Polského premiéra ohrožuje aféra kolem ilegálních finančních operací

3. 10. 2018

čas čtení 1 minuta
Web Onet publikoval zprávu o důkazech ohledně ilegálních nahrávek špičkových politiků a byznysmenů, které v roce 2014 otřásly polskou politikou. Zpráva se odvolává na důkazy osob, které nahrávky pořídily. Ty mají za to, že tehdejší pracovník banky Bank Zachodni WBK a nynější premiér Mateusz Morawiecki hovořil s dalším obchodníkem o pochybných finančních operacích.


Morawiecki byl výkonným ředitelem banky mezi lety 2007-2015. Během části této doby byl Morawiecki také členem Ekonomické poradní rady tehdejšího premiéra Donalda Tuska.

Podle webu Onet.pl číšníci, kteří ilegálně pořídili nahrávky konverzace mezi polskými politiky a obchodníky v roce 2015 svědčili, že nahráli některé rozhovory, v nichž vystupoval také Morawiecki. Podle svědectví byznysmeni diskutovali o nákupech nemovitostí s využitím fiktivních legálních entit.

Onet tvrdí, že vyšetřovatelé tuto linii nesledovali. Podrobnosti ohledně nahrávky nejsou známy.

Není to poprvé, co média zmiňují nahrávky s Morawieckim. V roce 2016 polská mutace týdeníku Newsweek informovala o nahrávce jednání Zbigniewa Jagiella, výkonného ředitele banky PKO BP Bank a Krzysztofa Kiliana z polské státní energetické společnosti PGE.

Podle tohoto rozhovoru měl mít Morawiecki úzké kontakty s členy vlády Občanské platformy a v jedné chvíli se měl dokonce stát jejím ministrem.

V úterý Onet.pl publikoval výňatky z rozhovoru, o němž psal Newsweek. Odhaluje, že budoucí premiér v soukromých rozhovorech používal neparlamentního jazyka a jeho názory na ekonomiku byly liberální. Také předpovídal migrační krizi.

Tyto záznamy nynějšího premiéra poškozují kvůli použitému výrazivu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6342

Diskuse

Obsah vydání | 5. 10. 2018