s ruskými jednotkami, ale operace v Sýrii nepřeruší.

Netanjahu v pondělí telefonicky hovořil s Putinem. V úterý oznámil, že se s Putinem shodl, "že pracovní týmy IDF a ruské armády se brzy sejdou".

Izraelský lídr vystoupil po zasedání bezpečnostního kabinetu věnovaném napětí ve vztazích s Moskvou.

"Během posledních tří let byl Izrael vysoce úspěšný v prevenci upevnění íránské vojenské přítomnosti v Sýrii a íránských pokusů předat Hizbaláhu v Libanonu smrtící zbraně," řekl dále Netanjahu.

Ale řekl také, že existovaly situace, kdy věci nešly dobře, a označil syrské sestřelení ruského letadla za "tragické".

Izrael dlouho loboval v Moskvě, aby neposkytovala Sýrii systém S-300, v obavě, že to oslabí jeho letecké schopnosti udeřit na íránské síly a jejich spojence z Hizballáhu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6954

Diskuse

Obsah vydání | 2. 10. 2018