Mezitím v Absurdistánu 61:

Poláci skoro nebudou muset pracovat v neděli. Ale když jste lesníkem, tak vyděláte

14. 3. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 15 minut
Konečně pozitivní změny! Poláci už nebudou muset pracovat v neděli. Tedy někdy v neděli, protože nový zákon se týká jen dvou nedělí v měsíci. No, ale, v každém případě, mít právo strávit dvě neděle v rodinném kruhu, to je dobré, ne? Jenže ono se to vás týká jen, pokud pracujete v maloobchodě. A jenom, pokud nepracujete v obchodě, který je připojen k benzínové pumpě nebo v obchodním středisku, které je součástí železničního nádraží. A jestli budete mít energii na to strávit čas v rodinném kruhu poté, co jste pracovali v sobotu do noci a pokud nebudete muset vstávat v pondělí ve dvě hodiny ráno a jít do práce.



Celkem vzato byl přijat nový zákon zakazující práci o některých nedělích se smíšenými reakcemi. Ti, kteří zákaz nedělní práce požadovali z náboženských důvodů, argumentují, že omezit ten zákaz jen na dvě neděle v měsíci a jen pro omezenou skupinu zaměstnanců je polovičaté opatření. Jiní poukazují na chyby v argumentaci strany Právo a spravedlnost: Pokud, jak strana PiS tvrdí, má tento zákon zlepšit kvalitu rodinného života, proč se těmto rodinám prodavačů nyní doporučuje, aby si v době toho nedělního volna zašli do kina nebo do kavárny - lidé, kteří pracují tam, žádné rodin
y snad nemají? Dokonce i Hlavní inspektorát práce bude muset nyní dělat více práce v neděli,   aby kontroloval, že se zákaz nedělní práce dodržuje...

Prokurátoři mají také víc práce. Vzhledem k tomu, že se v Polsku tolik dnes šíří neonacismus, rozhodli se zkontrolovat, jestli určité organizace nešíří totalitní ideologii. Hned se dali do práce a jako první zaútočili na sociálnědemokratickou stranu Razem.   Existuje vážné podezření, že se ta strana snaží šířit totalitní verzi komunismu: Adrian Zandberg, jeden z šéfů této strany, nosil jako teenager tričko s portrétem Karla Marxe...

V politice udělal pan premiér Morawiecki další botu během svého projevu v Mnichově, kde z holocaustu obvinil židy. Jeho otec, bývalý legendární aktivista odborového hnutí Solidarita, tvrdí, že je to proto, že jeho syn "mluví anglicky příliš dobře". No, pokud je to pravda, pak by se dalo říci, že když posloucháte to, co říká většina prominentních politiků strany Právo a spravedlnost. jejich hlavním problémem je, že nemluví vůbec žádným jazykem. Pan prezident Andrzej Duda například vyjádřil smutek, že kontroverzní zákon, v jehož důsledku došlo ke konfliktu s Izraelem, musel být schválen "v této formě zrovna teď".  Vzhledem k tomu, že víme, že pan prezident měl právo ten zákon vetovat, znamená to tedy, že přiznává svou chybu?

V každém případě jsou vztahy Polska s USA nejhorší od roku 1989. Server onet.pl získal dokument  z polského velvyslanectví ve Washingtonu, z něhož vyplývá, že ani Duda, ani Morawiecki nejsou nyní v Bílém domě vítáni. Polská vláda nejprve existenci tohoto dokumentu popřela, pak autora obvinila,  že zveřejnil dokument, který byl tajný. Zjevně byl natolik tajný, že vůbec neexistoval. Mezitím americká vláda popřela, že by proti Polsku byly zavedeny nějaké sankce, a tak strana Právo a spravedlnost triumálně oznámila, že celá záležitost je fake news,  a že prý vztahy s Trumpovou vládou nikdy nebyly lepší. Jaksi jim uniklo, že v americkém prohlášení se praví "sice neexistují žádné sankce, ale neplánujeme v blízké budoucnosti žádná setkání s polským prezidentem ani premiérem". Ale to je samozřejmě jazyk diplomacie - a pro stranu Právo a spravedlnost je tomu trochu obtížné porozumět.

V Polsku mezitím dochází k změnám v nechvalně známých zákonech o lovectví. Sejm, dolní komora parlamentu, vyslechl nevládní organizace a ekologické aktivisty (především Kaczyńského, který lovectví nemá rád a prý v této věci zasáhl) a do určité míry omezil všemocnost lovců. Pokud můžeme věřit šéfovi lovecké organizace,   bude nyní prý nemožné bojovat proti chorobě prasat. Nevím sice, odkdy jsou otázky jako nutná přítomnost dětí při zabíjení zvířat jsou klíčově důležité pro úspěšné lovy, ale zjevně prostě v tom nejsem expert. Na rozdíl od bývalého ministra životního prostředí, který se vyjádřil, že toto je ukázka případu, kdy je ústavní zákon nadřazován "přirozeném právu" - jde prý o pokus omezit práva rodičů, protože lovci už teď nebudou smět ukázat svým dětem, jak "získat dobré potraviny velmi humanitárním způsobem". Podle něho také prý předpisy omezující krutost vůči zvířatům budou znamenat konec polské kynologie...

Avšak když měl být tento zákon schvalován v Senátu, v horní komoře parlamentu, ukázalo se, že existuje ještě jedna, důležitější otázka: ona část, která zakazovala lidem, kteří spolupracovali s komunistickým režimem, aby zastávali vysoké funkce v Polské lovecké asociaci, najednou zmizela.  To znamená, že nejvyšší a nejrozmazlenější šéfové Lovecké asociace, o nichž se ví, že to byli udavači komunistického režimu, si udrží své funkce ještě po určitou dobu.

Ale jestli si myslíte, že lovecká asociace je státem ve státě, jen  počkejte, až uvidíte Polské státní lesy. Tato instituce žije v limbu: Jednak je to státní instituce a jejím úkolem je starat se o státem vlastněné lesy. Na druhé straně je to zároveň byznys: prodává dřevo, poskytuje prostory pro lov, a tak dále. Existuje tu ovšem háček: Polské státní lesy jsou docela nezávislé na vládě, takže kromě toho, že platí určitou malou, pevně stanovenou daň ze svého zisku, nemusejí sdílet své získy s ostatním polským obyvatelstvem. Navzdory tomu se ještě snaží narušit zákon tak, aby nemuseli platit další daně,   jako je DPT či daň z nemovitosti.

Krátce řečeno: podnikatelský model Polských státních lesů je prodávat dřevo, které patří všem, a nechat si zisky pro sebe. Proto je opravdu dobré být polským lesníkem. Průměrný plat v Polských státních lesích je údajně téměř 8000 zlotých   (48 000 Kč, to je téměř dvojnásobek průměrného platu v Polsku). Lesníci mají také spoustu dalších výhod - od takzvaného "funkčního příplatku", který sám o sobě může být vyšší, než je průměrný plat v Polsku, příplatek na otop v zimě, příplatek na benzín, příplatek na uniformu, firemní počítače a mobilní telefony a byty zadarmo. A navzdory tomu, že Polsko má dvojnásobek počtu lesníků na každý hektar lesa než Česká republika, fronta na tato výhodná pracovní místa je obrovská, takže není divu, že Státní lesy jsou všeobecně známy svým obrovským protekcionářstvím a korupcí.

Předchozí vláda s tím chtěla něco udělat a navrhla zavedení reálných změn v tomto průmyslovém odvětví. Ovšem jejich navrhovanou reformu torpédovala strana Právo a spravedlnost, která začala brečet, že se Tusk prý chystá odprodat polské korunní klenoty a dát ty peníze americkým židům.  Teď se ukazuje, proč se strana Právo a spravedlnost tak usilovně snažila zabránit té reformě: Namísto toho, aby přivedla Státní lesy zpět do hospodářské reality, chtěla nad nimi sama převzít moc. A není divu: existuje snad nějaká jiná firma, kde jsou všechny výdaje a ztráty automaticky hrazeny státem, ale zisky si mezi sebou sdílí skupinka firemních zaměstnanců?

A ony existují určité ztráty. Anebo, měl bych říci, existovaly by, kdyby Státní lesy nefungovaly v kouzelné bublině pohádkové ekonomiky. Břemeno přehnaného množství přehnaně vysoko placených zaměstnanců ohrožuje finanční situaci Státních lesů, což vysvětluje, proč Státní lesy chtějí tak nadšeně kácet stromy v Bělověžském pralese. Avšak dokonce i navzdory tamějšímu kontroverznímu kácení a skutečnosti, že Státní lesy v Bělověži už vydělaly více než 4 miliony zlotých (24 milionů Kč) výběrem loveckých poplatků a prodejem zvěřiny, byly nuceny spoléhat na granty - v roce 2016 obdržel místní okrsek Státních lesů v Bělověži téměř 23 milionů zlotých - to je asi tolik, jako je kompletní rozpočet okresů Bělověž a Hajnówka.

Nedávná analýza nevládních organizací kreslí deprimující obraz:  zatímco 151 lesníků v Bělověžském pralese tam kácí stromy, aby si vydělali, místní obyvatelstvo čítající 24 000 lidí trpí dopadem kácení stromů na turistický trh. A to je, jak se zdá, typické pro vládu strany Právo a spravedlnost: Oni otevřeně nekradou ani otevřeně nedefraudují státní peníze. Oni vždyck jen převezmou státní instituce do své správy a přimějí je, aby funovaly ku prospěchu jejich vlastních lidí, které umístí na strategicky výhodná místa. Při tom naprosto ignorují situaci ostatního obyvatelstva.

Jako by lidé v Polsko neměli už dost problémů, Například, pokud byste si v Polsku chtěli otevřít podnik, raději si to rozmyslete. Polsko je známé tím, že neustále mění své zákony - v roce 2016 bylo odhadnuto, že pokud byste měli být schopni udržet krok s rychlými změnami zákonů, museli byste číst nové zákony každý den čtyři hodiny. Proto je navigace polským právním či daňovým systémem jako chůze minovým polem (a teď je to ještě horší, protože strana Právo a spravedlnost zavádí nové zákony bez veřejných konzultací, bez diskusí v parlamentě, prostě je hromadně prohlasuje za použití brutální síly, často pozdě v noci - kvalita nových zákonů je děsivá). Vzhledem k tomu, že zákon je často sám rozporný a lze ho interpretovat mnoha způsoby, dostaly před několika lety podniky možnost (za poplatek) získat oficiální interpretaci zákona od fiskálních služeb. A tato intrepretace byla závazná... Až do teď. Vláda Mateusze Morawieckého však teď zastává názor, že je podnikatelovou povinností ujistit se, že funguje v souladu s předpisy, a přestože podnikatel získal za poplatek oficiální interpretaci zákona od finančních služeb, to nic neznamená, pokud nějaký jiný daňový úředník interpretuje daný zákon jinak než ten, který vydal za poplatek tu oficiální interpretaci.

Pokud jste ale velký podnik, možná je dobrý nápad pro vás přijít do Polska. Vláda právě nabídla bance J.P. Moragn 20,2 milionů zlotých. Je dobré vědět, že pan premiér Morawiecki, sám bývalý ředitel banky, se rozhodl pomoci těm chudým bankéřům, kteří, jak všichni víme, mají obyčejně velké problémy vyjít s penězi. Banka J.P. Morgan za to vytvoří 3000 pracovních příležitostí. Ve Varšavě. Protože Varšava, kde je nezaměstnanost 2 procenta, opravdu potřebuje vytváření nových pracovních příležitostí prostřednictvím vládních peněz v Polsku nejvíc.

Naštěstí jsou někteří jiní lidé schopni zajistit, že polské peníze zůstanou v polských rukou. Ve Skarżysko-Kamienné se bude konat sportovní akce, patnáctikilometrový Ústavní běh.   Pamatujete, jak místní radní za stranu Právo a spravedlnost ze Świdnice protestoval proti tomu, že běžci z Keni vyhrávají všechny maratony?  Už byl problém vyřešen: Podmínky Ústavního běhu stanoví jasně, že "v důsledku vlasteneckého charakteru této akce budou moci obdržet ceny pouze běžci polské národnosti". Pan radní to jistě rád slyší. Tentokrát už žádní Keňané žádné medaile a ceny nedostanou!

Avšak alespoň tady je všechno jasné. Protože v Polsku dochází k absurditám všude, nejen v politice. Ve Vratislavi, například donedávna existoval výborný systém prodeje jízdenek na tramvaj a na autobus: kromě toho, že se lístky prodávaly v kioscích a na některých stanicích z automatů, ve všech vozidlech MHD byl automat, kde si mohl cestující koupit prostřednictvím bezkontaktní karty jakoukoliv jízdenku. To se nyní nahrazuje systémem bez lístků. Validátory jsou nahrazovány terminály na karty a už papírovou jízdenku nedostanete. To vyvolává problémy. Například není možné si koupit dopředu víc lístků, anebo s použitím jediné karty koupit víc jízdenek pro lidi, kteří jedou na různá místa. Vzhledem k tomu, že už neexistují papírové jízdenky, jediným způsobem, jak revizor zjistí, zda jste si koupili jízdenku, je prověřit vaši bankovní kartu. Tak samozřejmě vzniká velký bezpečnostní problém. Kromě toho je celý systém prostě protizákonny, protože podle zákona musí kupující dostat potvrzení o transakci, buď na papíře nebo emailem, ale tady nedostanete nic, kromě toho, že se platba objeví na vašem výpisu z banky.

Nový systém je tak složitý, že město muselo vydat návod k použití formou Odpovědí na časté dotazy, jímž vysvětluje cestujícím, jak si koupit jízdenku. Zde to je: Návod "Jak si koupit jízdenku".  Jen 69 kapitol. Téměř 45 000 znaků - čtyřikrát delší text, než je tento článek. Systém byl zprovozněn před několika dny a celé to skončilo katastrofou. Terminály se zasekávají a rozzuřeným  cestujícím sděluje mluvčí operátorů, že "žádné problémy neexistují", protože "během testů všechno fungovalo normálně". Vyjádřila se, že "my ve Vratislavi se prostě během několika dní budeme muset s novým systémem spřátelit". Otázka, proč bylo nového systému vůbec zapotřebí, když starý systém všem vyhovoval a fungoval bez problémů, zůstává bez odpovědi.

Někdy dostávám reakci, že byl neměl tuto sérii článků nazývat "Mezitím v Absurdistánu", protože je to pro mou zemi urážlivé. Jenže já jen svědčím o tom, jaké to opravdu je. Nesouhlasíte? Prosím, podívejte se na tento Návod k použití , který vysvětluje, jak si koupit jízdenku na tramvaj... Myslím, že není třeba nic víc dodat.

0
Vytisknout
11333

Diskuse

Obsah vydání | 20. 3. 2018