Američtí Republikáni jsou ochotni riskovat ztrátu Kongresu - Nejvyšší soud má větší moc

28. 9. 2018

čas čtení 2 minuty


Republikánští senátoři dobře vědí, v důsledku precedentu v roce 1991, že protlačí-li soudce Kavanaugha do Nejvyššího soudu, prohrají zřejmě nadcházející listopadové volby do Kongresu. Stalo se to i v roce 1991, kdy skupina postarších republikánských senátorů - mužů podrobila pohovoru Anitu Hill, která obvinila tehdy nominovaného soudce pro Nejvyšší soud Clarence Thomase ze sexuálního obtěžování. Vzhledem k tomu, že ji ignorovali a Clarence Hilla k Nejvyššímu soudu jmenovali, v roce 1992 přišli republikáni o Bílý dům i o celou řadu senátních křesel. Je pravděpodobné, že letošní porážka republikánů v nadcházejících volbách bude ještě závažnější.


Kdyby však republikáni stáhli Kavanaughovu kandidaturu k Nejvyššímu soudu nyní, pravděpodobně by nestihli navrhnout před volbami do Kongresu dne 6. listopadu žádného jiného kandidáta. Je možné, že demokraté získají Senát, kde se rozhoduje o nominantech do Nejvyššího soudu.

Pro americkou pravici je křeslo u Nejvyššího soudu důležitější než volební vítězství či vítězství amerického prezidenta. Pokud bude k Nejvyššímu soudu jmenován Kavanaugh, bude tam působit dalších 40 let, bude rozhodovat otázky týkající se života a smrti ohledně potratů, občanských práv, a - což je klíčově důležité pro samotného Trumpa - bude rozhodovat i o rozsahu prezidentských pravomocí, včetně otázky, zda může být prezident ve funkci trestně stíhán.

Pro některé americké konzervativce, především pro protipotratové křesťanské konzervativce je toto křeslo u Nejvyššího soudu tak cenné, že jsou ochotni za ně riskovat republikánskou většinu v Senátu. Tito konzervativci chápou obrovský význam amerického Nejvyššího soudu už dlouhá desetiletí a dávají mu daleko větší přednost než demokraté. V prezidentských volbách z roku 2016 hlasovalo mnoho konzervativců, kteří Trumpem pohrdají a považují ho za nemorálního, pro Trumpa jen proto, aby ovládli Nejvyšší soud.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

USA
0
Vytisknout
7315

Diskuse

Obsah vydání | 2. 10. 2018