Německo má v úmyslu zbavit se závislosti na ruském plynu a uhlí

12. 3. 2018

čas čtení 3 minuty
V současnosti Rusko prodává do Evropy rekordní objemy plynu a uhlí, ale situace se ze dvou důvodů může brzy změnit, upozorňuje Olga Solovjovová. Za prvé, nová německá vláda má v úmyslu do roku 2030 zvýšit podíl obnovitelné energetiky na 65 %. A za druhé tranzitní konflikt a Ukrajinou hrozí Rusku ztrátou podílu na evropském trhu. Varují před tím experti agentury Standard&Poor's.


Německá Deutsche Welle informuje o schválení nové koaliční smlouvy. Dokument v rozsahu 177 stran zdůrazňuje urychlené odstraňování závislosti na surovinových zdrojích energie a posílené rozvíjení obnovitelné energetiky spolu s ochranou životního prostředí a globálního klimatu. Zejména se v oddíle Energetika ekonomické kapitoly programu hovoří o tom, že je nezbytné "snažit se k roku 2030 zvýšit podíl obnovitelné energetiky na průměrných 65 %". Fakticky jde o zdvojnásobení tohoto podílu za o něco více než dekádu.

  Je zřejmé, že k uskutečnění těchto cílů nová vláda bude potřebovat již v letech 2019 - 2020 kapacitu "jak větrných parků na souši, tak fotovoltaiky dohromady na 4 gigawatty", píšou německá média. Jeden gigawatt zhruba odpovídá výkonu jedné jaderné elektrárny.

  Kromě toho se jedním z prvků koaličního programu má stát "plán postupného snižování a zrušení využití uhlí ve výrobě elektrické energie". To znamená, že už od následujícího roku může Německo začít aktivně uzavírat nejstarší a nejšpinavější uhelné elektrárny, snižovat nákupy uhlí, včetně nákupů z Ruska. Přičemž během jedné dekády mohou tyto nákupy klesnout k nule, protože datum úplného odstavení uhelných elektráren je stanoveno na rok 2030. "Takže ruští prodejci uhlí na německém trhu nemají žádnou dlouhodobou perspektivu," konstatuje DW.

  Perspektivy ruských plynařů jsou podle textu koaliční dohody ještě horší. V oddíle Energetika je zemnímu plynu věnována minimální pozornost. Zejména tam není ani slovo o plynovodech, tím méně o projektu Nord Stream 2.

  Jedna věc je jasná - nová vláda sází na snižování spotřeby energií. Do roku 2050 ji chce snížit o 50 %. K tomu je potřeba dosáhnout úspor a navýšení energetické efektivity ve všech oblastech. A to je špatná zpráva pro Gazprom.

  Ruští experti jsou k záměrům nové německé vlády opatrní. Upozorňují na protichůdné trendy i finanční náročnost německých energetických ambicí.

  Dalším faktorem, který může ovlivnit budoucnost ruských vývozců energetických surovin v Evropě, se může stát konflikt Gazpromu s ukrajinským Naftogazem. Minulý týden stockholmský arbitrážní soud vynesl rozsudek ve věci Gazpromu a Naftogazu, který dal za pravdu Ukrajině. Poté Gazprom oznámil, že zruší smlouvy s Ukrajinou. Naftogaz oznámil, že je připraven k rozhovorům s Gazpromem, a v případě neúspěchu k nové arbitráži. Kromě toho ukrajinská strana nehodlá rušit smlouvu o tranzitu plynu.

  Zrušení kontraktu s Ukrajinou hrozí Rusku řadou zásadních rizik, varuje mezinárodní ratingová agentura S&P. V dlouhodobém výhledu obavy klientů ohledně spolehlivosti dodávek budou snižovat atraktivitu plynu dodávaného Gazpromem ve srovnání s jinými typy paliv a alternativními dodávkami plynu.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
7859

Diskuse

Obsah vydání | 14. 3. 2018