Mezitím v Absurdistánu 83:

Výrazné úspěchy polského prezidenta Dudy u Donalda Trumpa

26. 9. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut

Minulý týden hovořili obyvatelé Absurdistánu o několika významných událostech. První z nich byla návštěva Andrzeje Dudy u Donalda Trumpa v Bílém domě. Strana Právo a spravedlnost pravděpodobně očekávala, že to bude velký úspěch v oblasti PR - konec konců, opozice pořád poukazovala na to, že americký prezident nechce brát Polsko vážně, poté, co strana Právo a spravedlnost se rozhodla porušovat ústavu, a tady máme našeho vlastního Andrzeje Dudu, jak hovoří s nejmocnějším mužem na planetě Zemi jako rovný s rovným.

"Putinizace" mediální krajiny v ČR

26. 9. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

V úterý se veřejnost dozvěděla, že investigativní novinář Janek Kroupa měl dvakrát nezákonně napíchnutý telefon ZDE. Kromě toho právě vyšlo najevo, že žurnalisté, kteří se budou zajímat o hospodaření politických stran a financování voleb, musejí napříště předem předložit otázky příslušnému úřadu, kde je poté schválí - nebo neschválí - osoba jménem Vojtěch Weiss ZDE. V Lidových novinách propukl skandál vyvolaný bezprecedentním zasahováním majitele, tj. Andreje Babiše, do obsahu listu ZDE. To vše za situace, kdy v radách veřejnoprávních médií již převažují osoby dosazené vlivovými strukturami kolem premiéra Babiše či prezidenta Zemana ZDE.

Proti stále restriktivnějším podmínkám fungování "mainstreamových" médií přitom stojí četná, nikým a ničím v ČR nesvazovaná média "alternativní", která ve veřejném prostoru trpělivě a donekonečna omílají ruské narativy ZDE.

Rozhovor Britských listů 183.

Jaká je situace v USA před nadcházejícími volbami do Kongresu

21. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta



Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Sledujme, co se děje v USA, protože to pak ovlivní i situaci v ČR. Zatímco ČT zve do rozhovoru o USA Ladislava Jakla, my dáváme přednost rozhovorům s odborníky. V dnešním Rozhovoru Britských listů hovoří o předvolební situaci v USA Bohumil Kartous s amerikanistou Kryštofem Kozákem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionalnitelevizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 21. září 2018.

Připojte se...

26. 9. 2018

čas čtení 1 minuta

Saša Uhlová:

Tohle video mi připomnělo sedmdesátiletého pána, který se na jaře přišel podívat na projekci Apolenina filmu a po debatě jsme měli společnou cestu.

Vyprávěl, že netušil, že jsou v Praze nějaké ubytovny, až se mu stalo, že ho vyhodili z bytu, ocitl se na ulici, kde čtrnáct dní "bydlel" a pak si naštěstí našel ubytovnu. Platí 4500 za postel v mísnosti, kterou sdílí se dvěma dalšími lidmi. Byl to takový čistý upravený a vzdělaný stařík, který celý život pracoval a snažil se mi vysvětlit, jak moc mu to změnilo perspektivu.

Že je vlastně v šoku, jak mohl nevědět, co se kolem vlastně děje, dokud se to nedotklo jeho. Jako rodič si při představě, že sdílíme v šesti jednu místnost na ubytovně, uvědomuju, o kolik by všechno bylo těžší. Těch dětí zas není tolik, aby jim bohatá Praha nedokázala pomoci. Pokud se ovšem nebude soustředit na vyhánění sociálních služeb a ekonomických migrantů...

Co má britská ultralevice společného s ultrapravicí

26. 9. 2018

čas čtení 5 minut

Existuje určitá verze corbynismu,  která je nepřátelská vůči těm poválečným západním institucím, které tvořily charakteristický fundament "Západu" během studené války a po jejím ukončení udržely při existenci hegemonický kapitalistický světový pořádek. V démonologii radikální levice jsou to nástroje imperialistického vykořisťování. Evropská unie je členem téže rodiny jako NATO či Světová banka. Není to něco, co by levičáci jako Corbyn byli ochotni instinktivně hájit.

To, co dělá tento postoj problematickým ve vztahu k mladším a méně doktrinářským corbynistům, je skutečnost, že v roce 2018 přichází hlavní hrozba západnímu institučnímu pořádku od ultrapravice. Pro mnoho labouristů byl brexit jedním z dvou traumat roku 2016, druhým bylo zvolení Donalda Trumpa. Nejefektivnější povstání proti evropskému statu quo je dnes rasistické a nacionalistické.  A tak praktickým důsledkem toho, že se britská levice staví proti Evropské unii, je její taktická shoda s ničivými ultrapravičáky, jako je Steve Bannon, Boris Johnson a Rusko, které z toho má bezprostřední strategický prospěch.


Během právě probíhajícího výročního kongresu britské Labouristické strany v Liverpoolu donutili proevropští aktivisté, aby strana přijala rezoluci, požadující nové referendum o brexitu, včetně možnosti hlasovat pro to, aby Británie setrvala v EU. Řadě aktivistů Labouristické strany, včetně jejího nynějšího ultralevicového vedení, se to nelíbilo: považují Evropskou unii za kapitalistické spiknutí a chtějí budovat socialismus v jedné zemi.

Trump v OSN naléhal na svět, aby se vzdal globalismu. Vyvolal tím smích

26. 9. 2018

čas čtení 2 minuty



V projevu na Valném shromáždění OSN naléhal Donald Trump na ostatní národy, aby odmítly globalismus a přijaly vlastenectví. Jeho projev vyvolal posměšný smích od ostatních světových politiků.

Během své bombastické řeči se Trump vychloubal údajnými úspěchy svého prezidentství a útočil na své nepřátele, především na Írán. Ostře kritizoval multilateralismus v jeho duchovním domově - na Valném shromáždění OSN.

Někteří britští konzervativci se už opravdu zbláznili: "Nacisté byli socialisté"

26. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

"Poučení z hitorie pro ty, kdo chtějí pomlouvat 'umírněnou pravici': nacisté byli socialisté," píše v deniku Daily Telegraph věrný thatcherovec, dnešní penzista Norman Tebbit:


Edward Lucas: Karel Schwarzenberg je "barvitý a vysoce inteligentní aristokrat!"

26. 9. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty



V souvislosti s dnes zveřejněným shrnutím článku Edwarda Lucase Proč Rusko vítězí, původně publikovaného v angličtině na litevském serveru Delfi.lt (samozřejmě, Litevci ho budou publikovat!) , je nutno uvést trochu kontextu.

Edward Lucas vystupuje ostře proti tomu, co vidí jako ruskou agresivitu vůči Západu a vnějšímu světu, déle než deset let. Své varování před ruskou agresivitou neustále opakuje a stupňuje. Prohlašuje se za "čechofila" a jako svědek demokratické revoluce v Československu v roce 1989 je a vždy byl až nekritickým stoupencem Václava Havla. Ve svém varování před Ruskem zastává jasně stranické postoje, což bohužel vyvolává dojem značné stereotypičnosti.

Proč Rusko vítězí

26. 9. 2018

čas čtení 7 minut

Zabývám se evropskou bezpečností více než třicet let, jako aktivista během studené války, jako novinář a v think tancích, píše Edward Lucas. Tvrdím, že Rusko je revizionistická mocnost; že má prostředky k tomu, aby usilovala o své cíle; že vítězí; že před námi leží ještě větší nebezpečí. Doporučuji, aby se Velká Británie a její spojenci vzdali jakékoliv naděje na návrat k normálním vztahům; posílili obranu Pobaltí a Polska; upozorňovali na ruskou korupci na Západě; uvalili vízové sankce na ruskou elitu; pomohli Ukrajině a znova nastartovali atlantickou alianci.

Putin je špatný stratég: z Ukrajiny, někdejšího spojence, vyrobil úhlavního nepřítele Ruska

24. 9. 2018

čas čtení 2 minuty

 

Upozorňuje na to v deníku Washington Post Anne Applebaum v článku, napsaném v západoukrajinském městě Lviv:

Nekončící rusko-ukrajinská válka hluboce proměnila postoje Ukrajinců. Došlo ke "geopolitickému rozvodu století" - oddělení dvou zemí, které byly součástí téhož impéria po mnoho staletí. Obchod mezi Ukrajinou a Ruskem, jejichž ekonomiky byly provázány od středověku, drasticky poklesl. Namísto s Ruskem obchoduje Ukrajina nyní s Evropou a ostatním světem. Indie, nikoliv Rusko, nyní kupuje ukrajinské potraviny. Starobylé náboženské kontakty také odumřely. Ukrajinská pravoslavná církev se nyní oficiálně oddělila od ruské. Přímá letecká doprava mezi Ukrajinou a Ruskem je zakázána a Ukrajinci dnes daleko častěji než v Rusku žijí a pracují v Polsku.

Tisková zpráva

Za nerovné odměňování žen a mužů mohou stereotypy, myslí si média

26. 9. 2018

čas čtení 3 minuty

Analýzy diskuze o nerovném odměňování žen a mužů v českých médiích od neziskové organizace NESEHNUTÍ vyplynulo, že za nejčastější příčinu nerovnosti v příjmech považují média stereotypy o mužích a ženách. Na druhém místě pak nerovné odměňování zdůvodňují kariérními přestávkami žen spojenými s mateřstvím. Na třetím a čtvrtém je vertikální a horizontální segregace na trhu práce – tedy to, kdo zaujímá a má větší šanci se dostat do vedoucích pozic, a také to, že existují obory, kde pracují převážně ženy a v těchto oborech je pak nižší finanční ohodnocení.

Stačilo by, kdyby z 218 000 unikátních čtenářů BL jich měsíčně 350 přispělo dvěma stovkami na provoz

12. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

Je to nudné, pořád opakovat (a vůči některým čtenářům neférové, protože ti přispívají), avšak jsme na nikom nezávislý, nemanipulující zpravodajský a analytický server, který nestraší veřejnost nesmysly, nevyvolává v ní rasistickou ani xenofobní hysterii a snaží se - neúplatně, padni komu padni - přinášet nezávislé informace z domova i ze zahraničí a otevírat tak dveře do světa.

K tomu potřebujeme minimální částku na provoz ve výši 60 - 70 000 Kč měsíčně. Stačilo by, kdyby z nynějších 218 000 unikátních čtenářů Britských listů za každý měsíc (Google Analytics) jich přispělo cca 350 každý měsíc částkou 200 Kč. Je to míň, než kolik dáte za noviny.

Můžete také příspěvek na Britské listy použít k své registraci na diskusní fórum.

Bez těchto příspěvků se server nedá provozovat, neboť naši reportéři a analytici nemohou pracovat úplně zadarmo.

Pokud si myslíte, že Britské listy hrají v českém prostředí nezastupitelnou roli, prosíme, zaveďte pravidelný příspěvek na náš provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

29707

Jeremy Corbyn není "mužem z lidu"

26. 9. 2018

čas čtení 3 minuty

Lídr Labour Party je kvůli druhému referendu o brexitu, neboli "lidovému hlasování", se svou stranou v podivném klinči, píše Therese Raphaelová. Vedení labouristů často vypadá brexitem více znechuceno než opravdu znepokojeno. Lídr Jeremy Corbyn vedl kampaň za setrvání v roce 2016 bez nadšení a od té doby se většinou snaží změnit téma. A přesto výroční stranické konferenci v Liverpoolu z velké části dominovala debata o strategii brexitu.

Přečetli jsme:

Češi nikdy nebrali víc. Jejich průměrná mzda je 31 851 korun

26. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Průměrná mzda vzrostla meziročně nejrychleji za uplynulých deset let. Problémem však je, že současný růst mezd a platů je už teď dlouhodobě neudržitelný. Navíc zvyšování platů ve státní sféře nutí firmy, aby přidaly svým zaměstnancům, jenže ti si na přidání fakticky „nevydělají“. Na růst platů tlačí i extrémně nízká nezaměstnanost.

Celý text: ZDE

Publikum se v OSN Trumpovi vysmálo

25. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Donald Trump řekl na Valném shromáždění OSN, že jeho vláda dokázala skoro víc než jakákoliv jiná vláda v historii USA. Přítomní se tomu začali smát. "Takovou reakci jsem nečekal," řekl Trump.


Trump požaduje, aby se mu lidi na veřejnosti nesmáli

25. 9. 2018

čas čtení 1 minuta

Zveřejnil toto na Twitteru:

"Potřebujeme prezidenta, který není zdrojem posměchu pro celý Svět. Potřebujeme opravdy vynikajícího vůdce, strategického génia a vítěze. Respekt!"

Trump znovu pochválil Saúdskou Arábii, brutální diktaturu, která hrubě porušuje lidská práva na svém území a v zahraničí, v Jemenu, masakruje civiisty a páchá tam zvěrstva:

Trump také pochválil Polsko, které má vládu, jež ochromila kritická média a snaží se zlikvidovat nezávislost soudnictví a ovládnout je:




Doktor Kriegel v srpnu 1968

25. 9. 2018 / Pavel Rybák

čas čtení 2 minuty

 



V čase československého Pražského jara a následné sovětské invaze mnohé zaujal jediný komunistický politik, František Kriegel, dlouholetý levicový intelektuál a lékař. Zajistil si uznání zejména odmítnutím podpisu „moskevského protokolu“ (sovětských okupačních podmínek) a tím, že hlasoval v československém parlamentu proti ratifikaci smlouvy o přítomnosti sovětských invazních vojsk (pravda v této věci nebyl jediný). V před invazních měsících vybízel občany k podporování těch politiků, u kterých mohli očekávat zachování reformního procesu.

Proč odmítl podepsat moskevský protokol?

Extremista Orbán poděkoval britským konzervativním poslancům za podporu

25. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Extremistický maďarský premiér Viktor Orbán, ten, který nařídil, aby uprchlíci zadržovaní v maďarských vazebních střediscích přestali dostávat jídlo a organizuje oficiální nenávistné antisemitské kampaně, oficiálně poděkoval europoslancům z britské Konzervativní strany, že hlasovali proti demokratickým hodnotám a na podporu jeho zvráceného režimu.


Vietnam bez presidenta

25. 9. 2018 / Petr Komers

čas čtení 6 minut


Předčasná smrt vietnamského presidenta Tran Dai Quanga (12.10.1956-21.9.2018) přišla v okamžik, kdy VSR řeší řadu zásadních problémů. Teď k nim přibyl ještě problém nástupnictví v presidentském křesle.


Tran Dai Quang se přitom stal presidentem teprve nedávno, v dubnu 2016, to znamená, že tuto funkci zastával pouhé dva roky. Při nástupu do funkce se o něm přitom hovořilo jako o možném budoucím hybateli vietnamské politické scény.


O kvalitě českých politiků: Neskutečná debata v Poslanecké sněmovně

25. 9. 2018

čas čtení 14 minut

Redakčně krácený výtah z rozpravy Poslanecké sněmovny ČR ze dne 19. září 2018 k informaci vlády o postoji České republiky ke globálnímu paktu o bezpečné, řízené a legální migraci a globálnímu paktu o uprchlících:

 

Jan Hamáček (ČSSD)

Je nutné jasně zdůraznit, že oba dva tyto dokumenty nemají žádnou právní závaznost a ani vymahatelnost. Dokumenty obsahují především výčet možných opatření, zásad a praktik, které lze dle rozhodnutí zúčastněných států v jednotlivých migračních situacích uplatňovat… Sjednání nebo vytvoření těchto dvou dokumentů neznamená pro ČR žádné nové povinnosti, žádné nové závazky. Ty dokumenty jsou politickou deklarací, která se projednává na úrovni OSN, a je tedy právně nezávazná.

Občané Babišovi: Zachraňte lesy!

25. 9. 2018

čas čtení 12 minut


STOVKY LIDÍ PÍŠÍ PREMIÉROVI: „PANE BABIŠI, ZASAĎTE SE O VÝSADBU PESTRÝCH LESŮ, SMRKY HYNOU.”

PŘEDSEDU VLÁDY UPOZORŇUJÍ NA VYHLÁŠKU, KTERÁ MŮŽE VÉST K ROZPADU POLOVINY ČESKÝCH LESŮ



Přes 200 lidí od Zlína, Chomutova, z Brd a mnoha dalších částí republiky zasílají osobní zprávou premiérovi Andreji Babišovi zprávy a fotografie nových smrkových výsadeb. Na výzvu Hnutí DUHA tak upozorňují, že vyhláška k zákonu o lesích snižuje podíl nejvíce zranitelného a nejrizikovějšího druhu současnosti, tedy smrku, téměř neznatelně. Přitom právě zvýšení odolnosti porostů vůči soustavnému suchu patří mezi hlavní důvody uváděné samotným Ministerstvem zemědělství pro novelizaci vyhlášky. [1]

Anglický bulvár: "EU jsou špinavé krysy!" Komisařka Jourová to odsuzuje

25. 9. 2018

čas čtení 3 minuty

Média definují hranice toho, co je ve společnosti přijatelné. Mají v tom smyslu velkou odpovědnost.

Způsob, jak britská (tedy přesněji: anglická; Skotsko a Severní Irsko není posedlé nenávistí k Evropě, naopak ty země chtějí zůstat v EU stůj co stůj,  pozn. red.) média píší o brexitu, vyvolává konflikty, konstatovala eurokomisařka pro rezort spravedlnosti Věra Jourová. Apelovala na anglický tisk, aby se choval odpovědněji poté, co londýnský bulvární deník The Sun, majetek australského magnáta Ruperta Murdocha, označil Evropskou unii za "špinavé krysy" a stěžoval si, že "V Salcburku Mayovou přepadli evropští gangsteři". Komentář listu, otištěný na titulní stránce, pokračoval: "Nemůžeme se dočkat, až se osvobodíme od primitivních gangsterů, kteří vládnou Evropské unii."

Eurokomisařka Věra Jourová promluvila ve Vídni na Fóru základních práv. Varovala, že britskou debatu ohledně brexitu pošpinila média, která vyvolávají konflikty.

Pro stoupence Czexitu: Přestane letecký provoz, kamiony budou muset žádat o povolení ke vstupu do EU

25. 9. 2018

čas čtení 2 minuty

 

Britská vláda vydala další, už třetí soubor dokumentů, varujících britské občany a podniky před tím, co se stane, odejde-li Británie z EU bez dohody.

Letecká doprava mezi Británií a Evropskou unií bude zastavena, protože letecké licence, vydané Evropskou unií, ztratí platnost a letecké společnosti budou muset zažádat o individuální svolení k létání do jednotlivých států.

"Pokud Británie v březnu 2019 odejde z Evropské unie bez dohody, britské a evropské licencované letecké společnosti přijdou o automatické právo provozovat leteckou dopravu mezi Británií a Evropskou unií a budou muset žádat předem o svolení," konstatuje britská vláda.

Britská vláda uvádí, že by jednostranně udělila leteckým společnostem z Evropské unie svolení přistávat na britských letištích a že doufám, že členské státy EU udělají totéž.

Taková dohoda by tvořila základ pro "minimální" úmluvu s EU, aby byla dál umožněna letecká doprava. Ovšem letecké společnosti licencované v EU by ztratily právo provozovat lety čistě v Británii (napříáklad z Edinburku do Londýna) a britské letecké společnosti by už nesměly provozovat lety jen v rámci Evropské unie (např. z Milánu do Paříže).

Postihlo by to i letyy z Evropské unie do Británie a lety amerických leteckých společností, které létají do Evropy prostřednictvím britských partnerů, jako je firma British Airways.

Náhradní díly letadel vyrobené v Británii by už nebyly použitelné pro opravu letadel létajících do Evropské unie, protože by neměly evropský bezpečnostní certifikát.

Britská vláda také varuje, že majitelé domácích zvířat, jako psů, koček a fretek, je už nebudou moci volně převážet do Evropské unie, ale budou muset zažádat o svolení přivézt  je do EU nejméně čtyři měsíce před cestou.

Majitelé domácích zvířat budou muset prokázat, že jsou jejich zvířata efektivně očkována proti vzteklině. Zvířata se budou muset podrobit zvláštnímu testu a získat certifikát. Po příjezdu do EU se budou muset majitelé zvířat s nimi hlásit na úřadech k tomu určených.

Pokud se nějaký majitel domácího zvířete chystá cestovat s ním do Evropské unie po březnu 2019, musí zažádat o svolení k cestě pro zvíře před koncem listopadu 2018.

Pro kamiony skončí možnost volného průjezdu na území Evropské unie. Řidiči kamionů budou muset žádat o speciální povolení k průjezdu určitými hraničními přechody a počet těchto povolení bude omezen.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Metanová apokalypsa v Arktidě

24. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Foto: "Podivné" jezero Esieh, jehož hladinou trvale probublává uvolňující se podzemní metan.

Washington Post publikoval děsivou obrazovou reportáž ze severní Kanady, kde v Arktidě taje permafrost a vzniklá jezera bublají rychle se uvolňujícím, kdysi v hlubokém podloží zmrzlým metanem.  Metan je skleníkový plyn a jeho překotné uvolňování z nyní tajícího permafrostu znamená radikální zrychlování globálního oteplování, které může být už nezastavitelné.

Zdroj v angličtině ZDE


Ruská strategie soupeření se Západem

24. 9. 2018

čas čtení 6 minut

Přinejmenším od roku 2005 je ruské vedení přesvědčeno, že je ve válce se Západem, píše Stephen Blank. Tato válka není primárně kinetickým bojem, ačkoliv nedávné kroky naznačují, že Moskva stále více považuje i takovou válku za myslitelnou. Spíše by měla být popsána jako nová forma politické války, která v mnohém navazuje na sovětské precedenty.

Klaus ml. versus syrská realita

24. 9. 2018

čas čtení 2 minuty

Z vystoupení poslance Václava Klause ml. v Poslanecké sněmovně 20.9. 2018:

Syrské ti patří primárně do Sýrie. My nejsme hollywoodské hvězdy, abychom je sem tahali. Sýrie je samostatná země, která je v OSN, má velké části území, kde se vůbec nebojovalo, čili primárně ty děti jsou jejich, stejně jako české ti patří do České republiky.”

Z britského nedělníku The Sunday Times 24.09. 2018 (placený přístup):

https://www.thetimes.co.uk/edition/world/archive-of-evil-damns-syrias-president-assad-fpvs8cn2l

Stohy 265 identických krabic z kartonu na ocelových policích vypadají neškodně. Jsou však uzamčeny v sejfu, monitorovány bezpečnostními kamerami a uloženy na tajném místě v jednom z evropských měst. Z jejich obsahu běhá mráz po zádech.

30095

"Přehrada nás spasí." - Dosud neumíme snít jinak?

24. 9. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

"Pršky z Vysočiny a z Manhartských vrchů sdruží se do jednoho mohutného společenství, aby podpořily ruku člověka, pomohly mu budovat zemi. Ponesou lodě, jež sem připlují od Černého moře, napojí pole a rozvíří turbíny. Bude to nové a velkolepé." 

Jaromír Tomeček: Admirál na Dyji. 1967

Na místě bývalých severočeských dolů by měla podle ředitele Palivového kombinátu Petra Lence vzniknout obrovská přehrada s přečerpávací elektrárnou. Ta by prý zlepšila energetickou kapacitu ČR a současně zvýšeným odparem vody přispěla k podpoře krátkého srážkového cyklu v české krajině. - Zda při obrovském exportu nadbytečné elektrické energie potřebujeme či nepotřebujeme další přečerpávací elektrárnu, to zde nekomentuji. Ale skutečně může superpřehrada na severu Čech nějak pomoci řešit problémy vyvolané historickým suchem, jehož příčinou je globální změna klimatu?

Energetický pupek Evropy?

24. 9. 2018

čas čtení 7 minut

Vážená redakce,

nedá mi to, cítím potřebu reagovat na článek, který se otřel o
energetiku pod Krušnými horami a v naší zemi vůbec.

Vezmu to bodově, píše František Ryšánek.

Pana Hausenblase si vážím, v momentálním ústeckém zastupitelstvu ho
řadím mezi lidi se zdravým rozumem, rovnou páteří a transparentním
jednáním. Škoda že byl při "rozpadu koalice" odstaven od dohledu nad
hospodařením.

 12978

Jak tlak veřejnosti prostřednictvím sociální sítí stále intenzivněji ovlivňuje média

24. 9. 2018

čas čtení 3 minuty

Šéfredaktor renomovaného týdeníku The New York Review of Books Ian Buruma přišel o místo, protože otiskl článek bývalého kanadského rozhlasového moderátora Jiana Ghomeshiho, v němž si autor stěžoval na všechny ty hrůzy, které se mu staly v důsledku toho, jak se choval k ženám. 130 000 pravidelných čtenářů časopisu New York Review of Books se zhrozilo, že týdeník poskytl prostor k obhajobě někomu, kdo se stal terčem obvinění ze sexuálního zneužívání žen. Buruma se hájil, že Ghomeshi nebyl odsouzen u soudu, ale že ho "odsoudily sociální sítě". Nepomohlo to.

Rozčílit čtenáře v době, kdy je na tom tisk z ekonomické stránky nesmírně nejistě, je velmi riskantní, píše v deníku Guardian Emily Bell,   bývalá šéfredaktorka, jeho digitální verze,  nyní profesorka médií na Columbia University. Pokračuje:

Žádní sirotci neexistují...

24. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta


Lži v ruské zprávě o izraelské vině za katastrofu letounu Il-20M

24. 9. 2018

čas čtení 4 minuty

Ruské ministerstvo obrany nyní svalilo celou vinu za fakt, že Sýrie sestřelila ruský výzvědný letoun, na Izrael, napsal Ron Ben-Jišaj. Podrobná analýza zprávy odhaluje řadu lží a polopravd, které mají skrýt nekompetenci a omyly, jichž se dopustili ruští a syrští operátoři.

Pozn. red. Putin však posléze konstatoval, že sestřelení ruského letadla bylo důsledkem souhry nepříznivých okolností. ZDE

Rusko "se chystá využívat vojenskou leteckou základnu v Íránu"

24. 9. 2018

čas čtení 3 minuty

Teherán po teroristickém útoku v Ahvazu, který stál život více než 30 lidí, včetně invalidů a dětí, bude při prosazování svých zájmů v regionu provádět ještě ostřejší politiku, napsal Vladimir Muchin. Íránské vedení zjevně nevěří, že organizátory tragédie v administrativním centru provincie Chúzistán byli ozbrojenci "islámského státu", kteří se k činu přihlásili, a také sunnitští Arabové bojující za oddělení Ahvazu od Íránu.

Nechá se Írán vlákat do pasti?

24. 9. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

O víkendu v íránském městě Ahváz zaútočili uniformovaní ozbrojenci na dav přihlížející vojenské přehlídce i na samotné vojáky a usmrtili téměř 30 osob včetně žen a dětí. Íránští političtí představitelé z útoku bez důkazů obvinili arabské země a Spojené státy. Ačkoli je vždy třeba posuzovat výroky politiků s patřičným nadhledem, tento incident je nutno chápat v širším kontextu, a to na pozadí arabsko-íránského či sunnitsko-šíitského zápasu o hegemonii na Blízkém východě.

Rakousko se vydává fašistickou cestou

24. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta



Rakouský ultrapravicový ministr vnitra Herbert Kickl chce změnu v médiích: Budou muset vyrábět propagandistické seriály, zdůrazňovat "původ" pachatelů trestných činů. Médiím "kritickým" vůči vládě bude omezen přístup k vládním informacím.

Rakouská vláda dala policii seznam "hodných" a "zlých" médií a doporučila jí, aby poskytovala informace jen těm sdělovacím prostředkům, které budou psát o vládě hezky. Tisková svoboda?


V USA zemřel ve věku 87 let bývalý československý špion Ladislav Bittman

24. 9. 2018

čas čtení 1 minuta

Foto: Ladislav Bittman kolem roku 1957

Píše o tom v nekrologu v New York Times Richard Sandomir. Bittman byl v československé rozvědce odborníkem na dezinformace. Proslul falešným "objevem" nacistických dokumentů v bednách v šumavském Černém jezeře v polovině šedesátých let (dokumenty dodala sovětská tajná služba). Účelem akce bylo zabránit promlčení nacistických zločinů v NSR, což se podařilo. (O akci, o níž ČST natočila a vysílala deziformační dokument, píše i Martin Štoll ve své nové knize  Television and Totaliarianism in Czechoslovakia.)

Bittman emigroval po sovětské invazi r. 1968 a stal se v USA hlavním zdrojem informací o tajných službách sovětského bloku. Vyučoval o tom na univerzitě. V Praze byl odsouzen k smrti. V nakladatelství Josefa Škvoreckého 68 Publishers vydal memoáry s názvem Špionážní oprátky.


Americký film o životě Ladislava Bittmana:

Ve slovenském rozhlase o brexitu

24. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Ve slovenském rozhlase v pondělí diskutovali o problémech realizace brexitu Radovan Geist ze server euroactiv.sk a Jan Čulík z Britských listů. Půlhodinový pořad je ZDE.


Zálohován je ZDE


PiS: Zrušit demokracii - nahradit ji silným státem!

24. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Strana Právo a spravedlnost jmenovala svým hlavním kandidátem v komunálních volbách ve Štětíně internetového aktivistu, který anonymně provozuje facebookovou stránku požadující "likvidaci demokracie" a její "nahrazení silným státem".


Strana PiS frenologií "dokazuje", že právní kritik je "potomkem agresorů z východu"

24. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Prominentní poslanec polské strany Právo a spravedlnost analyzoval rysy tváře (čelo a velikost lícních kostí) ve snaze dokázat, že věhlasný profesor práva (a kritik likvidace nezávislosti polského soudnictví) je potomkem "agresorů z východu". Ošklivá ozvěna Německa třicátých let v dnešním Polsku.


Pro příznivce czexitu: Jak Orbán podvedl brexitéry

24. 9. 2018

čas čtení 4 minuty

Proč jsou příznivci starého režimu tak přitahováni policejními institucemi nových iliberálních států?, ptá se Anne Applebaum. Pro obyvatele Britských ostrovů státy Střední Evropy vždy existovaly v poněkud mýtickém stavu, dost na to, aby byly uznávány za poněkud evropské, ale příliš vzdálené, než aby byly brány vážně. Neville Chamberlain je znevažoval coby "vzdálené země, o nichž mnoho nevíme"; Shakespeare připsal vnitrozemským Čechám pobřeží. V britských učebnicích se Polsko objevilo poprvé v roce 1939 - a pak stejně rychle zmizelo.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v srpnu 2018

1. 9. 2018

čas čtení 2 minuty

V srpnu 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 58 466.08 .    Výdaje na provoz Britských listů byly 86 289.51 Kč.   

Z výše uvedeného vyplývá, že jsme v dlouhodobém deficitu a potřebujeme ***přibližně o třetinu*** větší finanční pomoc od čtenářů. Děkujeme.

Zůstatek byl koncem srpna 2018 249 661.49 Kč.  

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

28891