Jeremy Corbyn není "mužem z lidu"

26. 9. 2018

čas čtení 3 minuty
Lídr Labour Party je kvůli druhému referendu o brexitu, neboli "lidovému hlasování", se svou stranou v podivném klinči, píše Therese Raphaelová. Vedení labouristů často vypadá brexitem více znechuceno než opravdu znepokojeno. Lídr Jeremy Corbyn vedl kampaň za setrvání v roce 2016 bez nadšení a od té doby se většinou snaží změnit téma. A přesto výroční stranické konferenci v Liverpoolu z velké části dominovala debata o strategii brexitu.


Do vystoupení z EU zbývá méně než půl roku a labouristé konečně chápou skutečnost, že krize konzervativců vyvolaná brexitem představuje největší šanci na návrat k moci, jakou jejich strana měla za posledních takřka deset let. Jenže to znamená překonat rozštěpení samotné strany ohledně brexitu a dokonce podpořit tentýž chaos, o němž labouristé tvrdí, že ho chtějí překonat.

Corbyn byl pod tlakem odborů, voličské základny a těch, kdo vedou kampaň, aby prosazoval nové hlasování o brexitu. Po nedělní pětihodinové debatě se delegáti dokázali shodnout na kroku, který bude ve čtvrtek předložen stranické konferenci. Píše se zde: "Pokud nedokážeme dosáhnout všeobecných voleb, labouristé musejí podpořit všechny možnosti, které zůstávají na stole, včetně kampaně za lidové hlasování." Zdrženlivost formulací je zřejmá.

Jasnou Corbynovou preferencí jsou nové všeobecné volby, ale to není jednoduché. Britská volební pravidla s pevnými termíny znamenají, že dokud předčasné volby neschválí alespoň dvě třetiny parlamentu, je třeba vyslovení nedůvěry vládě. Pak lze vytvořit novou vládu a podrobit ji hlasování o důvěře - a pouze pokud se to nezdaří, vypsat nové volby. A labouristé by potřebovali nějaké konzervativní poslance, aby se jim povedlo vyslovit vládě nedůvěru.

Kromě toho mnozí v této i jiných stranách prosazují tzv. lidové hlasování. Průzkumy ukazují změnu podpory ve prospěch setrvání v EU, a zejména ve prospěch nového hlasování. Průzkum YouGov ukázal, že takřka 90 % členů Labour Party si přeje další referendum a že 93 % by hlasovalo pro setrvání v EU.

Avšak není jasné, zda toho lze dosáhnout. Nové hlasování by se muselo uskutečnit před 29. březnem 2019. Existují smluvní ustanovení ohledně prodloužení dvouleté lhůty definované článkem 50, ale to by vyžadovalo jednohlasné schválení 27 dalšími členy EU. A vůbec není jasné, že by byl získán souhlas s novým hlasováním.

Jistě by to částečně záviselo na tom, nač přesně by se referendum ptalo, a na tom existuje fundamentální neshoda. Jeden z nejmocnějších britských odborářských bossů Len McCluskey tvrdí, že začlenit do hlasování možnost "zůstat" by byla velkým omylem a odehnalo by to labouristické voliče ke konzervativcům.

Stínový ministr financí John McDonnell se před druhým hlasováním ošívá ještě více, ale zdá se, že sdílí názor, že pokud referendum, mělo by se týkat jen samotné smlouvy o vystoupení. To je v rozporu s další labouristickou postavou a potenciálním Corbynovým vyzývatelem, Chukou Umunnou. Umírněný Umunna, který je předním členem mezistranické kampaně People´s Vote, si přeje, aby se hlasovalo i o možnosti v EU setrvat.

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7896

Diskuse

Obsah vydání | 1. 10. 2018