O záměrném šíření lží ve prospěch podvodného získání moci

2. 10. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 4 minuty
Foto: Záměrná nenávist proti skupině obyvatelstva vyvolávající lež publikovaná na serveru Pravý prostor. (Holčičku ve skutečnosti pokousal pes, rottweiler jejího otce, nezbili ji "Arabové" kvůli modrým očím.) V České republice se tyto trestné činy nestíhají, ač trestní paragrafy proti nim existují.

Byl jsem kýmsi požádán, abych dal "To se mně líbí" médiu, které si říká "Pravý prostor". Součástí lákačky je, že Facebook řekne, kolik z mých virtuálních přátel jej označkovalo taky - bylo jich 82 (tj. 2% z celkového počtu). To mně zaujalo - komu z mých přátel, byť virtuálních, se může Pravý prostor "líbit"? (Podotýkám, že výmluva "ze studijních důvodů" neobstojí, protože existuje možnost "Sledovat". Lajkovat znamená jednoznačně: "stát se fanouškem stránky").

 

Tak tedy komu?

- asi deseti známým členům ODS (včetně například Filipa Humplíka, Pavla Žáčka atd)
- asi pěti členům Svobodných včetně pana předsedy této strany
- bývalému ministrovi a současnému astrologovi panu Baudyšovi (EDIT: jeho syn)
- bývalé manželce bývalého premiéra paní Paroubkové
- současnému fašistovi Janu Kopalovi, který byl příliš kách dokonce i na Okamurovce, tak ho vykopli
- Pavlu Kohoutovi (ekonom? Úsvit? Realisté? Partners? Už se mně to plete)
- předsedovi asociace podnikatelů a manažerů
- a řadě dalších více či méně bizarních figurek, jako je přední česká kremlobotka, neofašista z Bystrce, výřečná konzervativní katolička a podobně.

Nechci tu "vytvářet seznamy" - ty ostatně vytváří Facebook, ne já - ale zaujalo mě tak velké procento lidí aktivních v politice.

Ujasněme si prosím jednu věc. Pravý prostor není nějaké standardní médium šíříci pravicové názory - to by bylo zcela v pořádku. Jedná se o vzorový fake-news web, který vytváří a šíří nenávistné lži způsobem, že by mu i Aeronet záviděl (viz přiložený obrázek). Tohle není výjimka, podobné "zprávy" zde převládají. A pravicového na nich není vůbec nic.

Co se to stalo? Odpověď už pár let známe, i když brilantním, způsobem byla zformulována až před několika dny americkou novinářkou Anne Applebaum v eseji, jehož české shrnutí najdete v Britských listech ZDE ). Uvádí ze své (polské a maďarské) zkušenosti přesně to, co vidíme kolem sebe dnes u nás: že lidé, kteří jsou "jinak normální", najednou lajkují, sdílí a šíří odpudivé a zjevné lži, násilně nenávistné výlevy. Proč, ptá se Applebaumová? Protože jdou za mocí a za vítězstvím a pro sebe si zdůvodnili, že jakákoli zbraň je dobrá. Dobře vědí, že jsou to lži (!) a přesto je šíří. Proč?

Protože, kromě mocenských ambicí, se zcela oddali nějaké ideologii, věří že je správná a že to je cesta k záchraně světa, a v tom okamžiku platí, že účel světí prostředky. Applebaumová podotýká, že tohle bylo k vidění ve dvou známých periodách historie: v době nástupu nacismu v Německu a v době vlády bolševismu v střední a východní Evropě. Tedy v dobách, kdy víra ve správnost ideologie dokázala "zdůvodnit" i vyvražďování nevinných lidí po miliónech. Applebaumová ještě dle mého trefně podotýká, že v tomto se najednou na stejné lidi sejdou tři druhy osob: ideologičtí zaslepenci, čistokrevní mocichtivci a pak pošuci z okraje společnosti, kteří se najednou mohou ocitnout ve středu dění a stát se důležitými. Je úžasné, jak tyhle tři skupiny lze okamžitě rozpoznat i na malém vzorečku "přátel" Pravého prostoru.

Tak a to je vše; pak mám už jenom dvě otázky, a ani na jednu z nich neznám odpověď:

- proč se to stalo?
- co s tím můžeme dělat?

0
Vytisknout
8079

Diskuse

Obsah vydání | 4. 10. 2018