Putin je špatný stratég: z Ukrajiny, někdejšího spojence, vyrobil úhlavního nepřítele Ruska

24. 9. 2018

čas čtení 2 minuty
 

Upozorňuje na to v deníku Washington Post Anne Applebaum v článku, napsaném v západoukrajinském městě Lviv:

Nekončící rusko-ukrajinská válka hluboce proměnila postoje Ukrajinců. Došlo ke "geopolitickému rozvodu století" - oddělení dvou zemí, které byly součástí téhož impéria po mnoho staletí. Obchod mezi Ukrajinou a Ruskem, jejichž ekonomiky byly provázány od středověku, drasticky poklesl. Namísto s Ruskem obchoduje Ukrajina nyní s Evropou a ostatním světem. Indie, nikoliv Rusko, nyní kupuje ukrajinské potraviny. Starobylé náboženské kontakty také odumřely. Ukrajinská pravoslavná církev se nyní oficiálně oddělila od ruské. Přímá letecká doprava mezi Ukrajinou a Ruskem je zakázána a Ukrajinci dnes daleko častěji než v Rusku žijí a pracují v Polsku.


Ruský kulturní vliv také mizí. Částečně je to v důsledku oficiálních rozhodnutí. Pošetile se rozhodla minulý týden regionální vláda ve Lvivě zakázat veškeré ruské knihy a hudbu, což v tomto hluboce dvojjazyčném státě bude nemožné.

Tato malicherná diskriminační opatření jsou výrazem frustrace nad nikdy nekončící válkou. Jsou také zbytečné, protože probíhá už daleko hlubší, tektonická změna. V důsledku války a jejích pachatelů se Ukrajinci sami rozhodují mluvit jedině ukrajinsky. V důsledku války se různé regiony této země vzájemně stmelují. V důsledku války se stále více Ukrajinců definuje jako "Evropané", v opozici vůči Rusku, a stále více Ukrajinců chápe, že toto "evropanství" znamená, že musejí být aktivní a zorganizovaní při svém úsilí o dosažení změn.

Je ironické, že ruská invaze na Ukrajinu, jejímž cílem bylo původně potrestat prozápadní ukrajinskou vládu, posunula Ukrajinu dramaticky opačným směrem.

Je to také upozornění, že údajné strategické schopnosti Vladimíra Putina jsou ve skutečnosti velmi omezené. Jeho zásah na Ukrajině proměnil kdysi přátelskou zemi v nepřítele. Jeho pokusy sjednotit "rusky mluvící národy" v jednom euroasijském bloku přesvědčily tisíce lidí, aby přestaly mluvit rusky. A samozřejmě, Putinovy zásahy do amerických prezidentských voleb vyvolaly v USA bezprecedentní míru ostražitosti vůči Rusku. Ukrajina je dokonalým příkladem, jak násilí může mít neočekávané důsledky - a jak krátkodobé vítězství může vést k dlouhodobé porážce. 

0
Vytisknout
10623

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2018